beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden

Hond fixeert

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wat is fixeren?

Fixeren betekent ‘gespannen kijken’, waarbij de hond verstijft. Je ziet dus zichtbaar een gespannen lijf bij de hond en een fixerende blik in de ogen van de hond. Fixeren is altijd op iets gericht. Bijvoorbeeld een andere hond, maar het kan ook een kind, een vogel of een kat o.i.d. zijn. 

Wat betekent het als mijn hond fixeert?

Fixeren doet een hond ook als hij jaagt. Hij blijft stil staan, fixeert en valt aan. Fixeren kan vooraf gaan aan agressie. Fixeren wordt door honden ook gebruikt in spel (in spel komen allerlei gedragingen aan bod, door de spelboog geeft de hond aan dat zijn gedrag geïnterpreteerd moet worden als zijnde spel). 

Fixeren kan dus in de situatie zelf overgaan in agressie. Andere honden zijn daarom vaak op hun hoede wanneer een hond fixeert, ze kennen immers de intenties van de andere hond niet. Fixeren maakt de situatie dus gespannen. Het is niet gezegd dat je hond na het fixeren overgaat tot agressie.

Hond fixeert op andere honden

Fixeert je hond op andere honden, dan kan dit betekenen dat je hond veel spanning opbouwt in de buurt van andere honden. Mogelijk is je hond onzeker bij andere honden en fixeert hij daarom. Het fixeren zegt nog niets over de intentie van jouw hond. 

Met andere woorden: dat je hond fixeert, zegt niet dat je hond vriendelijk of onvriendelijk is naar andere honden bij een daadwerkelijke ontmoeting. Wel zal het fixeren de situatie minder ontspannen maken, voor beide honden. Je hond leren meer ontspannen gedrag te vertonen in de buurt van andere honden, is dus wel belangrijk.

Hond fixeert

Hond staart naar andere hond 

Staren naar een andere hond, kan een vorm van fixeren zijn. Maar staren naar een andere hond, geeft je hond ook informatie. Op een aftand staren naar een andere hond is dus niet verkeerd. Wel is het zo dat andere honden (soms minder vriendelijk) kunnen reageren op het gestaar van jouw hond. 

Hond focust op andere honden

Wanneer je hond focust op andere honden, wordt dat door andere honden vaak als spannend ervaren. Zij weten immers niet wat jouw hond vervolgens van plan is, of welk gedrag volgt zodra de honden dichter bij elkaar komen. 

Hond fixeert op kind

Wanneer je hond fixeert op een kind, is dit vaak een teken van veel spanning bij je hond in de buurt van kinderen. In dit geval wil je het liefst je hond leren kinderen negeren. Uiteindelijk zijn kinderen op straat natuurlijk zeker niet altijd gediend van contact met een hond. Bovendien is een gespannen situatie niet de beste basis om jouw hond met kinderen kennis te laten maken. Kinderen kunnen onvoorspelbaar reageren, wat voor je hond heel spannend kan zijn en ook agressief gedrag kan veroorzaken.

Hond fixeert op kat

Fixeert een hond op een kat, dan betekent dit ook in eerste instantie spanning. In sommige gevallen zal de hond de kat spannend vinden, maar de kans is ook zeer groot dat je hond de kat wil najagen. Sommige honden doen katten ook daadwerkelijk kwaad. Jagen is bovendien erg zelfbelonend gedrag, wat betekent dat het gedrag voor de hond erg belonend is en de hond het graag steeds opnieuw zal willen uitvoeren, zodra hij die kans krijgt.

Verder lezen:

Hond gaat liggen als hij andere honden ziet →
Hond gromt naar kind →

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Previous
Next

Verder lezen

Hond gromt naar mensen op straat

Onzekere hond

Hoe herken je een onzekere hond? Dit is niet zo vanzelfsprekend als je misschien denkt.  Lichaamstaal onzekere hond Een onzekere

Lees verder >>