Hond andere honden leren negeren

Als je je hond wilt leren om andere honden te negeren, dan heb je daar vast een goede reden voor. Bijvoorbeeld:

  • Je hond trekt aan de lijn als hij een andere hond ziet
  • Het contact met andere honden verloopt niet (altijd) vriendelijk
  • Tijdens de wandeling wil je dat je hond bezig is met andere dingen (bijvoorbeeld jacht, speuren o.i.d.)

Hond andere honden negeren

Of je hond nu (te) enthousiast is of niet sociaal (genoeg), het is handig als je hond in ieder geval op jouw verzoek andere honden links kan laten liggen.

Niet elke hond is gediend van andere honden. Laat je hond ook liever niet naar een aangelijnde hond lopen, tenzij je weet dat het voor de aangelijnde hond en zijn eigenaar ok is. De hond aan de lijn kan gedragsproblemen hebben, maar bijvoorbeeld ook een blessure. Waarbij contact maken met, of spelen met andere honden vaak niet gewenst is.

Hond negeert andere hond

De mogelijkheid om je hond bij je te roepen als dat nodig is, ook als er een andere hond in de buurt loopt, is dus eigenlijk onmisbaar. Maar hoe leer je je hond deze gehoorzaamheid?

Hond luistert niet als er andere honden zijn

Een hond die normaal goed luistert, heeft soms ineens bananen in zijn oren op het moment dat er andere honden in de buurt zijn. Dat kan komen doordat je hond andere honden heel erg leuk vindt, of juist niet. In dat laatste geval zorgt de andere hond voor veel spanning bij jouw hond. Dat kan ervoor zorgen dat je hond niet meer luistert in de buurt van andere honden. Een voorwaarde is dan uiteraard dat je hond dan wel luistert op momenten dat er geen andere honden in de buurt zijn. 

Hond afleren te reageren op andere honden

Als je hond erg gefocust is op andere honden, om welke reden dan ook, dan is jouw eerste uitdaging om de aandacht van je hond te verleggen. Dit kan in beginsel lastig zijn als je hond een hoge motivatie heeft om naar andere honden af te gaan. Training begint dan met het aanpassen van de situatie en het stellen van duidelijke regels en grenzen. Maak een plan voor training en bouw dit in kleine stapjes op, waarbij je steeds meer uitdaging en afleiding opzoekt.

Om je hond te leren dat hij andere honden moet negeren, is het belangrijk dat je hem alternatief gedrag leert. Wat wil je dan wél dat hij doet?

  • Hoe krijg je de aandacht van je hond?
  • Creëer interactie met jou
  • Beloon voor gewenst gedrag

Zodra jij voor je hond leuker wordt, kan je 'concurreren' met de andere hond. Dat is de makkelijkste, en leukste, manier. De motivatie van je hond verandert in dit geval, waardoor je veel meer controle krijgt over je hond en hem eenvoudig kunt laten gehoorzamen. Omdat hij dat zelf graag wil. Wil je je hond soms wel toestaan om naar andere honden toe te gaan, dan kan je dat doen door je hond in die gevallen toestemming te geven. Maar ook dan moet je hond wel éérst leren om andere honden te negeren.

 

Je hond leren andere honden negeren? In de online cursus Sociale Hond ga je stap-voor-stap aan de slag met het aanleren van ander gedrag:


Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl

Verder lezen: