Hond blaffen afleren

Je hond blaffen afleren vraagt in eerste instantie om een helder beeld van de situatie en wat er aan de hand is: waarom blaft je hond? Honden kunnen blaffen in veel verschillende situaties en om veel verschillende redenen.

Blaft je hond tijdens het wandelen naar andere honden en voorbijgangers, lees dan hier verder:

Als je hond blaft tijdens het wandelen >>

Kan je een hond blaffen afleren?

De wijze waarop je je hond het blaffen afleert, hangt samen met een duidelijk beeld van de situatie. Zoals hierboven vermeld. Heb je deze situatie helder, dan kan je je verdiepen in de oplossing. Die zal afhankelijk van de situatie bestaan uit (een combinatie van):

  • Aanleren van ander (rustig) gedrag in bepaalde situaties of in aanwezigheid van bepaalde invloeden.
  • Stoppen en voorkomen van succes van het blafgedrag van je hond, mits jij een oorzaak bent van het blafgedrag.
  • Aanpassen van de situatie zodat je hond geen reden meer heeft om te blaffen.
  • Je hond leren om beter met bepaalde situaties en invloeden om te kunnen gaan.
  • Voorzien in de (basis) behoeften van je hond en inspelen op zijn motivatie om gewenst gedrag aan te leren.

Duidelijkheid en een consequent handelen zal er uiteindelijk voor zorgen dat het gedrag van je hond verandert en dat daarmee het blaffen minder wordt of stopt.

hond blaffen afleren

Hoe voorkom je dat je hond blaft?

Meer controle over het gedrag van je hond? Vraag GRATIS deze mini cursus aan (je wordt automatisch nieuwsbrief abonnee, maar kunt je te allen tijde eenvoudig afmelden)


1. Hond blaffen afleren alleen thuis

Heeft je hond geleerd om alleen te zijn? Hoe gedraagt hij zich verder als hij alleen thuis is? Dit kan je eenvoudig onderzoeken door je hond eens te filmen als je weg bent. Het kan namelijk zijn dat je hond zich niet veilig voelt als hij alleen (thuis) is. Het blaffen kan dan voor je hond een manier zijn om dat duidelijk te maken. Ga aan de slag met de situatie en leer je hond om ontspannen alleen thuis te blijven.

2. Hond blaffen afleren verlatingsangst

Heeft je hond last van verlatingsangst? Dan zal je met de verlatingsangst aan de slag moeten om te zorgen dat je hond stopt met blaffen.

3. Hond blaffen afleren bij bezoek

Veel honden blaffen zodra de deurbel gaat of bezoek zich op een andere manier aandient. Blaft je hond naar bezoek, lees dan hier de tips voor het ontvangen van bezoek. Blaft je hond buitenshuis ook naar (vreemde) mensen? Lees dan meer over: hond blaft naar mensen

4. Wat als je hond blaft naar andere honden?

Het komt ontzettend vaak voor dat honden blaffen naar andere honden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Blaft je hond naar andere honden tijdens het wandelen of vanuit de tuin


Vragen? Mail naar info@hondentaak.nl

Verder lezen: