beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond blaft tijdens het wandelen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Om te bepalen wat de reden is dat je hond blaft, is het belangrijk om na te gaan wat de oorzaak kan zijn van het blaffen tijdens het wandelen.

Je hond blaft naar mensen of honden. Wat te doen?

Beantwoord de volgende vragen voor jezelf:

  • Sinds wanneer blaft de hond tijdens het wandelen?
  • Waarnaar blaft de hond tijdens het wandelen?
  • Hoe heeft dit gedrag zich ontwikkeld: Is het meer of minder geworden na verloop van tijd?
 

1. Sinds wanneer?

De eerste vraag is belangrijk, zodat we weten hoe en waardoor het gedrag ontstaan is. Heeft je hond misschien een keer een vervelende ervaring gehad tijdens het wandelen en vindt hij het nu spannend? Of is het langzaam ontstaan omdat je hond de wandelingen is gaan koppelen aan opwinding en drukte? Dit zijn twee mogelijke voorbeelden, maar zeker niet de enige opties. 

Het ontstaan van dit gedrag kan te maken hebben met bijvoorbeeld de socialisatie, een traumatische ervaring, of (deels) met de raseigenschappen van je hond te maken hebben. 

2. Waarnaar?

De tweede vraag is belangrijk omdat we de zogenaamde ‘prikkel’ in kaart willen brengen. Blaft je hond naar mensen? Naar andere honden? Of naar jou? Of blaft hij in het wilde weg, misschien vanuit frustratie of opwinding?

Wanneer je hond naar vreemde mensen of andere honden blaft, is de kans groot dat hij om een of andere reden erg wordt afgeleid door vreemde mensen en/ of door soortgenoten.  

Als je hond naar jou blaft, zal dit mogelijk betekenen dat hij iets van je wilt. Kan je in kaart brengen wat het is dat hij van je wilt?

3. Hoe heeft dit gedrag zich ontwikkeld?

Is het erger geworden of minder? Het antwoord op deze vraag zegt iets over het succes dat je hond ervaart van dit gedrag. Is het gedrag met de tijd (veel) erger geworden, dan wil dit zeggen dat je hond er kennelijk (veel) succes van ervaart.

Heeft je hond het gevoel dat dit gedrag hem niets oplevert? Dan is de kans kleiner dat hij dit gedrag blijft herhalen.

Blaffen

Blaffen is communiceren. De reden dat je hond blaft, is dat hij iets duidelijk wilt maken. Ontdek wat dat is en kijk of je je hond erin tegemoet kunt komen op een andere manier. Zodat hij niet hoeft te blaffen.

Dit klinkt simpel, maar dat is het zeker niet altijd. Ook als hondentrainer en -gedragstherapeut is het soms zoeken naar de motivatie van de hond. Er bestaat wel altijd een geschikte training om dit gedrag te veranderen/ verbeteren. 

Hond blaft naar voorbijgangers

Dit is natuurlijk vervelend voor jou als eigenaar, maar geloof het of niet: ook voor je hond. Die blaft namelijk naar voorbijgangers met een reden en kan dus niet goed (ontspannen) met deze situatie omgaan. 

Het is dus niet alleen prettig voor jezelf om dit gedrag te veranderen, ook je hond zal het meer rust geven om niet meer steeds te (hoeven) blaffen. 

Hond blaft naar andere honden

Sommige honden kunnen blaffen naar anders honden omdat ze willen spelen, maar honden kunnen ook heel agressief blaffen naar andere honden. 

Het is een veel voorkomend probleem: je hond reageert op straat angstig of agressief op (sommige) honden of mensen. Als je hond blaffend en/of snauwend naar andere honden of mensen uithaalt, dan wordt dat ook wel uitvallen of reactief gedrag genoemd.

Sommige honden zijn echter alleen maar heel erg bang en reageren eerder door te bevriezen of te vluchten. Hoe kan je je hond leren om ontspannen te reageren op al die anderen zodat jij lekker ontspannen met je hond kunt wandelen?

Blaft je hond naar andere honden (en/ of mensen) tijdens het wandelen, ga dan aan de slag met het verbeteren van dit gedrag. De cursus Sociale Hond helpt je om dit gedrag stap-voor-stap te veranderen.

Blaffen tijdens het wandelen afleren

Leer je hond om tijdens het wandelen niet te blaffen. Dit doe je het best door (en mogelijk verrast je dit) niet te corrigeren. 

Een hond leert door correcties of straf geen alternatief gedrag of ontspanning. Correcties zorgen ervoor dat het gedrag van de hond eerder wordt onderdrukt en dat levert juist een gespannen hond op. Ga dus liever aan de slag met een geschikt trainingsplan om je hond beter gedrag aan te leren:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Prooinijd hond

Prooinijd hond

Een hond kan ‘prooinijd’ hebben. Bij honden spreken we dan ook wel van bezitsagressie. Prooinijd is eigenlijk aangeleerd gedrag. Toch

Lees verder >>