beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond leider

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wat maakt dat jij een goede leider bent voor je hond? Je hoort het misschien wel vaker: als jij geen goede leider bent voor je hond, dan ontstaan er allerlei problemen. Je hond gedraagt zich op een bepaalde manier omdat jij geen goede leider bent. Wees er zeker van dat je de bovenste in rang bent thuis, want je hond zal er alles aan doen om de baas over je te spelen. 

Is dit waar? Heeft jouw hond werkelijk de neiging om het roer in handen te nemen thuis? Moet je je hond domineren om problemen te voorkomen? Of is het voor je hond simpelweg niet zo duidelijk wat er van hem verwacht wordt en heeft hij duidelijke sturing nodig met een vriendelijke en beloningsgerichte aanpak? 

Leiderschap hond

Een hond is gebaat bij duidelijkheid: Wees dus helder over de grenzen en regels die gelden in huis. Dit betekent meestal niet dat je de hond moet afstraffen, dit betekent wel dat je je hond sturing geeft. Dat begint van kleins af aan.

Een bijtende pup is niet dominant, pups doen dat nou eenmaal. Een hond is niet op deze wereld om jou te pesten, hij moet alleen wel weten wat je van hem verwacht. Leiderschap vraagt om geduld, om dingen meerdere keren uitleggen en kleine succesjes samen vieren.

Leiderschap vraagt niet om een overheersende of agressieve aanpak. Agressie wordt vaak beantwoord met agressie. Een hond die gromt, kan ook gewoon bang zijn of pijn hebben. Kijk dus verder dan ‘de hond wil de baas zijn’. Honden leren op eenzelfde manier als mensen. De een heeft een stevigere persoonlijkheid dan een ander. Hierbij spelen ook raseigenschappen een rol. Kies dus wijs, als je een hond uitkiest. 

Roedelleider hond

Hoe ben jij een goede roedelleider? Je bent geen hond en dus geen onderdeel van een roedel. Je hebt een hond en als je meerdere honden hebt, dan vormen die samen een roedel. Hoe zorg je nu dat deze roedel vredig en prettig samenleeft? Allereerst door te voldoen aan de basisbehoeften van de honden. Er is voldoende ete, drinken, de honden zijn gezond en ze hebben voldoende bezigheden. Een verveelde hond wordt vervelend, zorg dus dat je voldoet aan de behoeften van de hond(en), zonder overprikkeling te veroorzaken. 

Sturing is gewenst en in hoeverre jouw hond dit nodig heeft, ligt aan zijn persoonlijkheid, leeftijd en ras. En ja, je mag je hond steunen wanneer hij het moeilijk heeft.

Alfa leider hond

Je hebt geen agressie nodig om je hond te domineren, je kunt hem leren wat je van hem wilt door duidelijk te zijn en door het gedrag te belonen dat jij graag ziet. Een hond herhaalt gedrag dat voor hem succesvol is. Valt je hond bijvoorbeeld uit naar andere honden, dan is dit 9 van de 10 keer niet omdat hij jou beschermt, maar omdat hij simpelweg zichzelf beschermt. Daarom is het zelden een goed idee om een uitvallende hond alleen maar te corrigeren

Wees voorzichtig met adviezen als ‘je moet het bot van je hond kunnen afpakken, want jij bent de baas’. Dit leidt vaker dan nodig tot bezitsagressie. Als je hond niet luistert, doet hij dit zelden om jou te pesten en vaker omdat hij het niet begrijpt of omdat hij niet gemotiveerd is. Leer hoe je jouw hond leert luisteren. Heb je te maken met agressief gedrag van jouw hond gericht op jou, dan is de cursus Agressie naar eigenaar interessant voor je. 

Goede leider hond

Een goede leider hoeft dus geenszins een macho te zijn. Je kunt er zelfs voor je hond zijn als je hond bang is, dat doet niets af aan je leiderschapskwaliteiten, integendeel. Leer je hond niet dat hij dingen MOET doen, maar dat het leuk is om dingen te doen. Zorg dat je zelf een plan hebt. Wat wil je van je hond en weet hoe je een hond dit aanleert met gebruik van moderne technieken in plaats van dwang. Je hebt toch een hond omdat je dat leuk vindt? Dan wil je toch ook dat je hond het leuk heeft en dat je prettig samenleeft?

Controle over het gedrag van je hond?

Zeggenschap over het gedrag van je hond, zodat je enige controle hebt, is alleen al belangrijk vanwege veiligheid:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen