beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond dominant naar baas

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wanneer is een hond dominant naar de baas? Waarschijnlijk zijn er situaties waarin snel aan deze optie wordt gedacht, zoals wanneer de hond gromt of blaft naar de baas. Maar is de hond dan dominant, of toch niet? 

Hoe weet ik of mijn hond dominant is?

Dominantie is iets dat snel wordt toegekend aan gedrag van de hond. Dit komt doordat vroeger werd gedacht dat een hond één belangrijke missie had. En die missie luidde: ‘de baas zijn in huis’. We weten tegenwoordig dat dit een achterhaalde theorie is, en toch leeft hij nog heel erg. 

Een hond is er niet op uit om de baas te zijn in huis, een hond wil vooral vredig en veilig samenleven. Wanneer een hond ongewenst gedrag vertoont, wordt dit snel geschaard onder ‘dominant gedrag’. Toch is het dat vaker niet, dan wel. 

Een hond die dominant is, is zeer zeker van zijn zaak, maar vaak niet agressief. Een hond die zeer zeker is, kunnen we herkennen aan hondentaal. Een zeer zekere hond, toont een zekere houding en geen signalen van spanning. 

Heel vaak zie je bij ongewenst gedrag dat de hond niet weet wat er van hem verwacht wordt, of tekenen van onzekerheid. 

Is blaffen en grommen dominant gedrag?

Als er een sprake is van een verstoorde dominantieverhouding tussen baas en hond, dan stelt de baas zich té dominant op, of de hond neemt de controle over. Dit uit zich vaak niet in grommen en blaffen, maar bijvoorbeeld het versperren van de doorgang. 

Veel vaker dan een verstoorde dominantie verhouding, is er sprake van wantrouwen en onbegrip tussen beide. Wanneer gedrag geschaald wordt onder dominant gedrag, dan wordt daar op een bepaalde manier mee omgegaan. Vaak streng, “want de hond moet weten wie de baas is”, is dan de overtuiging. Komt het gedrag van de hond vanuit onzekerheid, dan kan deze aanpak (die met de beste bedoelingen wordt toegepast) een heel averechts effect hebben. Het probleem wordt daarvoor alleen maar groter. 

Waarom blaft mijn hond?

Om op de juiste manier met het gedrag van je hond om te gaan, is het altijd belangrijk om te weten waarom je hond bepaald gedrag vertoont. 

Gromt je hond naar je?

Gromt je hond naar je en wil je hiermee aan de slag? Begrijpen waarom je hond dit doet en werken aan een duidelijke relatie waarin je elkaar begrijpt en waarin je hond niet naar je gromt? 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen