beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kenmerken getraumatiseerde hond

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wat zijn kenmerken van een getraumatiseerde hond? Een trauma is een gebeurtenis die ontzettend veel impact heeft (gehad) op de hond die een trauma oploopt. Dat er sprake is van een trauma, is na de gebeurtenis zichtbaar aan het gedrag van de getraumatiseerde hond.

Kenmerken trauma

Het voornaamste kenmerk van een getraumatiseerde hond, is dat de hond na een bepaald voorval direct ander gedrag is gaan vertonen. Er is dan sprake van gedrag dat ontstaat vanuit angst. Zonder veel kennis van hondengedrag is niet altijd goed te beoordelen of er daadwerkelijk sprake is van angst. Honden kunnen namelijk ook aanval- en uitval gedrag vertonen vanuit angst. Het kan dat lijken of de hond zich juist heel stoer gedraagt. In werkelijkheid is het dan defensief gedrag vanuit angst, een coping mechanisme dat de hond heeft ontwikkeld om met de situatie om te gaan. 

Wat is een traumatische ervaring?

Het is belangrijk om in kaart te brengen welke dingen de hond angst aanjagen. Het is per hond verschillend wat precies de gevolgen zijn van een trauma. 

Voorbeeld:

Bello wordt aangevallen door een wit klein hondje. Hij is daar zo van geschrokken, dat hij vlucht gedrag ontwikkeld heeft sinds het incident. Er is dan dus duidelijk sprake van een trauma. Maar… Bello kan nu een trauma hebben voor:

  • Kleine witte hondjes
  • Kleine hondjes
  • Witte hondjes
  • Alle honden

 

Hoe zo’n ervaring uitpakt, is per hond verschillend. Ook de ernst van het incident is niet altijd een voorspeller. De ene hond kan door een (voor ons idee) klein voorval een traumatische ervaring opdoen. Een andere hond kan na een (voor ons idee) flink voorval nog net zo onbevangen door het leven gaan. Natuurlijk is de kans groter op een traumatische ervaring wanneer het een zeer ernstig incident betreft. 

Je geadopteerde hond kan al kenmerken van een getraumatiseerde hond hebben zoals angst, vluchtgedrag of uitvalgedrag. Als je niet weet of dit vroeger is ontstaan door een traumatische ervaring, kan het ook een gevolg zijn van onvoldoende socialisatie als pup en/of jonge hond. Dit kan dezelfde kenmerkende gedragingen tot gevolg hebben. 

Hoe om te gaan met een getraumatiseerde hond?

Voordat er iets met de hond wordt ondernomen om de angst te verminderen, is het belangrijk dat de hond na een traumatische gebeurtenis een paar dagen rust krijgt. De hond zal door het incident flinke stress hormonen hebben aangemaakt en het duurt circa 72 uur voordat die het lichaam uit zijn. Druk dus even op de pauze knop en geef je hond vooral tijd om bij te komen en te herstellen van hetgeen hij heeft meegemaakt.

Daarna is het belangrijk de hond langzaam weer vertrouwd te maken met hetgeen waar hij bang voor is geworden. Enkel werken aan het stoppen van het gedrag dat de hond uit angst vertoont, is symptoombestreiding. Kijk dus altijd goed bij wie je hulp zoekt, kies bij voorkeur voor een moderne training/ therapie. Een getraumatiseerde hond heeft baat bij de juiste begeleiding, angst bestreid je logischerwijs niet met correcties. 

Heb je een vraag over het gedrag of de training van jouw hond? Neem gerust even contact op via info@hondentaak.nl

Verder lezen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen