Dominantie wordt te pas en te onpas aan honden toegekend. De hond luistert niet, dus is hij dominant. Hij blaft, dus hij is dominant. Wanneer is een hond nou echt dominant en wanneer is er iets anders aan de hand?
Wat betekent dominantie nou écht?
Dominantie bestaat altijd in een relatie. Een hond is nooit ‘dominant’ in elke situatie, maar kan zich wel ‘dominant’ gedragen in relatie tot een andere hond of in relatie tot een mens. Net als bij mensen heeft de ene individu meer aanleg dan de ander. Het is een fabel dat elke hond de baas wil zijn. Een dominante hond zal in een situatie waarin hij de strijd aangaat, een hoge zekere houding aannemen en eventueel agressie inzetten. Ga in dit soort situaties dus nooit fysiek forceren, want dat kan gevaarlijke situaties opleveren!
Gedragingen die vaak in relatie worden gebracht met dominantie:
Blaffen:
Blaffen kent vele motivaties. Daarbij is het belangrijk om eerst in kaart te brengen wanneer en waartegen de hond blaft. Wat is de situatie waarin de hond blaft en waar blaft hij naar? Wat is zijn lichaamshouding, welke spanningssignalen zie je? Vertoont hij ook ander gedrag, zoals bijvoorbeeld grommen? Op basis van informatie over het ontstaan en de ontwikkeling van het gedrag in combinatie met bovenstaande, kan iets gezegd worden over de motivatie van je hond. Een blaffende hond dominant noemen is dus erg kort door de bocht!
Rijden:
Een hond die rijdt op een andere hond, een persoon, een knuffel etc. wekt de illusie oversekst te zijn. Rijden wordt ook vaak gezien als dominantie. Het berijden van een andere hond kan te maken hebben met de geur van de andere hond. Ook ontstaat dit gedrag vaak tijdens opwinding (niet per se seksueel), bijvoorbeeld tijdens spel of door spanning. Alleen het rijden is dus zeker geen teken van dominantie.
Trekken aan de lijn of aan een speeltje:
Een hond die trekt aan de lijn, heeft niet geleerd welk gedrag er van hem verwacht wordt. Hij heeft succes ervaren van zijn trekgedrag en weet niet beter dan dat het goed werkt. Over trekspelletjes bestaat de gedachte dat de hond de baas wil zijn en dus nooit mag winnen. Een trekspel, de naam zegt het al, is een spelletje. En spelletjes zijn alleen leuk als je af en toe wint. Wees niet bang dat je hond hierdoor ineens de roedelleider van de familie wordt.
Niet willen loslaten of het beschermen van bezittingen:
Leer je hond NOOIT dat jij voer en speeltjes afpakt, ‘omdat dat moet kunnen’. In no time zal je hond leren dat hij zijn spullen moet beschermen omdat hij ze anders aan jou kwijtraakt. Op deze manier leer je je hond bezitsagressie, wat iets anders is dan dominantie! Bezitsagressie is een angst waarbij je hond defensieve agressie kan gaan inzetten om zijn bezit te behouden. Loslaten en afgeven van bezittingen leer je aan als spel, waarbij je de hond leert dat het leuk is om iets af te geven en dat dat iets leuks voor hem oplevert. Het is namelijk wél handig dat je hond iets kan loslaten als dat nodig is uit veiligheidsoverwegingen.
‘Bescherming van de eigenaar’:
Wat gezien wordt als bescherming van de eigenaar, is in heel veel gevallen niets anders dan zelfbescherming (angstagressie). Ben je niet overtuigd? Doe de test! Vertoont jouw hond hetzelfde gedrag met een begeleider die hem onbekend is? Dan heeft zijn gedrag dus niets te maken met het beschermen van jou. Je hond heeft immers geen enkele reden om op te komen voor een onbekend persoon.
‘Beschermen van huis en haard’
Heeft vaak te maken met territorium en in veel gevallen komt dit voor bij rassen die hiervoor gefokt zijn, waakhonden dus. Dit gedrag komt dan niet voor uit dominantie, maar uit genetische aanleg. Eigenlijk doet de hond dus precies waar hij voor gemaakt is. Ook honden die angstig zijn voor bezoek (en wellicht in meer gevallen voor vreemde mensen) kunnen bijvoorbeeld blaffen of grommen naar ‘indringers’.
Dominante hond naar andere honden
Vind je dat jouw hond dominant is naar andere honden? Welk gedrag maakt dat je dat vindt of denkt? Honden gedragen zich nooit naar alle andere honden dominant. Er bestaat wel zoiets als agressie onder (vaak ongecastreerde) reuen. Denk je dat jouw hond dominant is naar alle andere honden, omdat hij bijvoorbeeld blaft of uitvalt? Dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Lees hieronder verder:
Mijn hond blaft naar andere honden >>
Mijn hond valt uit naar andere honden >>
Advies
Hondentrainers die recentelijk zijn opgeleid door een erkende opleiding, zijn op de hoogte van bovenstaande informatie. Echter, Kynologisch instructeur (hondentrainer) en gedragstherapeut zijn vrije beroepen en kunnen dus door iedereen worden uitgevoerd. De kennis en kunde kan dus nogal verschillen. Opleidingen die werken met wetenschappelijke inzichten zijn bijvoorbeeld Dogvision en Martin Gaus. Je leest hier hoe je een goede hondengedragstherapeut vindt.
Verder lezen:
Heb je een vraag? Mail naar info@hondentaak.nl