beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond buiten vastzetten

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Zou jij je hond buiten vastzetten? Regelmatig zie je bij winkels honden buiten staan. Hier bespreken we of dit wel of niet een goed idee is. Er zitten nogal wat risico’s aan vast. 

Hond vastzetten aan een lijn

Een lijn is niet altijd bestand tegen de kracht van een hond als deze trekt hard wanneer hij vastgebonden staat. De muur geeft niet mee, je riem zal veel eerder breken dan wanneer je je hond aangelijnd zelf vast houdt.

Je hond kan de riem ook doorbijten, als hij die moeite neemt. Een hond die paniek krijgt kan verstrikt raken. De vraag is dus in eerste instantie hoe veilig het is als je je hond alleen achterlaat bij een winkel. Maar die veiligheid zit hem niet alleen in het materiaal. 

Geen supervisie als je je hond buiten vastzet

Mijn grootste bezwaar zou zijn dat er geen supervisie is. Dit kan om verschillende redenen een groot bezwaar zijn. Je weet namelijk niet wat andere mensen doen met je hond, zoals:

 

Je hond heeft op dergelijke momenten geen enkele steun en staat er letterlijk alleen voor. Dat is voor veel honden, vastgebonden aan een lijn, helemaal geen prettige positie. Kies hier dus liever voor het welzijn van je hond in plaats van het gemak je wandeling te kunnen combineren met een bezoek aan de winkel. 

Veel honden die zich op zo’n moment in het nauw gedreven voelen, kunnen gaan blaffen, uitvallen en ook happen of zelfs bijten. Doe je hond dit niet aan. Het is voor het dier zeer stressvol en het kan leiden tot ongelukken en het ontwikkelen van (voor jou) ongewenst hondengedrag. Buiten dat kan het vervelende situaties opleveren met andere mensen of honden. 

Goede alternatieven 

Neem je hond, als dat mag en als je hond dat aankan, mee de winkel in. Mag dit niet? Leer je hond alleen thuisblijven. Combineer de wandeling met je hond niet met boodschappen doen, tenzij je hond mee de winkel in mag.

Kan je hond niet goed alleen thuis zijn? Sommige honden blijven liever even alleen achter in de auto wanneer je een boodschapje doet. Je hond achterlaten in een auto kan een goed alternatief zijn (uiteraard alleen als de temperatuur dit toelaat). Mensen kunnen niet zomaar aan je hond zitten, wat je hond een betere bescherming geeft tegen ongewenste aanrakingen en benaderingen.

Ben je met zijn 2-en? Dan kan één van jullie het beste even bij de hond blijven op het moment dat de ander een boodschapje doet.

Welk alternatief past het beste bij jouw hond? 

 

Hond leren alleen thuis te blijven

Vindt je hond het moeilijk om alleen thuis te blijven? De juiste training helpt je om dit gedrag te verbeteren:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen