beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mag mijn hond voorop lopen tijdens het wandelen?

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

“Mag mijn hond voorop lopen tijdens het wandelen?” is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt. Tijdens het wandelen krijg je als hondeneigenaar soms (ongevraagde) adviezen. In tegenstelling tot wat je ziet bij de hondentrainers van ‘de oude stempel‘, mogen de honden waarmee ik wandel, gewoon voor me uit lopen:

Dit is een blog van Hondentaak. Wij bieden Online Hondencursussen om het gedrag van je hond te verbeteren.

Leiderschap

Degenen die op de vraag “Mag mijn hond voorop lopen tijdens het wandelen?” afkeurend zullen reageren, verklaren vaak dat het problemen geeft met leiderschap wanneer de hond voorop loopt. In mijn optiek en ervaring heeft goed leiderschap niets te maken met een hond die wel of niet voorop loopt tijdens het wandelen. 

Als het een probleem zou geven wanneer een hond voorop loopt, dan zouden er geen blindengeleidehonden bestaan. 

Natuurlijk is het verstandig om gedrag van je hond in goede banen te leiden, maar het is te kort door de bocht dat probleemgedrag komt doordat de hond voorop loopt. Zoals met alle kennis rondom hondengedrag: het ligt genuanceerder dan dit. 

Hond kiest de route

Je kunt je hond prima zijn eigen route laten bepalen, ook dat leidt niet tot problemen in de relationele sfeer. Je hond soms laten kiezen, als dat zo uitkomt, is prima. Sommige honden geven duidelijk aan dat ze de ene dag zin hebben in een rondje linksom en de andere keer in een rondje rechtsom. Als dit verder niet tot problemen leidt (een rondje langs de loslopende kippen van de buurman zal vast en zeker de voorkeur hebben, maar is misschien niet zo handig..) dan is dat geen enkel probleem. Je hond zal het alleen maar extra waarderen.

Trekken aan de lijn

Een hond die voor je uit loopt tijdens het wandelen, trekt niet harder. Sterker nog, een hond die ruimte krijgt aan de lijn, trekt vaak veel minder. Een hond aangelijnd uitlaten aan een korte lijn, kan tot frustratie leiden. Uitlaten doe je over het algemeen in het belang van je hond. Dit betekent dat een wandeling ook vooral leuk moet zijn voor je hond. 

Wandelen zonder trekken aanleren

Wandelen zonder trekken is iets heel anders dan ‘strak naast lopen’. (Hard) trekken tijdens het wandelen is oncomfortabel, voor mens én hond. Trekt je hond tijdens het wandelen hard aan de riem, dan is het zeker een goed idee om je hond beter gedrag aan te leren:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen