beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond leren alleen zijn

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond moet leren om alleen te zijn. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar een hond kan vaak niet ‘zomaar’ alleen thuis zijn. Dit is een vaardigheid die veel honden echt moeten leren. Dit doe je door je pup van jongs af aan te leren dat alleen zijn niet iets vreselijks is, of op latere leeftijd door dit aan te leren en op te bouwen. 

Jong geleerd…. 

Ook voor het leren alleen zijn geldt: jong geleerd, is oud gedaan. Dit is echter meer dan: we laten de pup een avondje alleen thuis, want zo leert hij het wel. Met alles wat je je pup leert, is het belangrijk dat hij vooral goede ervaringen opdoet. Je kunt namelijk ook het tegenovergestelde bereiken met ‘gewoon doen’, en dat is dat je pup angsten ontwikkelt. Omdat de ervaring niet goed uitpakt bijvoorbeeld. Krijgt je pup paniek wanneer hij alleen thuis is, dan kan hij verlatingsangst ontwikkelen. Zorg dus altijd dat je weet hoe je je pup nieuwe dingen aanleert

De ene hond is de ander niet

Raseigenschappen en individuele eigenschappen van een hond, kunnen mede bepalen hoe snel je hond leert om alleen thuis te zijn. Ga maar na: een hond die gefokt is voor contact met de baas en ‘samen zijn’, zal mogelijk niet zo makkelijk leren om alleen thuis te zijn. Een hond die zeer zelfstandig is, zal hier waarschijnlijk minder moeite mee hebben. Kwaliteiten hebben vaak een keerzijde. Een baasgerichte hond is op sommige momenten heel handig (hij zal niet snel weglopen en is altijd in voor interactie), maar op andere momenten kan die eigenschap een nadeel zijn (zoals bijvoorbeeld bij alleen thuis blijven). 

Geduld bij het leren alleen zijn van je hond

Leer je je hond iets nieuws, dan heb je altijd te maken met het leertempo van je hond. Kijk wat hij aankan en overdrijf het niet. Geduld kan nodig zijn om te zorgen dat je hond leert om ontspannen alleen thuis te zijn. Ga je te snel, dan loop je de kans dat je hond verkeerde dingen leert. Bijvoorbeeld dat het vreselijk is om alleen achter te blijven. Dit kan tot problemen leiden zoals:

  • Blaffen als je weg bent
  • Slopen 
  • Janken/ joelen 
  • Onzindelijkheid
 

Bovenstaande gedragingen zijn een teken dat je hond niet ontspannen alleen thuis kan blijven en dat hij dus nog iets te leren heeft. Je zult dit moeten aanleren en opbouwen. 

Dit gedrag kan zelfs plaatsvinden als je je hond alleen in de woonkamer laat en zelf naar het toilet gaat, naar boven of de tuin in. “Maar mijn hond is helemaal niet alleen!” Zo voelt je hond het kennelijk wel. Zelfs als een favoriet familielid van huis is en de rest van de familie gewoon thuis, kan dit gedrag zichtbaar zijn. Er bestaan allerlei gradaties van verlatingsangst en niet-alleen-thuis-kunnen-zijn bij honden. 

Contextgebonden leren alleen zijn

Honden leren sowieso context gebonden. Zo zijn er legio honden die alleen goed luisteren op het trainingsveld van de hondenclub, omdat ze alleen op die plek worden getraind. Alleen zijn leert een hond ook context gebonden. Dit betekent dat een hond, als hij alleen thuis kan zijn, niet per definitie alleen kan zijn op de camping, in een hotel of bij de oppas. Het kan goed zijn dat je hond dit op een nieuwe plek dus opnieuw moet leren. Ook na bijvoorbeeld een verhuizing.

Hulp bij je hond leren alleen zijn

Hoe leer je je hond nu om alleen thuis te blijven? Heb je een pup in huis en wil je aan de slag met een goede start, neem dan een kijkje bij de puppycursus. Wil je specifiek aan de slag met je hond leren alleen zijn, dan helpt de cursus Alleen Thuis je verder:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen