Beschermt mijn hond mij?

Je krijgt door het gedrag van je hond de indruk dat hij je beschermt. Vaak komt dat voor in situaties waarbij de hond bijvoorbeeld bij je komt staan en blaft naar andere mensen of honden. Of jij zit op de bank met de hond op schoot en jouw hond valt uit naar iemand die in de buurt komt. Dergelijke situaties maken vaak dat hondenbaasjes de indruk krijgen dat hun hond hen aan het beschermen is. Maar is dat zo?

Beschermt de hond jou, of zichzelf?

In heel wat gevallen waarin je kunt vermoeden dat de hond jou beschermt, beschermt hij in feite zichzelf. Een hond die geleerd heeft om door blaffen of uitvallen mensen of honden op een veilige afstand te houden, zullen dit gedrag in veel gevallen herhalen op momenten dat ze zich onzeker voelen. Vaak merk je in andere situaties ook aan de hond dat hij onzeker is. Dat een hond onzeker is, is niet altijd duidelijk. Een hond kan bijvoorbeeld ook blaffen vanuit onzekerheid. Omdat een hond er heel stoer uit kan zien als hij blaft, wordt dat dan niet altijd als onzekerheid herkent. 

Beschermt je hond jou, of zijn territorium?

Sommige honden hebben de neiging om hun 'eigen' omgeving te verdedigen. Ook wel het territorium genoemd. Wat er volgens jouw hond onder zijn territorium valt, is niet altijd duidelijk. Veel honden vinden 'hun' huis en 'hun' auto territorium. Wanneer er dan mensen dichtbij komen (dicht bij jou, maar dus ook dicht bij het territorium van jouw hond), kan je hond deze indringers willen wegjagen. Er zijn honden die het hele uitlaatgebied zien als hun territorium. 

 Beschermt mijn hond mij?

Of voelt je hond zich misschien extra dapper? 

Je hond zit bijvoorbeeld op jouw schoot en voelt zich gesteund. Als er dan iemand op jullie afkomt, kan je hond fel reageren. Ook honden die op een hoge positie staan, voelen zich soms extra dapper en kunnen daardoor feller reageren dan normaal.  


Merk je dat je hond zich ongewenst gedraagt naar mensen en/ of honden tijdens je wandeling? De cursus Sociale Hond helpt je met het aanleren van gewenst gedrag in deze situaties:

Cursus Sociale Hond >>


Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl