beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond bijt zonder waarschuwing

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond bijt zonder waarschuwing, wat is er dan aan de hand? Er zijn een aantal mogelijk scenario’s, die ik hieronder omschrijf. Wil je meer weten of het gedrag of de training van jouw hond, dan kan je me altijd even mailen: info@hondentaak.nl

Hond gaf eerst wél waarschuwingen

De waarschuwingen die een hond geeft, zijn in beginsel vaak heel subtiel. Dan kan je het eigenlijk geen waarschuwingen noemen, maar eerder ‘uiting van ongenoegen’. Als de hond op deze subtiele signalen geen reactie krijgt, zal hij duidelijkere taal gaan spreken. In het geval van een hond (die niet kan praten zoals wij), betekent dit al snel dat de hond agressie inzet. In eerste instantie zal de hond – waarschijnlijk – een lip optrekken, grommen, proberen weg te lopen etc. Wordt ook daar geen gehoor aan gegeven? Dan is de kans groot dat de hond nóg ‘duidelijker gaat praten’ en dat betekent vaak happen en/ of echt bijten. 

Leer aankondigende signalen herkennen

Hond bijt zonder waarschuwing van schrik

Een hond die schrikt, kan ineens bijten. Het spreekwoord ‘nooit slapende honden wakker maken’, komt ergens vandaan… Laat een hond dus nooit schrikken, ook niet ‘voor de grap’. Dit soort ‘grappen’ begrijpt een hond namelijk niet, hij zal degene die hem laat schrikken gaan wantrouwen. 

Hond heeft pijn

Een hond met pijn, kan ineens agressief reageren. Dan kan de hond dus heel plotseling uithalen en dus bijten zonder waarschuwing. Wat vanuit de hond goed te begrijpen is, want in zijn ogen doe je hem pijn. Hij heeft pijn en hij reageert op degene die in de buurt staat.

Waarschuwingen leren herkennen

Leer waarschuwingen van je hond herkennen. Het kan zo zijn dat een hond die gewend is dat mensen over zijn grenzen gaan, de waarschuwingen overslaat. Hij moet dan opnieuw vertrouwen opbouwen. Leren vertrouwen dat je niet over zijn grenzen gaat. Vervolgens kan je proberen die grenzen een beetje op te rekken, door te oefenen met je hond. 

Signalen leren herkennen >>

Gedrag veranderen

Een hond die bijt zonder waarschuwing, kan in veel gevallen met getraind worden. Welke training hierbij past, heeft te maken met datgeen wat de hond tot bijten aanzet. 

Hond bijt baas >>
Hond bijt kind >>
Hond bijt bezoek >>

Als je hond andere honden bijt zonder waarschuwing, dan is het ook zaak om aan de slag te gaan met dit gedrag. De cursus Sociale Hond helpt je hierbij verder. 

Heb je te maken met agressie van je hond gericht op jou als eigenaar?

Weet dat je door middel van de juiste omgang en training gedrag kunt veranderen. De cursus Agressie naar eigenaar helpt je hierbij.

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen