Je krijgt door het gedrag van je hond de indruk dat hij je beschermt. Vaak komt dat voor in situaties waarbij de hond bijvoorbeeld blaft naar andere mensen of honden, of uitvalt aan de lijn. Dergelijke situaties maken vaak dat hondenbaasjes de indruk krijgen dat hun hond hen aan het beschermen is. Maar is dat zo?
Beschermt de hond jou, of zichzelf?
In heel wat gevallen waarin je kunt vermoeden dat de hond jou beschermt, beschermt hij in feite zichzelf. Een hond die geleerd heeft om door blaffen of uitvallen mensen of honden op een veilige afstand te houden, zal dit gedrag in veel gevallen herhalen op momenten dat hij zich onzeker voelt. Dat een hond onzeker is, is niet altijd duidelijk. Een hond kan bijvoorbeeld ook blaffen vanuit onzekerheid. Omdat een hond er heel stoer uit kan zien als hij blaft, wordt dat dan niet altijd als onzekerheid herkent.
Beschermt je hond jou, of zijn territorium?
Sommige honden hebben de neiging om hun 'eigen' omgeving te verdedigen. Ook wel het territorium genoemd. Wat er volgens jouw hond onder zijn territorium valt, is niet altijd duidelijk. Veel honden vinden 'hun' huis en 'hun' auto territorium. Wanneer er dan mensen dichtbij komen (dicht bij jou, maar dus ook dicht bij het territorium van jouw hond), kan je hond deze indringers willen wegjagen. Er zijn honden die het hele uitlaatgebied zien als hun territorium.
Een hond die enkel zijn territorium beschermt, zal dit gedrag buiten zijn territorium niet vertonen. Vertoont jouw hond ook buiten zijn territorium hetzelfde gedrag, dan is dit dus niet (enkel) de oorzaak.
Zou je hond hetzelfde gedrag vertonen als een vreemde met hem wandelt?
In dat geval kan je direct concluderen dat jouw hond niet zijn geleider aan het beschermen is. Waarom zou jouw hond immers iemand beschermen waar hij geen band mee heeft? Dit maakt duidelijk dat het jouw hond te doen is om zichzelf te beschermen en 'spannende dingen in zijn omgeving' op afstand te houden.
Een hond kan wel meer of minder blaffen of uitvallen met verschillende leden van de familie, dit kan komen doordat:
- Correcties kunnen het gedrag onderdrukken. Wanneer 1 lid van de familie het gedrag corrigeert, kan de hond minder blaffen of uitvallen. Uitvalgedrag corrigeren is een vorm van symptoombestreiding, maar lost het probleem op de lange termijn vaak niet echt op.
- De hond voelt zich bij 1 van de gezinsleden zekerder. Waar hij bij een ander gezinslid vooral angst laat zien, kan hij bij een ander gezinslid blaffen of uitvallen. Hij voelt zich hetzelfde, maar durft zich op een andere manier te uiten
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat 1 van de familieleden ontzettend goed aan het trainen is tijdens de wandelingen, waardoor de hond niet uitvalt bij diegene. Dit is vaak een veel bewuster proces, dus als dit het geval is ben je je daar als familie vaak heel bewust van. De bovenstaande andere twee mogelijke situaties vinden vaak minder bewust plaats en worden nog wel eens verkeerd geïnterpreteerd. Er wordt dan bijvoorbeeld gedacht dat 1 persoon meer overwicht heeft over de hond en dat dat een goed iets is. Echter, de hond heeft niet geleerd om uit zichzelf ontspannen gedrag te vertonen en het ongewenste gedrag is dus niet daadwerkelijk opgelost.
Aan de slag met ongewenst gedrag
Merk je dat je hond zich ongewenst gedraagt naar mensen en/ of honden tijdens je wandeling? De cursus Sociale Hond helpt je met het aanleren van gewenst gedrag in deze situaties:
Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl