Help, mijn hond bijt!

Je hond bijt, dat is heel onprettig en uiteraard ongewenst. Toch komt het vrij vaak voor dat een hond bijt. Bijten is namelijk natuurlijk hondengedrag. Het is communicatie van de hond richting hetgeen hij bijt. Maar wat probeert de hond nou eigenlijk te zeggen?

Hond bijt baas >>
Hond bijt kind >>
Hond bijt bezoek >>

Aankondigende signalen leren herkennen

Voordat een hond bijt, zie je vaak subtiele signalen van spanning bij de hond. Leer deze signalen herkennen:



Hond bijten afleren

Het is voor een hond dé manier om zichzelf te verdedigen. Zijn gedrag kan gericht zijn naar andere honden, vreemde mensen, specifieke honden of mensen (bijvoorbeeld kinderen, mannen of voor de hond aparte verschijningen) en zelfs richting zijn eigen baasjes! Wat te doen?

Waarom bijt je hond?

Allereerst: bijten bij pups is vrij normaal, pups verkennen namelijk de wereld met hun bek. 

Bijten bij een volwassen hond is iets anders, zeker als er verwondingen ontstaan door het bijten. Kan je nagaan waarom je hond bijt? Als je hier een idee over hebt, ben je al een eind op weg naar de oplossing. 

  • Bijt je hond uit frustratie, door (te veel opwinding) tijdens spel?
  • Misschien uit angst?
  • Of vanuit de behoefte om zijn territorium te verdedigen?
  • Of wil hij graag zijn bezit verdedigen?
  • Honden kunnen ook bijten vanuit redirectie agressie, in gevallen waarbij de hond wordt begrenst of tegengehouden.

Bijten heeft vaak een reden. Om die redenen van je hond te herkennen, is het belangrijk om subtiele signalen van spanning/ stress te herkennen. Je kunt je hier gratis aanmelden voor meer informatie over spanningssignalen.

Voorkomen dat je hond opnieuw bijt

Wellicht een open deur: maar je wilt natuurlijk niet dat je hond nog een keer bijt! Allereerst niet voor de veiligheid van zijn omgeving, maar ook voor je hond zelf is het beter om een herhaling te voorkomen. Waarom?

  • Succes van zijn gedrag: bijten is meestal succesvol gedrag. Dat wil zeggen: de kans is groot dat de tegenpartij in reactie afstand neemt. Aangezien bijten verdedigend gedrag is, heeft de hond dus succes van zijn gedrag. Succesvol gedrag wordt herhaald. Bijten is meestal ongewenst, dus willen we juist niet dat de hond succes boekt met dit gedrag. We willen juist voorkomen dat de hond dit gedrag herhaalt.
  • Zijn zelfvertrouwen groeit: wanneer een hond bijt en daarmee succes boekt, wordt hij bevestigd in zijn gedrag en daardoor zal een hond die uit onzekerheid bijt, steeds zekerder worden zodra hij merkt dat zijn gedrag succesvol is. De onzekere agressieve hond wordt een zekere agressieve hond.
  • Oefening baart kunst: een hond die gedrag oefent en succes heeft, zal steeds succesvoller worden in zijn gedrag. Bijten is geen gedrag waarvan we willen dat de hond er een meester in wordt.
  • Moeilijker af te leren: hoe meer succes de hond ervaart van zijn gedrag, des te zelfverzekerder wordt de hond in dit gedrag en uiteindelijk wordt het zijn standaard repertoire.

hond buiten afleren

Heeft je hond dus een keer gebeten, voorkom dat hij nog een keer gaat bijten! Voorkom dat de hond succes ervaart van zijn gedrag.

Je hond afleren om te bijten

Er is eigenlijk maar 1 manier om ongewenst gedrag af te leren, namelijk:

  1. Stoppen van het ongewenste gedrag
  2. Ombuigen naar ander (beter) gedrag dat niet te combineren is met het ongewenste gedrag
  3. Trainen van het nieuwe gedrag, zodat dat de nieuwe norm wordt

Gedrag dat niet te combineren is met ongewenst gedrag is bijvoorbeeld aandacht voor de baas en en leren om afstand te nemen van datgene dat hem aanzet tot bijten. Wanneer je dit gedrag gaat belonen met iets dat voor de hond zeer waardevol is, zal de hond leren dat dit nieuwe gedrag hem iets oplevert. Dat is reden voor de hond om dat nieuwe gedrag te herhalen. Dat is precies waar je naartoe wilt.

Meer controle over het gedrag van je hond? Volg de gratis mini-cursus >>

Timing

Bij stoppen van het gedrag speelt de timing een belangrijke rol. Ongewenst gedrag wil je namelijk stoppen, exact op het moment dat de hond van plan is om het te vertonen. Het gedrag moet gestopt worden voordat het gaat plaatsvinden. Daarom is het zeer belangrijk als eigenaar te gaan herkennen wat de voortekenen zijn van dit gedrag. Wat zie je aan je hond veranderen, voordat hij gaat bijten? Is dit zijn houding, de stand van zijn oren of staart of stress signalen die wijzen op voortekenen van het bijten? Zodra je deze voortekenen gaat herkennen, kan je op tijd ingrijpen.

Spanningssignalen

Honden geven signalen van spanning en stress, wanneer ze zich bevinden in een situatie waarin ze zich onveilig voelen. Deze signalen dienen als communicatie, maar zijn zo subtiel dat ze vaak onopgemerkt blijven. Voorbeelden van spanningssignalen: de hond likt zijn neus, gaapt, draait zijn ogen weg of schud zich uit. Wanneer er naar aanleiding van deze communicatie niets veranderd aan de situatie, zal de hond zijn communicatie verduidelijken. Hij trekt bijvoorbeeld zijn lip op of gromt. Zijn communicatie wordt duidelijker en bouwt op. Een volgende fase is dat de hond bijt, al zal niet iedere hond ervoor kiezen om een stapje verder te gaan. Het corrigeren van waarschuwende communicatie kan gevaarlijke situaties veroorzaken. “Je mag niet grommen, foei!”. Honden die worden gecorrigeerd voor grommen, kunnen leren om direct te bijten. Een hond die wordt gecorrigeerd voor zijn waarschuwing, kan leren om deze stap achterwegen te laten en direct over te gaan tot actie, namelijk: bijten.

Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl

Verder lezen: