Positieve hondentraining

Positieve hondentraining verwijst naar een manier van hondentraining waarbij beloningsgericht te werk wordt gegaan.

Vroeger was het normaal dat je op puppy cursus kwam met je puppy aan een slipketting. Maar tijden zijn veranderd. Vroeger werd ook gedacht dat een hond altijd de baas wil zijn en dat dieren geen emoties hebben. Dat alles is achterhaald en inmiddels anders gebleken. Een positieve hondentraining blijkt meer voordelen te hebben dan een training gebaseerd op 'ik ben de baas en jij hebt niets te zeggen'.

Wat houdt positieve hondentraining in?

Er zijn diverse leerprincipes uit de wetenschap, die gebruikt worden in hondentraining. Zo hebben we de 'pavlovreactie', waarvan we weten dat honden anticiperen op dat wat komen gaat. Ook wel klassieke conditionering genoemd. Skinner was de grondlegger van de operante conditionering, waarbij de hond leert dat zijn gedrag consequenties heeft. Zo kan een hond de situatie beïnvloeden door bepaald gedrag te vertonen.

Een hondentrainer die een opleiding heeft gevolgd die is gebaseerd op deze wetenschappelijke onderzoeken, heeft geleerd om in eerste instantie een positieve hondentraining methode toe te passen. In eerste instantie, dus sowieso bij pups en 'probleemloze' honden.

Een positieve hondentraining methode richt zich dus op deze leerprincipes en het belonen van goed gedrag. Ongewenst gedrag wordt genegeerd, indien mogelijk, of omgezet in gewenst gedrag. Hierbij ontstaat een goede baas-hond relatie die is gebaseerd op respect en vertrouwen. Er komen beloningen en duidelijke regels aan te pas, maar geen straf of aversieve hulpmiddelen.

Positieve hondentraining

Maar de hond moet toch leren wat hij niet mag doen?

Het idee dat de hond gestraft moet worden voor gedrag dat hij niet mag uitvoeren, leeft nog bij veel hondeneigenaren. Maar vaak kan je dit ook op een andere, betere en leukere, manier oplossen.

Een pup die niet mag opspringen, leert dit het snelst door genegeerd te worden op de momenten dat hij opspringt. Alle aandacht is aandacht, ook negatieve aandacht dus. Het is vaak veel makkelijker om ongewenst gedrag gewoon te negeren en de hond te belonen (aandacht te geven) zodra hij een paar tellen met zijn pootjes op de grond staat.

Afleiden of iets anders laten doen in reactie op ongewenst gedrag, is een andere manier die heel goed werkt. Hiermee leer je de hond bovendien direct ander, gewenst, gedrag aan. Namelijk: dat wat je hem vraagt om te doen i.p.v. het ongewenste gedrag.

Een hond belonen op het moment dat hij doet wat hij wél moet doen, zodat hij dat gedrag gaat herhalen. Als je je hier van bewust bent, heb je al zoveel te winnen.

Er zijn dus andere manieren om een hond te laten stoppen met gedrag dat je niet van hem wilt, anders dan straf. Die in veel gevallen zelfs beter en makkelijker werken. Bovendien voorkomt het dat je hond bang (voor je) wordt.

Een overzicht van alle Online Hondencursussen bekijk je hier >>