beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond grommen afleren

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond grommen afleren. Want grommen is iets wat je hond niet mag doen. Toch?

Waarom gromt je hond?

Honden vertonen gedrag met een reden. Je hond gromt dus niet zomaar. Er is een reden dat hij gromt en als je grommen wilt afleren is het zaak om te weten waarom je hond gromt. Grommen is communicatie. Allereerst heeft je hond dus een reden om te grommen en vervolgens wil hij er iets meer bereiken. Grommen is meestal een waarschuwing. Wat je hond eigenlijk wil zeggen is: “Je moet nu stoppen, anders ga ik bijten”.

Een hond kan niet praten en heeft dus een andere manier om te vertellen wat hij voelt. Grommen is daar 1 van. Er bestaat een kans dat de hond gaat bijten als het grommen genegeerd wordt. Grommen is dus een serieuze waarschuwing.

Om te begrijpen waarom je hond gromt, moet je het volgende achterhalen:

1. Waar gromt je hond naar?

Het eerste wat belangrijk is om te weten: waar gromt je hond naar? Wat is de bron van irritatie? Het geeft al veel informatie om dat te weten. Is het een andere hond? Een onbekend persoon? Een kat? Waarom gromt je hond >

2. In reactie waarop gromt je hond?

Wat doet degene waarnaar je hond gromt, waardoor je hond gromt? Op welk gedrag van die ander, reageert je hond? Is het omdat die ander dichterbij komt? Omdat de andere hond naar jouw hond kijkt? Of gromt? Of willen mensen hem aaien en gaat hij dan grommen? Gromt je hond om zijn bezit te beschermen?

Kortom: wat lokt het grommen uit? Op welk moment begint jouw hond met grommen? Wat moet die ander doen, om jouw hond aan het grommen te krijgen?

Je hond grommen afleren, hoe doe je dat?

Ten eerste: wees blij dat je hond gromt. Dat klinkt misschien gek, maar grommen is een waarschuwing. Vergelijk het met:

Iemand doet iets wat je vervelend vindt. Je kunt nu op 2 manieren reageren:

  • Je vertelt deze persoon dat je het niet prettig vindt en graag wilt dat hij stopt
  • Je geeft deze persoon een klap in zijn gezicht
 

Wat is aardiger?

Je hond is dus eigenlijk beleeft, door (eerst) te grommen. Als waarschuwing. “Nu moet je stoppen want ik vind het onprettig”. Straf je hond dus nooit voor grommen. Grommen is communicatie.

Maar wat dan wel?

Voorkomen dat je hond gromt

De beste manier om grommen af te leren, is in eerste instantie te voorkomen dat je hond gaat grommen (met het risico dat hij ‘moet’ bijten omdat er niemand ‘luistert’ naar zijn waarschuwing).

Dat doe je door:

  • Dat wat het grommen bij je hond uitlokt, niet op te zoeken
  • Je hond ander/ beter gedrag aan te leren
  • Het andere gedrag te gebruiken om het gedrag van je hond te veranderen
  • De motivatie t.o.v. de grom oorzaak te verbeteren en je hond vertrouwen te geven
  • Hem het vertrouwen te geven dat jij de situatie oplost voor je hond, zodat hij niet hoeft te grommen
 

Geef je hond geen reden om te grommen en het grommen zal stoppen.

Uiteraard wil je je hond daarnaast leren om zich beter te gedragen in dergelijke situaties, daar is training voor nodig!

Positieve hondentraining

Waar vaak gedacht wordt dat een grommende hond harder aangepakt moet worden, is het tegendeel vaak waar. De hond moet vooral beter begrepen worden. Als je je hond goed begrijpt, kan je met de juiste (zelfs vriendelijke) aanpak, gedrag veranderen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen