beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond corrigeren bij bijten

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Doet een hond iets dat hij niet mag, zoals bijten, dan voelt het logisch om de hond daarvoor te corrigeren. Hij moet immers weten dat hij iets doet wat niet mag, dus corrigeren we de hond bij bijten. Het ligt iets genuanceerder dan dit, of corrigeren bij bijten altijd een goed idee is. Het kan het bijten namelijk ook verergeren. Lees hier verder, of neem contact met me op over de situatie van jouw hond.

Bijten in handen

Het bijten in handen kan komen doordat:

  • Je hond nog een puppy is. Puppy’s bijten. Lees hier meer over het stoppen van puppybijten in je handen
  • Puberhonden hebben vaak ook de neiging om te bijten in handen, vaak als ze niet meer zo goed weten wat ze moeten doen, verveeld of gefrustreerd raken. Een puber hond kan nog niet zo goed reguleren en heeft in veel gevallen nog wat weinig impulscontrole. Wil je met je puber aan de slag met dit gedrag? Dan past de puber cursus hier goed bij.
  • Sommige volwassen honden pakken handen met hun tanden. Bijvoorbeeld om te spelen, maar dit kan ook ontstaan vanuit frustratie, overprikkeling of bijvoorbeeld door redirectie agressie. 
 
Wanneer een hond, ongeacht de leeftijd, in je handen (en/ of kleding, benen etc.) bijt vanuit frustratie of overprikkeling, dan kan een correctie dit verergeren. Immers, die correctie veroorzaakt alleen maar meer frustratie of overprikkeling. Je kunt dan in een soort strijd terechtkomen met je hond waar het gedrag van kwaad tot erger gaat. Daar schiet je dus niets mee op. 
 
Correcties kunnen leiden tot wantrouwen. Voelt je hond zich onveilig, dan zal dat zorgen voor meer spanning. Door die spanning krijg je eerder overprikkeling. De emmer raakt sneller vol. Op die manier kan je in een vicieuze cirkel terechtkomen. Je hond gaat dan vaker bijten en jullie hebben samen hulp nodig. Neem gerust contact op als je dit herkent, ik help je graag verder. 

Doorbijten

Bijt je hond door, waarbij hij je huid perforeert, dan kan dit het gevolg zijn van een geëscaleerde situatie zoals hierboven beschreven waarbij het bijten steeds erger is geworden en extreme vormen is gaan aannemen. 

Ook kan dit ontstaan in een situatie waarin de hond hard geschrokken is of ineens pijn had. Dit is de reden dat de dierenarts soms een muilkorf gebruikt als hij weet dat hij een hond pijn moet gaan doen. 

Een hond kan ook vanuit erge stress of na heel veel spanningopbouw, van zich af bijten. Zoals bijvoorbeeld in het geval van redirectie agressie

Zoek hulp zodra dit gebeurd is, zodat je een volgende keer kunt voorkomen en de veiligheid voor jezelf en anderen kunt garanderen. Het is belangrijk om gedrag bij je hond te leren herkennen en voorspellen. Bovendien kan je dit gedrag vaak verbeteren door de juiste omgang en training toe te passen. Je zult merken dat corrigeren vaak niet die langdurige oplossing biedt.

Bijten tijdens het wandelen

Bijt je hond andere honden, voorbijgangers e.a. tijdens het wandelen? Zorg dat je aan de slag gaat met dit gedrag en leer je hond ‘sociaal wenselijk’ gedrag aan in deze situaties. Ik help je hier graag bij. Kijk bij de cursus Sociale Hond voor meer informatie over deze training. 

 

Hoe zorg je dat je hond iets NIET doet?

Betekent dat dat je hond alles mag? Nee. Er zijn echter in veel gevallen betere oplossingen dan corrigeren, namelijk: het leren (her)kennen van gedragspatronen en het creëren van meer ontspanning. In veel gevallen zal dit het bijten ten goede komen. Met je hond aan de slag?

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen