Agressieve hond

Bij een agressieve hond denken we al snel aan bijten, maar bij honden gaat er heel veel gedrag aan vooraf, dat we ook agressie noemen. Gedrag zoals:

  • grommen
  • blaffen
  • lip optrekken
  • fixeren (aanstaren)  Hoe zie je dat een hond agressief is?

  Agressieve hond

  De gedragingen hierboven genoemd zijn al tekenen van agressie. Afhankelijk van de motivatie van de hond en de overige signalen die zichtbaar zijn. Ook al handelt je hond vanuit angst, agressie is agressie. Een angstige hond kan dus zeker ook bijten. 'Blaffende honden bijten niet' is dan ook niet een erg betrouwbare uitspraak. 

  Je hond bijten afleren? >>

  Je agressieve hond bijt (nog) niet

  Vaak wordt er bedoeld met "Hij doet niets hoor!", dat de hond van alles doet, maar hij heeft nog nooit iemand echt gebeten. Een hond kan allerlei gedrag laten zien, dat de indruk wekt dat de hond agressief is. Dan hoeft hij nog niet te bijten.

  Dat wil echter niet zeggen dat de hond daar niet toe in staat is. Agressie kent vaak een opbouw. Naarmate de hond meer succes heeft van zijn (agressieve) gedrag, wordt hij zekerder. Zijn gedrag kan dan ook toenemen, in frequentie en in mate van agressiviteit.

  Agressie start vaak met een verstijfde houding, fixeren (aanstaren), grommen, escaleert dan met blaffen en uitvallen en uiteindelijk bijten.

  Daaraan vooraf kunnen al spanningssignalen of vermijdende signalen zichtbaar zijn. Dit zijn vaak subtiele signalen die je alleen herkent als je voldoende kennis hebt van hondencommunicatie.

  Je hond grommen afleren? >>

  Hond agressie afleren

  Het veranderen van agressief gedrag, start met de kennis van de oorzaak en het herkennen van aankondigende signalen bij jouw hond. Vervolgens is het belangrijk de hond te stoppen in zijn agressieve gedrag en tegelijkertijd nieuw (ander) gedrag aan te leren. Afhankelijk van de motivatie, kan het belangrijk zijn om ook te werken aan de onderliggende oorzaak.

  Het gedrag van je hond naar andere honden en vreemde mensen verbeteren >>


  Verbetering van gedrag is trainbaar, veel van mijn klanten hebben agressie problemen met hun hond. Reageert jouw hond tijdens het wandelen agressief op andere honden of mensen? Dan is de cursus Sociale Hond een goede hulp bij het verbeteren van het gedrag:


  Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl

  Verder lezen: