Moet je je hond wel of niet corrigeren? Je hond doet vast wel eens iets wat je niet wilt. Dan is corrigeren voor veel hondeneigenaren een logische actie. Hoe laat je je hond anders merken dat hij iets niet moet doen? Het is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende gedachte, maar het kan vaak anders en beter. Daarvoor moet je wel de nodige kennis in huis hebben over de manier waarop een hond leert en de manier waarop je gedrag kunt beïnvloeden.
Wat betekent corrigeren precies?
Laten we beginnen met wat we verstaan onder corrigeren, want niet iedereen verstaat hieronder hetzelfde.
Corrigeren betekent dat je je hond een correctie geeft. Dit betekent dat je iets toedient wat voor de hond onprettig is, met de intentie om ongewenst gedrag te laten stoppen. Dit is voor veel hondeneigenaren met weinig moderne trainingsvaardigheden, de meest gangbare manier om een hond te corrigeren. Het is ook wat nog het meest in de wandelgangen wordt doorgespeeld, én wat op televisie wordt getoond. De hond wordt gecorrigeerd (gestraft) door bijvoorbeeld de hond te laten schrikken met een hard geluid of een plantenspuit, of een pijnprikkel toe te dienen zoals een ruk aan de lijn, een tik, een por etc.
Waarom zou je je hond corrigeren?
In de meeste gevallen zal je je hond op zo'n moment willen laten stoppen met wat hij aan het doen is. Dat kan allerlei ongewenst gedrag zijn. Een hond die blaft krijgt een blafband om, een hond die trekt een sliplijn, een hond die bijt krijgt een tik op zijn neus etc.
Waarom zou je je hond NIET corrigeren?
Het corrigeren van gedrag, kent ook nadelige effecten, zoals:
- Een hond die vaak wordt gecorrigeerd, kan wantrouwend worden.
- Agressie kan toenemen, door te proberen agressie met agressie te bestrijden.
- Bij veelvoorkomende oorzaken van agressie, zoals angst en onzekerheid, kan een tegenstrijdig effect optreden. Een hond die ongewenst gedrag vertoont vanuit onzekerheid, is niet gebaat bij een aanpak gebaseerd op correcties. Wil je gedrag bij een dergelijke hond oplossen voor de lange termijn, dan zal je aan de slag moeten met de oorzaak van het gedrag en niet met symptoombestrijding. Correcties kunnen leiden tot een toename van angst en onzekerheid.
- Corrigeer je enkel ongewenst gedrag, dan vergeet je een heel belangrijk onderdeel. Namelijk: het aanleren van het gewenste gedrag in diezelfde situatie. Hoe moet de hond zich dan wél gedragen? Dat klinkt logisch, maar is het voor de hond zeker niet.
Een aantal corrigerende 'hulpmiddelen' zijn inmiddels bij de wet verboden in Nederland. Zoals de prikband en halsbanden met het gebruik van stroom. Je vindt deze informatie ook in dit artikel over moderne hondentraining.
Hoe kan je anders je hond duidelijk maken wat je van hem wil?
Om gedrag op een wat creatievere manier te beïnvloeden, zal je wat meer kennis moeten opdoen over training van gedrag. Dit gaat verder dan het aanleren van commando's en gaat richting gedragstherapie. Hoe zorg je dat je hond doet wat jij wilt?
Lees je vorige zin nog eens en er valt al iets op. De focus op wat je wél wilt wat de hond doet. Maak je de switch naar gewenst gedrag, dan leer je de hond ook daadwerkelijk wat je van hem verlangt. Waarom is dat handig? Gewenst gedrag kun je belonen en zo is het voor je hond veel leuker om zijn best te doen. En voor jou als eigenaar ook, want je hoeft je hond niet steeds te bestraffen en jullie kunnen op een prettige manier met elkaar omgaan.
Hoe zorg je dat je hond iets NIET doet?
Betekent dat dat je hond alles mag? Nee. Ongewenst gedrag kan je beter voorkomen dan bestraffen. Dit kan je doen door je hond op de juiste manier te begrenzen. Ook bij honden is voorkomen altijd beter dan genezen. Bovendien zal je hond gedrag dat voor hem succesvol is (geweest), blijven herhalen als hij de kans krijgt.
Heb je een vraag over het gedrag of de training van jouw hond? Mail naar info@hondentaak.nl
Verder lezen: