beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond gromt naar gezinslid

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond gromt naar een gezinslid, kan dat grote schrik opleveren. Waarom gromt je hond, kan je hem nog wel vertrouwen en hoe moet je met dit grommen omgaan? 

Waarom gromt je hond naar een gezinslid?

Grommen kan angstaanjagend overkomen. In veel gevallen is dat ook de bedoeling van de hond. Grommen geldt in veel gevallen als waarschuwing. de hond zegt dan in feite ’tot hier en niet verder’. Grommen tijdens het spelen is hierop een uitzondering. Gromt je hond tijdens een trekspelletje of tijdens het stoeien, dan kan dit horen bij het spel.

Twijfel je over de intenties van je hond? Neem gerust even contact op, ik help je graag verder. 

Trap niet in de valkuil het grommen te gaan corrigeren, omdat je vindt dat je hond niet mag grommen. Die waarschuwing is juist goed, hoe gek dat misschien ook klinkt. In welke situatie gromt je hond? Dit vertelt je namelijk iets over de situatie waarin je hond zich onprettig voelt. Waarom voelt je hond zich onprettig? In dat antwoord schuilt ook de oplossing voor het grommen en het verbeteren van het gedrag van je hond.

Begrijp me niet verkeerd: ik ben het ermee eens dat het niet gewenst is dat je hond gromt. Echter, de oplossing zit hem in het begrijpen waarom je hond dit doet. Zodra je gedrag van je hond begrijpt, kan je er ook mee aan de slag om het gedrag op de juiste manier te verbeteren.

Gedrag van je hond beïnvloeden? Leer je hond begrijpen en zijn gedrag te beïnvloeden door de workshop(s) te volgen.  

Kan je hem nog wel vertrouwen?

Wanneer een hond gromt, groeit vaak het wantrouwen. De kans dat de hond gromt vanuit wantrouwen, is groot (tenzij de hond gromt tijdens spel, zoals ook hierboven beschreven).  Zodra er wederzijds wantrouwen ontstaat, komt dit de band tussen hond en huisgenoten natuurlijk niet ten goede. Wantrouwen ontstaat vaak vanuit onbegrip. 

Het gedrag van je hond begrijpen en verbeteren

Het gedrag van je hond begrijpen, leidt tot begrip en een goed beeld van wat er nodig is om het gedrag van de hond in goede banen te leiden. Het grommen corrigeren werkt vaak averechts, maar dat betekent niet dat het gedrag van de hond niet veranderd en verbeterd kan worden. 

Hoe moet je met het grommen omgaan?

Corrigeer het grommen niet. De kans is groot dat het gedrag van je hond daardoor alleen maar verslechterd, omdat het wantrouwen groeit. Zorg dat je hond begrijpt wat er van hem verwacht wordt en voorkom wantrouwen. Werk aan het wederzijds vertrouwen. 

Je hond leren om niet te grommen naar een gezinslid

De juiste omgang en training, leidt tot beter gedrag. Het is daarvoor belangrijk om te begrijpen hoe je hond leert en hoe je je hond het juiste gedrag aanleert. 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen