Hond gromt naar mensen op straat

Waarom gromt je hond naar mensen op straat? Vaak wordt grommen gezien als ongewenst gedrag. Dat is begrijpelijk, maar grommen is ook gewoon hondencommunicatie. Wat vertelt jouw hond je door te grommen naar mensen op straat?

Waarom gromt mijn hond naar mensen op straat?

Grommen is een manier van de hond om aan te geven dat hij zich onprettig of bedreigd voelt. Het is tevens een manier van de hond om te waarschuwen: 'als je dichterbij komt, kan ik bijten'. Neem grommen dus serieus! Niet elke hond zal daadwerkelijk bijten, maar de kans is zeker aanwezig. 

Hond gromt naar vreemde mensen

Vaak zijn het vreemde mensen waarnaar je hond gromt. Bekende mensen worden vaak anders begroet. Dat zegt eigenlijk al dat je hond deze vreemde mensen dus wantrouwt. Bij bekende mensen gromt hij immers niet. Wat niet vaak als dundanig wordt herkent, is dat grommen in veel gevallen niets anders is dan een angst voor vreemde mensen

Aankondigende signalen

Vaak laat de hond op andere manieren al zien dat hij mensen spannend vindt. Deze signalen worden niet altijd opgepikt. Een geoefend oog van een hondeneigenaar ziet deze signalen wel en daarmee kan voorkomen worden dat de hond gromt naar mensen op straat. Vraag hier gratis meer informatie aan om deze aankondigende signalen te leren herkennen

Wat moet ik doen als mijn hond gromt?

Je eerste neiging zal misschien zijn je hond te berispen voor het grommen? Bedenk je dan goed dat je hond gromt om aan te geven dat hij de situatie moeilijk vindt. Hem daarvoor straffen is toch niet logisch? Wat je dus beter kunt doen in dit geval:

  • Kijk waarom je hond gromt
  • Pas de situatie aan zodat deze voor je hond prettiger wordt
  • Volg een training om je hond te leren beter met de situatie om te gaan in de toekomst


Heb je een vraag over het gedrag of de training van je hond? Mail naar info@hondentaak.nl

Aan de slag met een cursus om dit gedrag van jouw hond gericht op mensen, te verbeteren? De cursus Sociale Hond helpt je hierbij, stapsgewijs met dit gedrag aan de slag te gaan op de juiste manier: