Hond en kat

Leven als kat en hond, het spreekwoord belooft niet veel goeds. Toch kunnen deze dieren in veel gevallen prima met elkaar samenleven. Het kan wel wat aandacht vragen om het zover te krijgen.

Hond en kat samen

Kies je voor beide dieren samen, dan is het het makkelijkst om een jong dier te kopen of een dier dat gewend is aan andere dieren. Dus heb je al een hond en wil je daar een kat bij, kies dan voor een kitten of een dier dat honden al gewend is. Een kat die wegrent voor honden, maakt het lastiger. Een rennend dier is voor veel honden een trigger om achteraan te rennen. De kat wordt hierdoor bevestigd in zijn angst en zo kan het lang duren voordat de dieren in vrede zullen samenleven. Heb je een hond die achter andere dieren aanjaagt, dan wordt de combinatie van de twee dieren samen, lastiger. Heb je een hond die katten echt wat aandoet, neem er dan geen in huis. 

Beide dieren laten wennen 

Heb je al een hond en komt er een kat bij, zorg dan dat het nieuwe dier eerst goed kan wennen aan het huis op een fijne en veilige manier. Houd de twee nog even gescheiden als het samenbrengen een uitdaging is en laat de kat eerst wennen. Andersom geldt dit ook. Zijn beide dieren de andere soort gewend en rustig in elkaars nabijheid, dan kunnen de twee waarschijnlijk zonder problemen samenleven. Maar dit is zeker geen vanzelfsprekendheid. 

Hond en kat aan elkaar laten wennen 

Zeker als een nieuwe kat geen honden gewend is, of andersom, dan kan het een spannende eerste ontmoeting zijn. De zult wel direct merken hoe de dieren op elkaar reageren. Er zijn een paar belangrijke aspecten:

  • zorg dat beide dieren zich veilig voelen in huis
  • laat je hond niet achter de kat aanrennen, maar ook andersom niet

In het begin kan dit vragen om de nodige aanpassingen en oplettendheid van alle huisgenoten. 

Hond kat spel

Honden en katten hebben een andere speelstijl. De kat zal de spelboog van de hond niet begrijpen. De kat heeft nagels en kan de hond hiermee flink verwonden. Hou goed in de gaten of de twee elkaar met rust laten. Wordt er gespeeld, wees je er dan goed van bewust dat beide dieren dit spel echt waarderen. Zorg dat beide dieren zich thuis veilig en prettig voelen. Zoeken ze elkaar op en is duidelijk dat beide dieren zich hier prettig bij voelen, dan is dat natuurlijk goed.

Je hond en kat leren vredig samen te leven? Volg de online cursus Hond-Kat >>Meer lezen:

<< Hoe maak ik mijn pup sociaal? >>
<< Hond grommen afleren >>
<< Hoe leert een hond? >>

Heb je een vraag? Mail gerust naar info@hondentaak.nl