Coping

Coping - Hoe gaat jouw hond met een spannende situatie om?

Coping gaat over de manier waarop jouw hond reageert op een spannende situatie.

Honden kunnen leren om op een bepaalde manier met een situatie om te gaan die ze moeilijk vinden, net als mensen. Van nature zal ieder individu een andere keuze maken uit de volgende 4 coping mechanismen:

1. Bevriezen

Bij deze coping strategie stopt je hond met bewegen. Hij gaat stil staan, zitten of liggen en wil niet meer voor- of achteruit. In de hoop dat dit ervoor zorgt dat het gevaar snel geweken is. Deze keuze zal niet veel problemen met zich meebrengen, anders dat het lastig kan zijn als je juist een andere kant op wilt bewegen.

2. Vluchten

Bij deze optie zet je hond het op een rennen. Er is geen interactie met de achtervolgers, je hond wil alleen maar weg uit de situatie en zal daar zijn best voor doen. Vluchten kan natuurlijk gevaarlijk zijn. Het lokt enerzijds jachtgedrag uit bij de tegenstander en in een onveilige situatie kan een hond bijvoorbeeld de weg op rennen en worden aangereden.

3. Aanvallen

De meeste hondeneigenaren met een hond die deze aanpak kiest, zullen hier last van ondervinden. De hond maakt immers lawaai, hangt in de riem en kan ook gevaarlijke situaties veroorzaken wanneer de aanval echt met schade gepaard gaat. Of het triggert de andere hond om de aanval terug in te zetten en daarbij schade te maken.

Coping hond

4. Jolig gedrag

Zoals wij mensen de optie hebben om moeilijke situaties weg te lachen of op de lossen met een grap, zo kunnen honden met een situatie omgaan door druk speels (soms 'hysterisch') gedrag te vertonen. De hond gaat hard rondjes rennen en 'jolig' doen, in een reactie op een moeilijke situatie. Dit kan bij andere honden ook achtervolging uitlokken en is dus meestal niet zo handig.

Coping - de stijl van jouw hond kan ook veranderen

Denk niet dat het prima is wanneer jouw hond een passieve coping stijl heeft en dus niet de aanval kiest. Feit dat je hond nu de ene keuze maakt, wil niet zeggen dat hij dat altijd zal blijven doen. Hij kan zijn strategie aanpassen en herhalen, wanneer hij daarvan succes ervaart. Een hond die nu bevriest, kan dus leren dat het beter werkt om de aanval in te zetten. Elke hond kan hulp nodig hebben in situaties die hij moeilijk vindt. Zorg dat jij degene bent die de juiste keuzes maakt. Pakt dit voor je hond goed uit, dan zal hij leren vertrouwen op jou.

  • Loop dus niet weg van je hond, maar bied hem een veilige haven
  • Jij maakt vervolgens de juiste keuze
  • Bescherm hem tegen (te) opdringerige honden
  • Loop (met je hond) weg van de situatie op het moment dat het teveel wordt

Maak van deze tactiek een standaard aanpak en je zult zien dat je hond er in moeilijke situaties voor gaat kiezen om naar jou toe te komen. En dat is precies wat je wilt. Zodat jij de situatie kunt oplossen zoals jij dat wilt. Dat is waar je wilt dat je hond succes mee heeft.


Reageert jouw hond gespannen of ongewenst op mensen en/of andere honden? De cursus Sociale Hond helpt je je hond meer te ontspannen in aanwezigheid van deze 'prikkels'. 


Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl