Hond rijdt

Wat als je hond rijdt, op bijvoorbeeld op:

  • Baasje
  • Andere hond
  • Knuffel
  • Been
  • Vrouw
  • Arm
  • Kind 
  • Mensen
  • Mand

Het gebeurt nogal eens dat een (jonge) hond rij bewegingen maakt, soms in de lucht, soms tegen iets aan. 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit gedrag zeker niet altijd seksueel getint. Castreren is dan ook zeker niet altijd de oplossing. Ook is dit gedrag zeker niet altijd een teken van dominantie. Veel vaker is dit gedrag een teken van spanning of stress


Hond rijdt

Hond rijdt op baasje

Een hond die rijdt op zijn baasje, bijvoorbeeld tegen het been, kan dit doen wanneer hij in de pubertijd zit en/ of overprikkeld is. Alleen als de hond zichtbaar heel doelgericht rijdt (om zichzelf te bevredigen), dan kan dit gedrag ook een seksuele oorsprong hebben. Vaker is dit echter niet zo. Het betekent niet dat je de hond moet laten begaan.

Aan de slag met pubergedrag →

Hond rijden afleren

Om te bepalen hoe je jouw hond dit gedrag afleert, is het belangrijk om te bepalen waarom je hond dit gedrag vertoont. Rijdt je pup op een knuffel, dan is er niets mis mee om die knuffel gewoon op te bergen. Neem je een specifieke bron weg, dan is het gedrag daarmee soms opgelost. 

Vertoont je hond pubergedrag, dan kan de Puber cursus je goed verder helpen. 

Rij-gedrag komt vaak voort uit spanning en kan dan een manier zijn om spanning af te reageren. Signalen van spanning herkennen bij je hond, zorgt ervoor dat je je hond beter leert begrijpen en ook inziet hoe je hond zich voelt in bepaalde situaties:In sommige gevallen zal het helpen om je hond gewoon te laten begaan en het gedrag te negeren (als je hond bijvoorbeeld in het luchtledige rijdt en hier niemand kwaad mee doet). Rijdt je hond tegen iemand aan, dan is het gedrag begrenzen wel een goed idee. Probeer je hond af te leiden door middel van een andere bezigheid. Dit geldt ook voor het rijden op andere honden. Uiteraard kan een ongecastreerde reu de intentie hebben om een teefje te dekken. Maar ook als dat niet aan de hand is, is het rijden voor de andere hond niet leuk. Ook als de andere hond dit niet duidelijk laat weten, voorkom of stop dit gedrag dan toch ook. 

Hond leren omgaan met andere honden >>

Heb je een vraag? Mail gerust naar info@hondentaak.nl