beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Coping

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Coping – Hoe gaat jouw hond met een spannende situatie om?

Coping gaat over de manier waarop jouw hond reageert op een spannende situatie.

Honden kunnen leren om op een bepaalde manier met een situatie om te gaan die ze moeilijk vinden, net als mensen. Van nature zal ieder individu een andere keuze maken uit de volgende 4 coping mechanismen:

1. Bevriezen

Bij deze coping strategie stopt je hond met bewegen. Hij gaat stil staan, zitten of liggen en wil niet meer voor- of achteruit. In de hoop dat dit ervoor zorgt dat het gevaar snel geweken is. Deze keuze zal niet veel problemen met zich meebrengen, anders dat het lastig kan zijn als je juist een andere kant op wilt bewegen.

2. Vluchten

Bij deze optie zet je hond het op een rennen. Er is geen interactie met de achtervolgers, je hond wil alleen maar weg uit de situatie en zal daar zijn best voor doen. Vluchten kan natuurlijk gevaarlijk zijn. Het lokt enerzijds jachtgedrag uit bij de tegenstander en in een onveilige situatie kan een hond bijvoorbeeld de weg op rennen en worden aangereden.

3. Aanvallen

De meeste hondeneigenaren met een hond die deze aanpak kiest, zullen hier last van ondervinden. De hond maakt immers lawaai, hangt in de riem en kan ook gevaarlijke situaties veroorzaken wanneer de aanval echt met schade gepaard gaat. Of het triggert de andere hond om de aanval terug in te zetten en daarbij schade te maken.

4. Jolig gedrag

Zoals wij mensen de optie hebben om moeilijke situaties weg te lachen of op de lossen met een grap, zo kunnen honden met een situatie omgaan door druk speels (soms ‘hysterisch’) gedrag te vertonen. De hond gaat hard rondjes rennen en ‘jolig’ doen, in een reactie op een moeilijke situatie. Dit kan bij andere honden ook achtervolging uitlokken en is dus meestal niet zo handig.

Coping – de stijl van jouw hond kan ook veranderen

Denk niet dat het prima is wanneer jouw hond een passieve coping stijl heeft en dus niet de aanval kiest. Feit dat je hond nu de ene keuze maakt, wil niet zeggen dat hij dat altijd zal blijven doen. Hij kan zijn strategie aanpassen en herhalen, wanneer hij daarvan succes ervaart. Een hond die nu bevriest, kan dus leren dat het beter werkt om de aanval in te zetten. Elke hond kan hulp nodig hebben in situaties die hij moeilijk vindt. Zorg dat jij degene bent die de juiste keuzes maakt. Pakt dit voor je hond goed uit, dan zal hij leren vertrouwen op jou.

  • Loop dus niet weg van je hond, maar bied hem een veilige haven
  • Jij maakt vervolgens de juiste keuze
  • Bescherm hem tegen (te) opdringerige honden
  • Loop (met je hond) weg van de situatie op het moment dat het teveel wordt
 

Maak van deze tactiek een standaard aanpak en je zult zien dat je hond er in moeilijke situaties voor gaat kiezen om naar jou toe te komen. En dat is precies wat je wilt. Zodat jij de situatie kunt oplossen zoals jij dat wilt. Dat is waar je wilt dat je hond succes mee heeft.

Reageert jouw hond gespannen of ongewenst op mensen en/of andere honden? De cursus Sociale Hond helpt je je hond meer te ontspannen in aanwezigheid van deze ‘prikkels’. 

Hoe zie je aan je hond dat hij een situatie spannend vindt?

Wanneer een hond een situatie als spannend ervaart, zie je dat niet alleen aan zijn coping style. Honden laten in dergelijke gevallen ook signalen van spanning zien. Deze subtiele signalen herkennen is belangrijk om je hond goed te begrijpen. 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen