beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond gromt bij aaien

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

We vinden het vaak fijn om een hond te aaien, maar niet elke hond wordt graag veel geaaid of geknuffeld. Het kan zelfs zo zijn dat de hond gromt als hij geaaid wordt. Dit kan de hond doen omdat hij simpelweg niet graag geaaid wordt, op dat moment of op de plek waar hij wordt geaaid. Lees hier meer over de omgang met een grommende hond. 

Heb je als eigenaar te maken met agressief gedrag van je hond, gericht op jou? Kijk voor meer informatie bij de cursus Agressie naar eigenaar.

Mensen vinden het vaak een naar woord, maar grommen valt onder de noemer ‘agressief gedrag’, ongeacht de oorzaak of situatie. 

Bij vreemden

Een hond die gromt naar vreemde mensen die de hond willen aaien is in heel veel gevallen angstig of onzeker. Het is dan een vertrouwenskwestie, de hond heeft geen vertrouwen en uit dit door te grommen. Dit is veelvoorkomend gedrag en niet erg afwijkend. Natuurlijk is het wel verstandig om hier op een verantwoorde manier mee om te gaan, want angst is zeker niet ongevaarlijk en grommen is vaak een waarschuwing. Grommen kan uiteindelijk overgaan in bijten. Neem grommen dus serieus, neem je maatregelen en ga idealiter aan de slag met een goede gedragstherapeut. Laat vreemde mensen je hond in de tussentijd beter niet aaien.

Naar de baas

Wanneer de hond gromt naar de baas bij het aaien, dan is dit iets minder vanzelfsprekend. Een gebrek aan vertrouwen, kan ontstaan doordat de hond nog niet lang bij de (nieuwe) eigenaar woont. Maar ook door een (te) strenge aanpak of een verkeerde interpretatie van en omgang met gedrag van de hond. 

Hier kunnen een aantal dingen aan de hand zijn:

  • Een gebrek aan vertrouwen
  • De hond houdt er niet (altijd) van om geaaid te worden
  • Er is sprake van lichamelijk ongemak 
 

Sommige honden hebben een persoonlijke zone en zijn er niet zo’n fan van om (continu) geaaid of geknuffeld te worden. We kunnen niet anders dan dat respecteren. 

Lichamelijk ongemak kan zeker grommen bij aaien veroorzaken. Dit kan een heel logisch verband hebben. Bijvoorbeeld wanneer een hond een oorontsteking heeft en aanrakingen simpelweg pijnlijk zijn. Maar een hond die zich niet lekker voelt, kan er ook gewoon geen zin in hebben om geaaid te worden, maar wel graag dicht bij je willen zijn. 

Hond gromt naar 1 persoon

Soms is het grommen bij het aaien heel specifiek gericht op één enkel persoon. Ga eens na wat de oorzaak kan zijn. Bijvoorbeeld:

  • Deze persoon behandelt de hond op andere manier
  • Er is iets aan deze persoon wat de hond spannend of eng vindt
  • De hond heeft een slechte ervaring opgedaan
 

Een minder respectvolle manier van omgang (de hond recht in de ogen kijken, pesten of op een onaardige manier behandelen) kunnen redenen zijn dat de hond één specifiek persoon niet vertrouwt. 

Ook een uiterlijk kenmerk (iemand die heel groot is) of een eigenschap (zeer zware stem bijvoorbeeld) kunnen redenen zijn waarom de hond argwaan vertoont.

Een slechte ervaring of een trauma met deze persoon, of iemand die er erg op lijkt, kan een hond ook doen grommen bij het aaien, of zelfs alleen bij het zien van die persoon. 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen