beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond gromt naar baas

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als een hond gromt naar de baas, wat is er dan aan de hand? Laten we eens kijken naar de verschillende situaties waarin een hond kan grommen naar de baas:

Spel

Grommen tijdens spel doen sommige honden en hoort bij het ‘oefenen van gedrag’ wat honden doen tijdens spel. Zolang je zeker weet dat het spel is en je hond het spel waardeert, kan grommen geen kwaad. 

Hond gromt naar baas tijdens eten

Gromt je hond omdat je in de buurt komt van ‘bezit’, zoals eten en kluifjes, bestraf dit gedrag niet, maar ga ermee aan de slag op de juiste manier. Het gedrag bestraffen kan het gedrag namelijk erger maken. Leer je hond beter gedrag in relatie tot zijn bezittingen:

Mijn hond gromt omdat hij zijn bezit verdedigt

Hond gromt naar de baas omdat hij iets vervelend vindt

Als je hond iets onprettig vindt, omdat hij het eng vindt of omdat het hem pijn doet bijvoorbeeld, kan hij grommen. Feit dat je hond iets niet wil, betekent niet dat hij dominant is. Dominantie wordt vaak verkeerd toegekend aan honden die aangeven iets onprettig te vinden. Wat zou jij doen als je iets onprettig vindt en iemand dwingt je? Dat heeft niets te maken met een dominante houding. Ga er dus niet tegenin, maar bedenk hoe je de situatie kunt veranderen zodat je hond niet hoeft te grommen. De workshop Vertrouwen kan je leren hoe je je hond iets kunt laten doen wat hij niet erg prettig vindt. 

Voorspellend vermogen

Honden zijn keien in voorspellen wat er gaat gebeuren. Ziet je hond dus aankomen dat jij iets van plan bent wat voor je hond niet leuk is, dan zal hij argwanend en op zijn hoede zijn. Je hond kan in zo’n geval ook grommen. Neem even contact op als je wilt weten hoe je dit kunt veranderen. 

Grommen als waarschuwing 

In veel gevallen is de grom een teken van discomfort, angst, wantrouwen, weerzin o.i.d. Een grom kan gelden als waarschuwing. Ga je door met wat je doet, dan kan dit (op den duur) leiden tot bijten. Een hond heeft niet zoveel andere opties om je duidelijk te maken dat hij iets niet wil of onprettig vindt. Het bestraffen van grommen kan een heel verkeerd effect hebben op het gedrag van je hond. Het is dus belangrijk om op de juiste manier met gedrag om te gaan. Dit betekent niet dat je hond alles mag of ‘voor het zeggen heeft’, wel dat je slim moet handelen in combinatie met het gedrag van je hond om prettig met elkaar samen te leven en te begrijpen hoe je gedrag van je hond op de juiste manier beïnvloedt. 

Grommen naar de baas afleren

In de meeste gevallen, los van het grommen tijdens spel, is het verstandig om met dit gedrag aan de slag te gaan. Wil je hierbij hulp? 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen