beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden

Hondentaal

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wil je je eigen hond en/ of honden in de buurt leren begrijpen, dan zal je hondentaal onder de knie moeten krijgen. Maar honden kunnen toch niet praten? Nou, eigenlijk wel. Op hun eigen hondse manier. 

Subtiele signalen

Honden communiceren soms heel subtiel. Zo zie je op deze video hoe mijn hond “nee, bedankt” zegt op de vraag of ze haar nagels geknipt wil hebben. 

Haar korte kopbeweging vertelt wat zij ervan vindt.

Lastig te herkennen? Ja, maar niet onmogelijk als je goed leert kijken naar hondencommunicatie. 

Dit is een blog van Hondentaak. Wij bieden Online Hondencursussen om het gedrag van je hond te verbeteren.

Hondentaal onderdelen

Zoals wij onze verschillende manieren van communicatie hebben, zo kan je bij honden aan een aantal aspecten aflezen wat de hond wil zeggen. Namelijk:

  1. De houding bestaat bijvoorbeeld uit de houding van de staart en oren. Maar soms spreekt de hond boekdelen met zijn gehele lijf.
  2. Gedrag is wat de hond doet. Snuffelt hij, blaft hij, rent hij weg, etc.
  3. Spanningssignalen zijn dingen die we aan de hond zien, waarvan we weten dat ze wijzen op spanning. 
 

Meer leren over het herkennen van spanningssignalen →

Minder subtiele signalen

Wordt er niet ‘geluisterd’ naast de subtiele communicatie van de hond, dan kan dat voor de hond een reden zijn om duidelijkere taal te spreken.

Bijvoorbeeld een hond die subtiele vermijdende signalen laat zien aan een andere hond. Pikt de andere hond deze signalen niet op, dan kan het zijn dat hij een snauw krijgt. Het is dus niet alleen handig dat jij de hondentaal leert spreken, maar ook dat je hond respect toont voor de wensen van andere honden. En vice versa natuurlijk. Kan je zelf goed zien wat er gebeurt, dan ben je ook in staat je hond hierin op de juiste wijze te begeleiden. Hondentaal goed herkennen kan bijtincidenten voorkomen

Hondentaal leren

De communicatie van je eigen hond én van andere honden in je omgeving goed leren begrijpen is heel belangrijk voor het welzijn en de veiligheid van jouw hond én andere honden:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Previous
Next

Verder lezen