beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond alleen laten

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Het klinkt misschien gek, maar alleen thuis blijven is iets wat je een hond moet aanleren. Het is niet zo dat iedere hond ontspannen op het huis kan passen, zonder de aanwezigheid van zijn mensen. Voordat je je hond thuis achter laat, moet je dit dus aanleren en vervolgens opbouwen.

Waarom kan ik mijn hond niet gewoon alleen thuis laten?

Een hond is een roedel dier en is dus van nature niet alleen. Je hond kan er dus erg veel moeite mee hebben als hij dat wel is. Idealiter leert de hond als pup al op zeer jonge leeftijd af en toe even gescheiden te zijn van zijn nestgenoten. Een hond moet dus leren dat op zichzelf zijn, geen reden is voor paniek. Je bent even alleen en straks is je roedel er weer. Eind goed al goed.

Echter: heeft je hond dit nooit geleerd? Heeft je hond diverse angsten? Heeft je hond (te) veel steun aan jou? Wanneer je hond een ‘rugzakje’ heeft en zeker wanneer je hond erg aan jou ‘hangt’, is de kans aanwezig dat alleen zijn moeilijk voor hem is. We noemen dit verlatingsangst.

1. Hoe leer ik mijn hond alleen zijn?

Ok, alleen zijn moet je hond dus aangeleerd krijgen. Hierbij laat je hem wennen dat als je vertrekt, je altijd weer terug komt. Dat alleen zijn veilig is en geen reden voor paniek. Hierbij kan je gebruik maken van een bench, waarbij je de bench dan eerst moet aanleren, zodat je hond daar graag gebruik van maakt. Een hond die niet gewend is om alleen te zijn, achter laten in een bench waaraan hij niet gewend is, kan voor problemen/ paniek bij de hond zorgen. Er kan dus wel wat tijd overheen gaan om je hond te leren om ontspannen thuis te zijn zonder jouw aanwezigheid. Plan dus een aantal weken vrij wanneer je begint aan een hond en zorg voor een plan B voor het geval de hond nog niet (voldoende) alleen kan zijn zodra je (te lang) van huis weg moet.

2. Opbouwen

Een hond die ontspannen alleen is, kan uiteindelijk vaak wel circa 4 uur alleen zijn. Na een uur of 4 moet hij weer uitgelaten worden, om te ontlasten en om zijn energie kwijt te kunnen. Je bouwt het alleen zijn dus op in afstand en uiteindelijk ook tijd. Hoe ver je het kunt opbouwen, bepaalt de hond. Dit weet je dus eigenlijk pas als je de hond al in huis hebt. Heeft hij eerder bij iemand in huis gewoond en heb je contact met deze vorige eigenaar, dan kan hij of zij je in ieder geval vertellen of de hond eerder moeite had met alleen thuis blijven, of niet.

3. Bijhouden

Net als alle ervaringen die de hond opdoet, is het zaak om ervoor te zorgen dat je hond zijn vaardigheden blijft oefenen. Houd het ‘alleen blijven’ dus ook bij, door regelmatig te oefenen. Wanneer je je hond een langere periode niet alleen hoeft te laten, kan dit erin resulteren dat het daarna moeilijk is voor je hond om de draad weer op te pakken. Hij heeft het letterlijk verleerd, is het alleen zijn niet meer gewend. Zorg er dus voor dat je het alleen zijn bijhoudt, ook als dat niet hoognodig is.

Hond alleen laten is context gebonden

Een hond leert context gebonden. Dat betekent, dat als hij alleen thuis kan zijn in zijn huidige huis, dat niet vanzelfsprekend betekent dat hij dat ineens ook net zo goed kan in een andere omgeving. Is de situatie veranderd, zoals bij een verhuizing, dan leer je je hond dit dus opnieuw aan. Ook bij een eventuele oppas is dit dus een puntje van aandacht. Of tijdens je vakantie of weekendje weg, als de hond mee is. Kijk altijd goed of de hond in de nieuwe omgeving weer goed alleen kan zijn, ga er niet blindelings vanuit.

Alleen thuisblijven aanleren

Vindt je hond het moeilijk om alleen thuis te blijven? Wil je leren hoe je je hond dit op een goede manier kunt aanleren? De cursus Alleen Thuis helpt je verder:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen