beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond en kat

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Leven als kat en hond, het spreekwoord belooft niet veel goeds. Toch kunnen deze dieren in veel gevallen prima met elkaar samenleven. Het kan wel wat aandacht vragen om het zover te krijgen.

Hond en kat samen

Kies je voor beide dieren samen, dan is het het makkelijkst om een jong dier te kopen of een dier dat gewend is aan andere dieren. Dus heb je al een hond en wil je daar een kat bij, kies dan voor een kitten of een dier dat honden al gewend is. Een kat die wegrent voor honden, maakt het lastiger. Een rennend dier is voor veel honden een trigger om achteraan te rennen. De kat wordt hierdoor bevestigd in zijn angst en zo kan het lang duren voordat de dieren in vrede zullen samenleven. Heb je een hond die achter andere dieren aanjaagt, dan wordt de combinatie van de twee dieren samen, lastiger. 

Heb je een hond die katten echt wat aandoet, dan is het een riskante gok om beide dieren in één huis te laten samenleven.

De dieren laten wennen 

Heb je al een hond en komt er een kat bij, zorg dan dat het nieuwe dier eerst goed kan wennen aan het huis op een fijne en veilige manier. Houd de twee nog even gescheiden als het samenbrengen een uitdaging is en laat het nieuwe dier eerst wennen aan het huis. Andersom geldt dit ook. Zijn beide dieren de andere soort gewend en rustig in elkaars nabijheid, dan kunnen de twee waarschijnlijk zonder problemen samenleven. Maar dit is zeker geen vanzelfsprekendheid. 

Zeker als een nieuwe kat geen honden gewend is, of andersom, dan kan het een spannende eerste ontmoeting zijn. De zult wel direct merken hoe de dieren op elkaar reageren. Er zijn een paar belangrijke aspecten:

  • zorg dat beide dieren zich veilig voelen in huis
  • laat je dieren elkaar niet najagen
 

In het begin kan dit vragen om de nodige aanpassingen en oplettendheid van alle huisgenoten. 

Hond kat spel

Honden en katten zijn verschillende diersoorten en hebben een andere speelstijl. De kat zal de spelboog van de hond niet begrijpen. De kat heeft nagels en kan de hond hiermee flink verwonden. Hou goed in de gaten of de twee elkaar met rust laten. Wordt er gespeeld, wees je er dan goed van bewust dat beide dieren dit spel echt waarderen. Zorg dat beide dieren zich thuis veilig en prettig voelen. Zoeken ze elkaar op en is duidelijk dat beide dieren zich hier prettig bij voelen, dan is dat natuurlijk goed.

Je hond en kat leren vredig samen te leven?

In de cursus Hond – Kat leer je welke stappen je moet zetten om op zijn minst een gedoogbeleid tussen de dieren te realiseren:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen