beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond rijdt

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Rij-gedrag komt vaak voort uit spanning en kan dan een manier zijn om spanning af te reageren. Signalen van spanning herkennen bij je hond, zorgt ervoor dat je je hond beter leert begrijpen en ook inziet hoe je hond zich voelt in bepaalde situaties.

Wat als je hond rijdt, op bijvoorbeeld op:

  • Baasje
  • Andere hond
  • Knuffel
  • Been
  • Vrouw
  • Arm
  • Kind 
  • Mensen
  • Mand
 

Het gebeurt nogal eens dat een (jonge) hond rij bewegingen maakt, soms in de lucht, soms tegen iets aan. 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit gedrag zeker niet altijd seksueel getint. Castreren is dan ook zeker niet altijd de oplossing. Ook is dit gedrag zeker niet altijd een teken van dominantie. Veel vaker is dit gedrag een teken van spanning of stress

Hond rijdt op baasje

Een hond die rijdt op zijn baasje, bijvoorbeeld tegen het been, kan dit doen wanneer hij in de pubertijd zit en/ of overprikkeld is. Alleen als de hond zichtbaar heel doelgericht rijdt (om zichzelf te bevredigen), dan kan dit gedrag ook een seksuele oorsprong hebben. Vaker is dit echter niet zo. Het betekent niet dat je de hond moet laten begaan.

Aan de slag met pubergedrag →

Hond rijden afleren

Om te bepalen hoe je jouw hond dit gedrag afleert, is het belangrijk om te bepalen waarom je hond dit gedrag vertoont. Rijdt je pup op een knuffel, dan is er niets mis mee om die knuffel gewoon op te bergen. Neem je een specifieke bron weg, dan is het gedrag daarmee soms opgelost. 

Vertoont je hond pubergedrag, dan kan de Puber cursus je goed verder helpen. 

In sommige gevallen zal het helpen om je hond gewoon te laten begaan en het gedrag te negeren (als je hond bijvoorbeeld in het luchtledige rijdt en hier niemand kwaad mee doet). Rijdt je hond tegen iemand aan, dan is het gedrag begrenzen wel een goed idee. Probeer je hond af te leiden door middel van een andere bezigheid. Dit geldt ook voor het rijden op andere honden. Uiteraard kan een ongecastreerde reu de intentie hebben om een teefje te dekken. Maar ook als dat niet aan de hand is, is het rijden voor de andere hond niet leuk. Ook als de andere hond dit niet duidelijk laat weten, voorkom of stop dit gedrag dan toch ook. 

Je hond sociaal gewenst gedrag aanleren

Gedraagt je hond zich ongewenst naar mensen en/ of honden? De cursus Sociale Hond helpt je verder:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen