beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden

Help, mijn hond luistert niet

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond luistert niet en je weet niet waarom. Wat is er aan de hand als je hond niet (meer) luistert? Op één of andere manier is je hond niet gemotiveerd om te luisteren.  Hieronder lees je wat ik daarmee precies bedoel en wat je eraan kunt veranderen.

Hoe leer ik mijn hond luisteren?

Honden reageren basaal, vanuit hun gevoel. Ze doen waarvan ze denken dat ze er zelf beter van worden. Je kunt het gedrag van een hond dus kort door de bocht op twee manieren beïnvloeden.

  • Zorgen dat je hond er beter van wordt, het hem iets oplevert
  • Consequenties stellen aan het gedrag van je hond, in de vorm van straf

Meer smaken zijn er eigenlijk niet. Om te zorgen dat je hond luistert, is het zaak dat je duidelijk communiceert op een manier die je hond begrijpt. Doe je dit met een beloning, dan zal de beloning dus leuker moeten zijn dan dat waardoor je hond niet luistert. In sommige gevallen kan dat heel lastig zijn. Straf je de hond voor ongehoorzaamheid, dan is de timing en de manier waarop je hond de straf ervaart, belangrijk voor het resultaat. Het nadeel van straf is dat het ook negatieve consequenties heeft, zoals een minder goede vertrouwensband met je hond. Is er angst in het spel, dan zal de eerste motivatie van je hond een gevoel van veiligheid zijn. In dat geval is straf zeker geen goede optie. Het is de vraag of een beloning werkt, (zeer) angstige honden willen soms geen beloning aannemen.

Hoe verbeter je de motivatie van jouw hond?

Ga op zoek naar de oorzaak van onvoldoende motivatie. Wat ligt er bij jouw hond ten grondslag aan zijn ongehoorzaamheid?

    • omgeving (te leuk, te spannend etc)
    • interne toestand (medisch, aanleg, leerervaringen)
    • opbouw (stappen en mate van herhalen, begrijpelijk?)
    • relatie met de baas (vertrouwen, begrip etc)
 

Hoe zorg je vervolgens voor een goede motivatie?

    • duidelijke opbouw
    • passende beloningen
    • variatie!!!
    • gewenning aan de omgeving
    • let op de interne toestand van de hond
    • niet straffen
 

In een notendop loop je bovenstaande stappen door om de motivatie van je hond te verbeteren, maar dat is mogelijk niet voldoende.

Als je hond nog steeds niet luistert

Luistert jouw hond nog altijd niet, terwijl je er alles aan doet om je hond te motiveren?

Mogelijk wordt je hond erg afgeleid door zijn omgeving, is hij ergens anders mee bezig dan met jou, of voelt hij zich gespannen of angstig. Deze modus kan ervoor zorgen dat je hond niet kan luisteren, omdat hij te gespannen is. Het is dan belangrijk om de oefeningen te starten in een omgeving met niet al teveel afleiding en om op de plekken waar je hond niet luistert, te werken aan gewenning. en associatie.

Duidelijkheid

Ga er niet te snel vanuit dat je hond wel begrijpt wat wel en niet mag. Zonder dat je hem dat hebt duidelijk gemaakt, heeft hij namelijk geen idee. Wil je dat je hond iets wel of niet doet, dan zal je hem dat duidelijk moeten maken. Ben je blij met bepaald gedrag? Ga dat gedrag dan belonen.

Drie veelgemaakte fouten in opvoeding en training in reactie op gedrag van de hond:

  1. Niet reageren op gedrag
  2. Gedrag belonen dat niet gewenst is
  3. Je hond ervaart zelf succes van ongewenst gedrag
 

Als je hond niet op de hoogte is van de regels thuis, dan zal hij ze nooit leren. Het is dus aan jou om hem te informeren, op een manier die voor jouw hond duidelijk is. Doet hij iets wat superbraaf is? Belonen! Daarnaast is het erg belangrijk dat je je gaat afvragen waarom je hond doet wat hij doet. Hij vertoont bepaald gedrag alleen als hij daar zelf belang bij heeft. Dus wat is voor jouw hond de winst van het vertonen van zijn gedrag?

Timing

Één van de aspecten cruciaal in training, is timing. Je begrijpt het gedrag van je hond en weet welk gedrag je wilt belonen, maar je ziet geen veranderingen in gedrag van je hond. Of erger nog: het gedrag wordt niet beter, maar alleen maar slechter. Hoe kan dat nou? Grote kans dat dit te maken heeft met je timing. Om je hond duidelijk te maken dat zijn gedrag goed is, dien je namelijk EXACT OP DAT MOMENT te belonen. En letterlijk geen seconde later! Voor straffen geldt dezelfde exacte timing. Dit houdt in dat je je hond iets kunt leren, als je kunt reageren op:

  • Gedrag dat NU plaatsvindt – heterdaad
  • Intentie van je hond om gedrag te gaan uitvoeren
 

In het tweede geval, is je hond van plan om bepaald gedrag te vertonen. Zodra jij gaat herkennen wat er bij jouw hond vooraf gaat aan bepaald gedrag, kan je hier direct op inspelen. Heel krachtig als je je hond ongewenst gedrag wilt afleren, want zo voorkom je ook dat je hond succeservaringen op doet met (ongewenst) gedrag. Gedrag waar je hond (vaak) succes van ervaart is namelijk erg moeilijk af te leren. Is je hond iets van plan wat je wilt aanmoedigen, dan wil je op het moment dat hij dat van plan is, juist aanmoedigen. Hiervoor geldt uiteraard wel dat je het gedrag van je hond heel goed herkent. Kijk dus goed naar je hond, zodat je gaat herkennen wat hij van plan is.

Daarnaast kan je alleen gedrag dat PRECIES OP DIT MOMENT gebeurt, belonen.

Motivatie

Zodra je hond weet wat de bedoeling is en snapt wat je van hem wilt, kan het nog steeds zijn dat hij slecht luistert. Hij is waarschijnlijk niet (voldoende) gemotiveerd. Het feit dat je hond niet luistert, betekent niet direct dat je hond dominant is.

Oefeningen leren aan je hond?

Door je hond verschillende oefeningen aan te leren, leer je gedrag beïnvloeden. Hoe laat je jouw hond dingen doen? Dat leer je tijdens deze 35+ oefeningen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Previous
Next

Verder lezen

Pup kopen

Pup kopen

Als je een pup wilt kopen, waar moet je dan op letten? Je pup weloverwogen uitkiezen, voorkomt problemen. Wat belangrijk

Lees verder >>