beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond hapt in de lucht

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Hond hapt naar gezicht

Waarom hapt je hond in de lucht? Dit kan verschillende redenen hebben, van speels jonge-honden gedrag tot een uiting van angst. Waar hoe weet je nou precies wat eraan de hand is bij jouw hond? Bij alle gedragingen is het goed je af te vragen of je de aanleiding kunt achterhalen. Wat maakt dat je hond dit doet? 

Als je hond hapt naar het gezicht, kan dat door een aantal factoren worden veroorzaakt, zoals:

  • De hond wil je gezicht likken, bijvoorbeeld bij een enthousiaste begroeting
  • Het gezicht is (te) dichtbij de hond, het kan een reactie van de hond zijn om afstand te creëren

 

Sommige honden happen naar een gezicht, als je de hond in het gezicht blaast. Happen kan dus ook worden uitgelokt.

Heb je te maken met agressie van je hond gericht op jou en wil je daar hulp bij? Kijk eens bij de cursus Agressie naar eigenaar

Hond hapt naar handen 

Pups happen en bijten vaak in handen en in heel veel andere dingen. Bijten bij pups is veelvoorkomend en normaal gedrag en heeft te maken met het leren van een bijtrem en het wisselen van het gebit. Lees meer over bijten bij pups. Een hond kan happen naar handen als hij geleerd heeft om te spelen met handen. Ook kan een hond happen naar handen als hij bijvoorbeeld gecorrigeerd wordt. Corrigeren kan leiden tot strijd en is dus vaak niet de beste manier om een hond beter gedrag te leren. Overprikkeling kan ook een rol spelen bij dergelijk gedrag.

Hond hapt naar kind

In het geval dat een hond hapt naar een kind, kan dit gelden als waarschuwing; het kind is bijvoorbeeld te dichtbij, te onvoorspelbaar of te ruw. Neem deze signalen serieus. Je hond geeft zijn grenzen aan en heeft voorafgaand aan het happen mogelijk al door middel van subtielere signalen getoond dat hij zich oncomfortabel voelt. Misschien ben je geneigd de hond te straffen voor gedrag als happen, maar dit zal de situatie niet verbeteren. 

Op de juiste manier een hond en een (klein) kind leren samenleven? →

Hapt je hond op straat naar langslopende kinderen? Dan is het verstandig om je hond te leren kinderen te negeren

Hond hapt naar baas

Ook in dit geval is het goed om te kijken naar de situatie waarin dit gedrag plaatsvindt. In welke context, wat gaat er vooraf aan het gedrag, wat doet de eigenaar en waar reageert de hond op. 

  • Is het een reactie op een spannende situatie, waarbij de hond gespannen raakt door iets anders (bijvoorbeeld een langsrennende kat), dan noemen we dat redirectie agressie. In zo’n geval is de agressie niet gericht op de baas, maar is de baas het enige in de buurt om naar te happen en de ‘spanning op af te reageren’. 
  • Hapt de hond in reactie op iets wat de baas doet, bijvoorbeeld aaien of knuffelen, dan is het mogelijk de intentie van de hond om ruimte te creëren. Of het happen is speels bedoeld

Om te begrijpen waarom een hond hapt in de lucht, is het belangrijk om de lichaamstaal van je hond te (her)kennen. Om op de juiste manier om te gaan met het happen, is het belangrijk om te begrijpen hoe je het gedrag van je hond op de juiste manier kunt beïnvloeden. 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

redirectie

Redirectie

Redirectie, dit heeft te maken met een hond die in stressvolle situaties bijvoorbeeld hapt in zijn riem of eigenaar. De

Lees verder >>