beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond trekt lip op

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond zijn lip op trekt, is dit vaak een waarschuwing. Het kan zijn dat je hond verder gaat (bijvoorbeeld door te happen) wanneer de situatie voortduurt of wordt geïntensiveerd. Hoe werkt dit precies?

De agressie ladder

Het optrekken van een lip, valt onder de noemer ‘agressie’ en is eigenlijk een soort voorstadium van grommen, happen en bijten. Aan agressie gaan vaak subtiele signalen vooraf, waarmee de hond toont dat hij al erg gespannen is. Dit gedrag bij honden kunnen herkennen is zeer waardevol.

Vraag hier gratis meer informatie aan voor het herkennen van spanningssignalen

Het is belangrijk te ‘luisteren’ naar je hond wanneer je merkt dat je hond spanning ervaart. Op die manier voorkom je agressie. 

In welke situatie trekt je hond zijn lip op? 

Om je hond beter te begrijpen is het belangrijk om te weten in welke situaties jouw hond zijn lip optrekt en naar wie die reactie gericht is. Dat zegt veel over het gedrag waar je mee wilt gaan oefenen, om je hond in die situatie beter gedrag aan te leren. 

Je hond kan in allerlei situaties dergelijk gedrag laten zien, zoals in huis of buiten tijdens het wandelen. Ook kan het gedrag gericht zijn op jou als eigenaar, andere honden, de kat, kinderen etc. Deze informatie bepaalt met welk gedrag je aan de slag wilt, om de spanning in deze situaties weg te nemen en je hond beter gedrag aan te leren. 

Niet forceren

Let op met de situatie waarin je hond een lip op trekt. Dit gedrag kan eenvoudig verergeren wanneer de hond de indruk krijgt dat zijn communicatie niet ‘voldoende’ is. Hij moet dan als het ware ‘duidelijker’ communiceren. Bij honden betekent dit een stapje verder in de ladder van agressie, wat kan leiden tot happen of bijten. Neem dit gedrag van je hond dus serieus. Natuurlijk wil je dit gedrag verbeteren, maar het is vooral belangrijk dat je dat op de juiste manier doet.  

Gedrag verbeteren en ontspanning creëren

Op de juiste manier aan de slag met agressief gedrag, of een voorstadium van agressie waarbij de hond veel spanning in zijn gedrag laat zien. Hier vindt je meer informatie over diverse situaties waarin een hond zijn lip kan optrekken:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen