Hond gromt bij aaien

We vinden het vaak fijn om een hond te aaien, maar niet elke hond wordt graag veel geaaid of geknuffeld. Het kan zelfs zo zijn dat de hond gromt als hij geaaid wordt. Dit kan de hond doen omdat hij simpelweg niet graag geaaid wordt, op dat moment of op de plek waar hij wordt geaaid. Lees hier meer over de omgang met een grommende hond. 

Heb je als eigenaar te maken met agressief gedrag van je hond, gericht op jou? Kijk voor meer informatie bij de cursus Agressie naar eigenaar.

Hond gromt bij aaien

Bij vreemden

Een hond die gromt naar vreemde mensen die de hond willen aaien is in heel veel gevallen angstig of onzeker. Het is dan een vertrouwenskwestie, de hond heeft geen vertrouwen en uit dit door te grommen. Dit is veelvoorkomend gedrag en niet erg afwijkend. Natuurlijk is het wel verstandig om hier op een verantwoorde manier mee om te gaan, want angst is zeker niet ongevaarlijk en grommen is vaak een waarschuwing. Grommen kan uiteindelijk overgaan in bijten. Neem grommen dus serieus, neem je maatregelen en ga idealiter aan de slag met een goede gedragstherapeut. Laat vreemde mensen je hond in de tussentijd beter niet aaien.

Naar de baas

Wanneer de hond gromt naar de baas bij het aaien, dan is dit iets minder vanzelfsprekend. Een gebrek aan vertrouwen, kan ontstaan doordat de hond nog niet lang bij de (nieuwe) eigenaar woont. Maar ook door een (te) strenge aanpak of een verkeerde interpretatie van en omgang met gedrag van de hond. 

Hier kunnen een aantal dingen aan de hand zijn:

  • Een gebrek aan vertrouwen
  • De hond houdt er niet (altijd) van om geaaid te worden
  • Er is sprake van lichamelijk ongemak 

Sommige honden hebben een persoonlijke zone en zijn er niet zo'n fan van om (continu) geaaid of geknuffeld te worden. We kunnen niet anders dan dat respecteren. 

Lichamelijk ongemak kan zeker grommen bij aaien veroorzaken. Dit kan een heel logisch verband hebben. Bijvoorbeeld wanneer een hond een oorontsteking heeft en aanrakingen simpelweg pijnlijk zijn. Maar een hond die zich niet lekker voelt, kan er ook gewoon geen zin in hebben om geaaid te worden, maar wel graag dicht bij je willen zijn. 

Hond gromt naar 1 persoon

Soms is het grommen bij het aaien heel specifiek gericht op één enkel persoon. Ga eens na wat de oorzaak kan zijn. Bijvoorbeeld:

  • Deze persoon behandelt de hond op andere manier
  • Er is iets aan deze persoon wat de hond spannend of eng vindt
  • De hond heeft een slechte ervaring opgedaan

Een minder respectvolle manier van omgang (de hond recht in de ogen kijken, pesten of op een onaardige manier behandelen) kunnen redenen zijn dat de hond één specifiek persoon niet vertrouwt. 

Ook een uiterlijk kenmerk (iemand die heel groot is) of een eigenschap (zeer zware stem bijvoorbeeld) kunnen redenen zijn waarom de hond argwaan vertoont.

Een slechte ervaring of een trauma met deze persoon, of iemand die er erg op lijkt, kan een hond ook doen grommen bij het aaien, of zelfs alleen bij het zien van die persoon. 

<<Hond gromt naar bezoek>>
<<Hond gromt als hij een botje heeft>>
<<Cursus Agressie naar eigenaar>>

Heb je een vraag? Mail naar info@hondentaak.nl