Hond buiten vastzetten

Zou jij je hond buiten vastzetten? Regelmatig zie je bij winkels honden buiten staan. Hier bespreken we of dit wel of niet een goed idee is. Er zitten nogal wat risico's aan vast. 

Hond buiten vastzetten

Hond vastzetten aan een lijn

Een lijn is niet altijd bestand tegen de kracht van een hond als deze trekt hard wanneer hij vastgebonden staat. De muur geeft niet mee, je riem zal veel eerder breken dan wanneer je je hond aangelijnd zelf vast houdt.

Je hond kan de riem ook doorbijten, als hij die moeite neemt. Een hond die paniek krijgt kan verstrikt raken. De vraag is dus in eerste instantie hoe veilig het is als je je hond alleen achterlaat bij een winkel. Maar die veiligheid zit hem niet alleen in het materiaal. 

Geen supervisie als je je hond buiten vastzet

Mijn grootste bezwaar zou zijn dat er geen supervisie is. Dit kan om verschillende redenen een groot bezwaar zijn. Je weet namelijk niet wat andere mensen doen met je hond, zoals:

Je hond heeft op dergelijke momenten geen enkele steun en staat er letterlijk alleen voor. Dat is voor veel honden, vastgebonden aan een lijn, helemaal geen prettige positie. Kies hier dus liever voor het welzijn van je hond in plaats van het gemak je wandeling te kunnen combineren met een bezoek aan de winkel. 

Veel honden die zich op zo'n moment in het nauw gedreven voelen, kunnen gaan blaffen, uitvallen en ook happen of zelfs bijten. Doe je hond dit niet aan. Het is voor het dier zeer stressvol en het kan leiden tot ongelukken en het ontwikkelen van (voor jou) ongewenst hondengedrag. Buiten dat kan het vervelende situaties opleveren met andere mensen of honden. 

Goede alternatieven 

Neem je hond, als dat mag en als je hond dat aankan, mee de winkel in. Mag dit niet? Leer je hond alleen thuisblijven. Combineer de wandeling met je hond niet met boodschappen doen, tenzij je hond mee de winkel in mag. Je hond achterlaten in een afgesloten auto kan ook een goed alternatief zijn. Mensen kunnen niet zomaar aan je hond zitten, wat je hond een betere bescherming geeft tegen ongewenste aanrakingen en benaderingen.


Spanningssignalen leren herkennen bij je hond >>
Wel of geen flexi gebruiken? >>
Hond alleen thuis laten >>


Heb je een vraag over het gedrag of de training van jouw hond? Stuur een email naar info@hondentaak.nl