beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Agressieve hond

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Bij een agressieve hond denken we al snel aan bijten, maar bij honden gaat er heel veel gedrag aan vooraf, dat we ook agressie noemen. Gedrag zoals:

  • grommen
  • blaffen waarbij de tanden zichtbaar zijn
  • lip optrekken
  • fixeren (aanstaren)
 

Aan dergelijk gedrag (dat valt onder de categorie agressie, ook al bijt de hond niet) gaan vaak eerst nog andere subtielere signalen van spanning vooraf. 

Hoe zie je dat een hond agressief is?

De gedragingen hierboven genoemd vallen onder de noemer agressie, ook al bijt de hond (nog) niet. Afhankelijk van de motivatie van de hond, kan dergelijk gedrag een voorbode zijn voor een beet, als de hond de kans krijgt.  Ook al handelt je hond vanuit angst, agressie is agressie. Dat zegt niets over de schuld van de hond (in hoeverre de hond schuldig is of iemand het gedrag heeft uitgelokt). Natuurlijk zal niet elke grommende hond ook bijten, maar grommen kan zeker een waarschuwing zijn waarna bijten kan volgen. Een angstige hond kan zeker ook bijten. ‘Blaffende honden bijten niet’ is dan ook niet een erg betrouwbare uitspraak. 

Je hond bijten afleren? →

Je agressieve hond bijt (nog) niet

Vaak wordt er bedoeld met “Hij doet niets hoor!”, dat de hond wel iets doet dat ongewenst is, maar nog nooit iemand gebeten heeft. Een hond kan allerlei gedrag laten zien, dat de indruk wekt dat de hond agressief is. Dan hoeft hij nog niet te bijten. Een hond die nog nooit heeft gebeten, kan natuurlijk wel bijten. We kennen allemaal de uitspraak “Dat doet hij anders nooit“.

Dat wil echter niet zeggen dat de hond daar niet toe in staat is. Agressie kent vaak een opbouw. Naarmate de hond meer succes heeft van zijn (agressieve) gedrag, wordt hij zekerder. Zijn gedrag kan dan ook toenemen, in frequentie en in mate van agressiviteit. Voor elke vorm van agressie is natuurlijk een eerste keer. Merk je dat je hond heftiger wordt in zijn gedrag, zoek dan hulp. Er is kans dat de agressie serieuzere vormen aanneemt met de tijd.

Agressie start vaak met een verstijfde houding, fixeren (aanstaren), grommen, blaffen en uitvallen en (in sommige gevallen) uiteindelijk ook bijten.

Daaraan vooraf kunnen al spanningssignalen of vermijdende signalen zichtbaar zijn. Dit zijn vaak subtiele signalen die je alleen herkent als je voldoende kennis hebt van hondencommunicatie.

Je hond grommen afleren? →

Hond agressie afleren

Het veranderen van agressief gedrag, start met de kennis van de oorzaak en het herkennen van aankondigende signalen bij jouw hond. Vervolgens is het belangrijk de hond te stoppen in zijn agressieve gedrag en tegelijkertijd nieuw (ander) gedrag aan te leren. Afhankelijk van de motivatie, kan het belangrijk zijn om ook te werken aan de onderliggende oorzaak.

Het gedrag van je hond naar andere honden en vreemde mensen verbeteren →

Agressief gedrag is absoluut trainbaar, agressie is een veelvoorkomend gedragsprobleem voor honden.

Aan de slag met agressief gedrag

Reageert je hond agressief, ga dan aan de slag met het gedrag in die situaties. Leer hoe je het gedrag van je hond kunt voorspellen en voorkomen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen