beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond zoekt steun bij baas

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als een hond steun zoekt bij zijn baas, moet je dat als baas dan aan je hond geven, of niet? 

Waarom zoekt een hond steun bij de baas?

Een hond kan op verschillende manieren steun zoeken bij de baas. Door contact te zoeken door naar de baas te kijken, de baas aan te raken (contact te maken met bijvoorbeeld de hand van de baas) of door achter de baas te schuilen of dicht bij de baas in de buurt te blijven. De hond vraagt dan in feite om hulp van de baas.

De hond geeft daarmee aan, dat hij niet zo goed weet wat hij moet doen in deze situatie. 

Vergeet het advies dat de hond het zelf moet uitzoeken

Er wordt weleens gezegd dat je een hond niet moet steunen en dat je hond het zelf moet laten uitzoeken. Ik ken hondeneigenaren die door dit advies, dat ze ergens hebben opgepikt, weg stapten bij hun hond op momenten dat de hond steun zocht. Hem in feite aan zijn lot over lieten. Uiteraard omdat ze dachten hier goed aan te doen. 

Maar wat gebeurt er dan?

Moet je je hond wel of niet steunen?

Je hond doet er goed aan, om contact met jou te zoeken op momenten dat hij het moeilijk krijgt. Je kunt hem dan helpen. Het is prettig als je hond bij jou om hulp vraagt, want dat geeft jou de mogelijkheid om hem te helpen. Het is dus een veel betere keuze van je hond, dan om bijvoorbeeld te vluchten. Door je hond de steun te geven die je hond nodig heeft, creëer je een goede band met je hond en bied je een veilige haven. Dit leidt ertoe dat een hond ook minder de neiging krijgt om te vluchten. 

Wat er gebeurt wanneer je je hond niet steunt, is dat je hond de situatie daadwerkelijk zelf zal moeten oplossen. Hoe gaat je hond dit doen en wat leert hij hiervan? Veel honden leren op deze manier bijvoorbeeld uitvallen naar andere honden. 

Meer leren over de juiste omgang en training?

Zoekt je hond vaak steun bij jou als baas en reageert je hond vaak angstig? Dan help ik je graag verder om de angst van je hond te verminderen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

associatie

Associatie

Associatie speelt bij hondengedrag een grote rol! Zo kunnen bepaalde associaties ten grondslag liggen aan vervelende gedragsproblemen. Associaties kunnen ook

Lees verder >>