Hond blaft tijdens het wandelen

Om te bepalen wat de reden is dat je hond blaft, is het belangrijk om na te gaan wat de oorzaak kan zijn van het blaffen tijdens het wandelen.

Je hond blaft naar mensen of honden. Wat te doen?

Beantwoord de volgende vragen voor jezelf:

  • Sinds wanneer blaft de hond tijdens het wandelen?
  • Waarnaar blaft de hond tijdens het wandelen?
  • Hoe heeft dit gedrag zich ontwikkeld: Is het meer of minder geworden na verloop van tijd?

1. Sinds wanneer?

De eerste vraag is belangrijk, zodat we weten hoe en waardoor het gedrag ontstaan is. Heeft je hond misschien een keer een vervelende ervaring gehad tijdens het wandelen en vindt hij het nu spannend? Of is het langzaam ontstaan omdat je hond de wandelingen is gaan koppelen aan opwinding en drukte? Dit zijn twee mogelijke voorbeelden, maar zeker niet de enige opties ?

2. Waarnaar?

De tweede vraag is belangrijk omdat we de zogenaamde 'prikkel' in kaart willen brengen. Blaft je hond naar mensen? Naar andere honden? Of naar jou? Of blaft hij in het wilde weg, misschien vanuit frustratie of opwinding?


Hond blaft tijdens het wandelen


Wanneer je hond naar vreemde mensen of andere honden blaft, zijn er nog legio oorzaken te bedenken voor dit gedrag. Als je hond naar jou blaft, zal dit in veel gevallen betekenen dat hij iets van je wilt. Probeer te onderzoeken wat datgeen is.

3. Hoe heeft dit gedrag zich ontwikkeld?

Is het erger geworden of minder? Het antwoord op deze vraag zegt iets over het succes dat je hond ervaart van dit gedrag. Is het gedrag voor het gevoel van jouw hond heel succesvol? Dan is de kans dat hij dit gedrag blijft herhalen veel groter. Heeft je hond het gevoel dat dit gedrag hem niets oplevert? Dan is de kans kleiner dat hij dit gedrag blijft uitvoeren.

Blaffen

Blaffen is communiceren. De reden dat je hond blaft, is dat hij iets duidelijk wilt maken. Ontdek wat dat is en kijk of je je hond erin tegemoet kunt komen op een andere manier. Zodat hij niet hoeft te blaffen.Hond blaft naar voorbijgangers

Dit is natuurlijk vervelend voor jou als eigenaar, maar geloof het of niet: ook voor je hond. Die blaft namelijk naar voorbijgangers met een reden en kan dus niet goed (ontspannen) met deze situatie omgaan. Reden om je hond beter gedrag te leren in deze situatie ?

Hond blaft naar andere honden

Sommige honden kunnen blaffen naar anders honden omdat ze willen spelen, maar honden kunnen ook heel agressief blaffen naar andere honden. Er is dan waarschijnlijk meer aan de hand:

Het is een veel voorkomend probleem: je hond reageert op straat angstig of agressief op (sommige) honden of mensen. Als je hond blaffend en/of snauwend naar andere honden of mensen uithaalt, dan wordt dat ook wel uitvallen of reactief gedrag genoemd. Sommige honden zijn echter alleen maar heel erg bang en reageren eerder door te bevriezen of te vluchten. Hoe kan je je hond leren om ontspannen te reageren op al die anderen zodat jij lekker ontspannen met je hond kunt wandelen?

In veel gevallen probeert je hond zichzelf te verdedigen, hoe raar dat ook klinkt. 


Blaft je hond naar andere honden (en/ of mensen) tijdens het wandelen, ga dan aan de slag met het verbeteren van dit gedrag. De cursus Sociale Hond helpt je om dit gedrag stap-voor-stap te veranderen:


Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl

Verder lezen: