Territoriaal blaffen afleren

Sommige honden hebben de neiging tot territoriaal blaffen of ander territoriaal gedrag. Wat is dit precies en hoe weet je nu of jouw hond blaft omdat hij territoriaal is, of vanwege een andere reden?

Territoriaal gedrag hond

Territoriaal blaffen wil zeggen: de hond reageert op een bepaalde manier, omdat hij zich bevindt in zijn territorium. Wat dat territorium precies is, is per hond verschillend. Sommige honden hebben helemaal geen territoriale aanleg, andere honden wel. Of jouw hond territoriale aanleg heeft, merk je aan zijn gedrag. Ik zal je in dit artikel uitleggen hoe je achterhaalt of je te maken hebt met territoriaal gedrag bij je hond. Sommige rassen hebben in hun oorsprong meer territoriale aanleg dan andere honden. Rassen die vallen onder de waak- en verdedigingshonden, zullen logischerwijs sneller de neiging hebben tot territoriaal gedrag. Kijk naar het oorspronkelijke doel van het ras van je hond, dat zegt iets over de aanleg die je hond logischerwijs heeft. Natuurlijk is dat geen garantie, want ook binnen rassen kan er geselecteerd zijn door bewuste fokkers en bovendien heeft elk individu binnen een nest natuurlijk zijn eigen aard.

Weten welk ras of welke rassenmix je hond is en weten wat het karakter is van dit ras of deze rassen, geeft sowieso een goede dosis informatie. 

Dat een hond aanleg heeft tot het vertonen van dit gedrag, betekent bovendien niet dat je territoriaal blaffen niet kunt afleren. "Mijn hond doet dit nu eenmaal" zal het gedrag niet veranderen. Soms is gedrag niet volledig af te leren, maar vaak kom je met een goede begeleiding wel een heel eind. Weten hoe je hond reageert, wat je kunt verwachten in bepaalde situaties, hoe je het gedrag van je hond kunt 'lezen' en beïnvloeden, zijn zeer belangrijke vaardigheden om ook met dit gedrag op de juiste manier om te gaan en je hond het best mogelijke gedrag aan te leren. 

Leer je hond beter gedrag met de cursus Sociale Hond →

Territoriaal blaffen vanuit bescherming

Heeft je hond territoriale aanleg, dan zal hij zijn territorium willen beschermen. Dit merk je bijvoorbeeld doordat je hond territoriaal blaft, gromt, aanvalt etc. Eigen aan territoriaal gedrag, is het feit dat je hond dit op heel specifieke plekken en in heel specifieke situaties doet. 

Plekken die je hond als territorium kan beschouwen, zijn:

  • Het huis
  • De auto
  • Je eigen tuin
  • Het wandelgebied waar je hond vaak komt. Soms een deel, soms het hele gebied
  • Een plek waar je je een tijdje ophoudt, zoals een bankje in het bos, een zitplek op een veld of een terrasje

In welke gevallen en op welke plekken het territoriaal blaffen van je hond eventueel tot uiting komt, is ook per hond verschillend. (Het gedrag van) je hond goed leren kennen, is dus belangrijk. Zeker als je dit gedrag wilt sturen en/ of veranderen. 

Je hond Blaffen vanuit de tuin afleren →

Territoriale agressie

Territoriaal gedrag is eigenlijk territoriale agressie. Agressief gedrag is voor je hond namelijk dé manier om zijn territorium te beschermen. Dit kan zich uiten in territoriaal blaffen, grommen, bijten etc. Agressief gedrag bestaat namelijk niet alleen maar uit het daadwerkelijk bijten. 

Territoriale agressie kan je hond vertonen naar diverse 'prikkels', zoals we dingen noemen waar je hond door getriggerd kan raken. Denk aan andere honden, vreemde mensen, etc. Dit kunnen ook specifieke mensen en honden zijn, maar eigen aan dit gedrag is dat de reactie zich vaak beperkt tot honden en mensen die voor de hond onbekend zijn. Of waar hij op zijn minst, geen prettige omgang mee heeft. 

Oefenen met prettig Bezoek ontvangen →

Heb je een vraag over het gedrag of de training van jouw hond? Mail gerust eens naar info@hondentaak.nl