Hond blaft naar voorbijgangers

Blaft jouw hond naar voorbijgangers? Dat kan komen doordat:

  • Je hond vindt vreemde mensen spannend
  • Voorbijgangers zijn leuk en je hond wil er graag naartoe
  • Vanuit huis of de tuin, met bovenstaande motivatie of vanuit territoriaal gedrag

Met welke reden je hond ook blaft naar voorbijgangers, ik denk dat je dit gedrag graag wilt veranderen. Lees verder en kijk welke situatie op jouw hond van toepassing is.

Hond blaffen voorbijgangers

Het is belangrijk dat je met dit gedrag aan de slag gaat als je het wilt veranderen. Blaffen werkt vaak erg belonend, omdat de hond het gevoel kan hebben de voorbijganger succesvol te hebben weggejaagd. Gedrag waarvan de hond het gevoel heeft dat het succesvol voor hem uitpakt, zal je hond vaker herhalen. Waarom zou je immers ergens mee stoppen wat goed voor je werkt? 

Hond blaft naar voorbijgangers

Blaffen naar voorbijgangers vanuit de tuin, verbeter je met behulp van de online cursus Blaffen in de tuin. De aanpak is zeer vergelijkbaar met de aanpak voor het blaffen vanuit huis en kan daarvoor dus ook worden toegepast.

Hond blaft naar voorbijgangers tijdens het wandelen

Ook tijdens het wandelen komen en gaan voorbijgangers en kan je hond deze mensen willen wegjagen door ertegen te blaffen. Hij kan de voorbijgangers leuk of spannend vinden en er daarom naar blaffen. Vindt je hond alle vreemde mensen leuk, dan blaft hij waarschijnlijk als hij de mensen niet mag begroeten. Het is dan uit frustratie. Een hond die vreemde mensen spannend vindt, kan kiezen voor 'aanval is de beste verdediging' en daarom blaffen naar voorbijgangers. Blaft je hond naar voorbijgangers tijdens je wandeling, dan leer je je hond idealiter om deze voorbijgangers te negeren. Hier past de online cursus Sociale Hond goed bij. 

Hond springt naar voorbijgangers

Sommige honden gaan een stapje verder dan blaffen en maken het zo bont om te springen naar voorbijgangers. Iets wat je aangelijnd goed kunt voorkomen, los van de lijn wordt dit moeilijker. Ga dus ook aangelijnd, ook al heeft je hond de kans niet om op te springen naar voorbijgangers, oefenen met beter gedrag in reactie op voorbijgangers. Dit betere gedrag aan de lijn, werkt immers door wanneer je hond los loopt. Springen naar voorbijgangers kan voortkomen uit het enthousiasme van je hond, maar zeker ook als je hond voorbijgangers spannend vindt. Je hond vreemde mensen leren negeren.

Hond bijt voorbijganger

Loopt de spanning verder op en blijft het niet bij blaffen of springen, dan kan het zelfs voorkomen dat je hond een voorbijganger bijt. Uiteraard moet je in dat geval wel heel voorzichtig worden. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg dat je er alles aan doet om te voorkomen dat je hond opnieuw een voorbijganger kan bijten. Een muilkorf kan voor extra veiligheid zorgen en houdt tegelijk mensen vaak wat op afstand, wat je goed kunt gebruiken. Ga trainen met je hond om hem te leren voorbijgangers te negeren. 

Meer lezen:

<< Je hond leren om voorbijgangers te negeren >> 
<< Hond valt uit naar mensen >>
<< Hond vanuit de tuin afleren te blaffen naar voorbijgangers >>

Blaft je hond tijdens het wandelen naar mensen en/ of honden? De cursus Sociale Hond helpt je je hond stap-voor-stap beter gedrag aan te leren:


Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl