Knuffelen met je hond is niet altijd vanzelfsprekend. Wat je hond niet weet, is dat hij in veel gevallen is aangeschaft om te knuffelen. Maar wat als je hond er niet zo van houdt? Dat kan dan heel teleurstellend zijn, zeker voor de kinderen.

Hond wil niet knuffelen
Niet alle honden willen knuffelen. Jammer, maar waar. Waar de ene hond het liefst bovenop je komt liggen, heeft een andere hond een grotere persoonlijke zone. Wat te doen als je hond niet wilt knuffelen? Daar is eigenlijk maar één goed antwoord op: je hebt het te respecteren. Knuffelen kan niet worden afgedwongen, dat zou immers niet prettig zijn voor de hond. Het is dus een beetje zielig voor hem als hij wordt gedwongen om te knuffelen tegen zijn zin in.
Een hond heeft beperkte middelen om aan te geven dat hij iets niet leuk vindt. Hij zal in eerste instantie subtiel laten merken dat hij niet zo gediend is van de knuffels. Denk aan het wegdraaien van de kop, of misschien zelfs alleen de ogen. Alle vermijdende signalen, hoe klein ook, vertellen dat de hond er geen zin in heeft om geknuffeld te worden.
Worden deze signalen genegeerd, dan kan het zijn dat je hond gaat grommen. Straf hem hier niet voor, hij geeft gewoon aan dat hij niet geknuffeld wil worden. Neem zijn boodschap serieus en staak je knuffelpogingen. Negeer de volgende keer zijn subtiele signalen niet, op die manier hoeft hij ook niet te grommen.
Knuffelen met je hoofd
Veel mensen, zeker kinderen, knuffelen graag met hun hoofd. Voor een hond kan dit vrij indringend overkomen en hij kan zich hierdoor zelfs bedreigd voelen. Voor veel honden is deze manier van knuffelen iets teveel van het goede.
Als de hond niet geknuffeld wil worden
Als je hond niet wil knuffelen, betekent het niet dat hij je niet lief vindt. Hij vindt het vast leuk om op andere manieren samen iets leuks te doen. De meeste honden zoeken graag. Verstop brokjes in huis en laat je hond deze zoeken. Ook leuk om met kinderen te doen.
Veel honden worden graag geaaid. Een plek waar we meestal de hond aaien, is bovenop de kop. Niet alle honden vinden dat een prettige plek om geaaid te worden. Kijk dus goed naar de signalen van je hond als je hem aait. Duikt hij een beetje weg? Grote kans dat hij er (nu) niet blij van wordt. Probeer eens te aaien op de borst, aan de voorkant van de hond onder zijn kin. Grote kans dat je hond dit meer waardeert dan bovenop zijn kop als je voor hem staat. Het moment waarop geaaid wordt kan ook een grote rol spelen. Is je hond bezig, dan wordt aaien vaak minder gewaardeerd dan op een lui moment op de bank.
<< Hond doet afstandelijk >>
<< Hersenwerk met de hond >>
<< De hond oefeningen aanleren >>
Heb je een vraag? mail naar info@hondentaak.nl