beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden

Controle over je hond

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Meer controle over het gedrag van je hond? Dit geeft jou rust, maar ook je hond. 

Hond is gebaat bij duidelijkheid

Een hond houdt van duidelijk. Voor een hond betekent dit dat de situatie voorspelbaar en beïnvloedbaar is. Het is dus belangrijk dat jouw reactie naar je hond voorspelbaar is. Consequent zou je het ook kunnen noemen. Altijd hetzelfde. Daarmee weet je hond wat hem te wachten staat en dat maakt het duidelijk. Daarmee mag je zeker ook grenzen stellen, want ook dat creëert duidelijkheid. Wel moeten die grenzen altijd hetzelfde zijn. Iets wat de ene keer wel mag en de andere keer niet, kan je hond onzeker maken. Een hond die al onzeker is, is ook gebaat bij duidelijkheid. Duidelijkheid is niet hetzelfde als straffen. Je kunt een heel goede leider zijn voor je hond, met een beloningsgerichte opvoeding. Zeker voor een onzekere hond, bereik je veel meer met een zachte hand. 

Geen controle over hond

Wat maakt dat je geen controle over je hond hebt?

  1. Je hond snapt jouw communicatie niet
  2. Er is geen wederzijds vertrouwen
  3. Je hond heeft andere prioriteiten
  4. Je hond is onzeker of angstig
  5. Er is nog teveel afleiding

 

Om te kunnen leren én te kunnen luisteren, moet er bij je hond enige mate van ontspanning zijn én hij moet niet teveel worden afgeleid.

Pas als dat op orde is, kan je hond zich concentreren en commando’s opvolgen. Die hij natuurlijk wel al écht goed moet begrijpen. Neem niet te vlot aan dat je hond het wel begrijpt. 

Controle eigen gedrag

Ben je zelf eerlijk en duidelijk? Het kan confronterend zijn, maar soms verwachten we iets van onze hond waarvan we eigenlijk wel weten dat we dat (nog) niet kunnen verwachten. Omdat de situatie te moeilijk is of omdat we het simpelweg nog niet goed hebben geoefend. Wil je dat jouw hond jou begrijpt? Dan is het net zo goed van belang dat jij je hond goed begrijpt. Dat je de signalen van spanning bij je hond goed kunt lezen bijvoorbeeld. Dat je zijn lichaamstaal begrijpt en aan zijn behoeften voldoet. Dat je voldoende tijd besteed aan je hond zodat hij zijn energie goed kwijt kan. Kijk dus niet alleen naar het gedrag van je hond als je meer controle wilt over zijn gedrag, maar reflecteer ook eerlijk op je eigen gedrag. 

Hoe krijg je meer controle over het gedrag van je hond?

Meer controle over het gedrag van je hond zorgt voor meer rust. Beter begrip van beide kanten en een duidelijke communicatie over en weer. Welke 5 dingen zijn hiervoor nodig?

  1. Zorg dat je je hond begrijpt
  2. Geef je hond duidelijke feedback
  3. Stop bepaald gedrag
  4. Leer je hond wat hij wél moet doen
  5. Herken vroege signalen 

 

In deze gratis cursus worden bovenstaande stappen uitgebreid uitgelegd:

Gratis cursus spanningssignalen herkennen bij jouw hond →
Gratis cursus beloningsgericht trainen →

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Previous
Next

Verder lezen

bange hond

Bange hond

Bange hond; sommige honden zijn angstig aangelegd. Redenen waardoor je hond angstig is, kunnen bijvoorbeeld zijn: Erfelijk: angst is erfelijk.

Lees verder >>