beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond andere honden leren negeren

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je je hond wilt leren om andere honden te negeren, dan heb je daar vast een goede reden voor. Bijvoorbeeld:

  • Je hond trekt aan de lijn als hij een andere hond ziet
  • Het contact met andere honden verloopt niet (altijd) vriendelijk
  • Tijdens de wandeling wil je dat je hond bezig is met andere dingen (bijvoorbeeld jacht, speuren o.i.d.)
 

Hond andere honden negeren

Of je hond nu (te) enthousiast is of niet sociaal (genoeg), het is handig als je hond in ieder geval op jouw verzoek andere honden links kan laten liggen.

Niet elke hond is gediend van andere honden. Laat je hond ook liever niet naar een aangelijnde hond lopen, tenzij je weet dat het voor de aangelijnde hond en zijn eigenaar ok is. De hond aan de lijn kan gedragsproblemen hebben, maar bijvoorbeeld ook een blessure. Waarbij contact maken met, of spelen met andere honden vaak niet gewenst is.

De mogelijkheid om je hond bij je te roepen als dat nodig is, ook als er een andere hond in de buurt loopt, is dus eigenlijk onmisbaar. Maar hoe leer je je hond deze gehoorzaamheid?

Hond luistert niet als er andere honden zijn

Een hond die normaal goed luistert, heeft soms ineens bananen in zijn oren op het moment dat er andere honden in de buurt zijn. Dat kan komen doordat je hond andere honden heel erg leuk vindt, of juist niet. In dat laatste geval zorgt de andere hond voor veel spanning bij jouw hond. Dat kan ervoor zorgen dat je hond niet meer luistert in de buurt van andere honden. 

Een voorwaarde is dan uiteraard dat je hond dan wel luistert op momenten dat er geen andere honden in de buurt zijn. 

Hond afleren te reageren op andere honden

Als je hond erg gefocust is op andere honden, om welke reden dan ook, dan is jouw eerste uitdaging om de aandacht van je hond te verleggen. Dit kan in beginsel lastig zijn als je hond een hoge motivatie heeft om naar andere honden af te gaan. Training begint dan met het aanpassen van de situatie en het stellen van duidelijke regels en grenzen. Maak een plan voor training en bouw dit in kleine stapjes op, waarbij je steeds meer uitdaging en afleiding opzoekt.

Om je hond te leren dat hij andere honden moet negeren, is het belangrijk dat je hem alternatief gedrag leert. Wat wil je dan wél dat hij doet?

  • Hoe krijg je de aandacht van je hond?
  • Creëer interactie met jou
  • Beloon voor gewenst gedrag
 

Zodra jij voor je hond leuker wordt, kan je ‘concurreren’ met de andere hond. Dat is de makkelijkste, en leukste, manier. De motivatie van je hond verandert in dit geval, waardoor je veel meer controle krijgt over je hond en hem eenvoudig kunt laten gehoorzamen. Omdat hij dat zelf graag wil. Wil je je hond soms wel toestaan om naar andere honden toe te gaan, dan kan je dat doen door je hond in die gevallen toestemming te geven. Maar ook dan moet je hond wel éérst leren om andere honden te negeren.

Leer je hond om andere honden te negeren

Is je hond zo gefocust op andere honden dat je niet normaal met hem kunt wandelen? Verloopt interactie met andere honden niet prettig? Houdt je hond simpelweg niet van het contact met soortgenoten? Dit zijn allemaal redenen op zich om je hond te leren om andere honden te negeren:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen