Hond overprikkeld

Misschien heb je er weleens over gehoord: een hond kan overprikkeld raken. Maar waar raakt een hond door overprikkeld en hoe weet je dat dit aan de hand is?

Hond overprikkeld tijdens wandelen

Een hond die overprikkeld raakt tijdens het wandelen, is vaak niet meer rustig, ontspannen of geconcentreerd. Hij kan verschillend gedrag laten zien, zoals bijv:

 • Bijten in de lijn
 • Happen in voeten of kleding van de begeleider
 • Gras of planten eten
 • Graven
 • Rondjes rennen of heel druk doen
 • Geïrriteerd reageren

Een lijn werkt natuurlijk beperkend en kan ervoor zorgen dat de aangelijnde hond niet het gedrag kan vertonen (bijvoorbeeld rondjes rennen) dat hij op dat moment graag wil. Even 'gek doen' kan ervoor zorgen dat de hond kan ontladen of ontprikkelen. Is de hond aangelijnd, probeer dan de hond op een andere manier tot rust te laten komen. Zodat het gedrag vanuit overprikkeling stopt. Deze gedragingen kunnen natuurlijk ook voortkomen vanuit een andere motivatie. Wil je hier hulp bij, dan kan je op zoek gaan naar een goede gedragstherapeut.

Overprikkelde hond kalmeren

Hoe doe je dat, je overprikkelde hond weer tot rust laten komen? 

 • Laat hem even uitrazen
 • Zet het gedrag om in een rustige (!) activiteit

Uiteraard kan je proberen de overprikkeling een volgende keer te voorkomen, bijv. door:

 • Wandelingen kort en ontspannen houden
 • Drukke activiteiten vermijden
 • Snuffelen tijdens de wandeling aanmoedigen

Overprikkelde hond uitlaten

Het kan een uitdaging zijn om een overprikkelde hond uit te laten. Zorg dat je de wandeling ontspannen houdt en maak bij voorkeur gebruik van een langere lijn.

Laat je hond vooral lekker snuffelen, dit werkt stressverlagend én kost hem veel energie. Twee vliegen in één klap dus. 

Ga na of je hond zijn energie voldoende kwijt kan op een dag en voldoende goede rust krijgt. Die balans vinden voor jouw hond is belangrijk. 

Overprikkelde hond bijt

Een overprikkelde hond kan gaan happen of bijten.

Hond overprikkeld

Bij pups is het vaak een teken van overprikkeling wanneer ze hard bijten. Maar ook volwassen honden kunnen happen in kleding of ledematen bij overprikkeling. Een hond aan de lijn kan je van je af houden, om het happen te voorkomen. Probeer de hond tot rust te brengen. Lukt dit niet zelfstandig, zoek hier dan hulp bij. 

Overprikkelde hond medicatie

Er zijn voor honden veel stressverlagende middelen verkrijgbaar. Zorg eerst dat je de basis goed hebt voor jouw hond; de juiste combinatie tussen uitdaging en ontspanning. Sommige honden zijn erg prikkelgevoelig en raken snel overprikkeld. Naast de nodige aanpassingen, kan je ondersteunende middelen gebruiken, zoals Bach bloesem druppels, Adaptil verstuiver (feromonen) of Zylkène.

Bovengenoemde middelen zijn vrij verkrijgbaar en dus te bestellen zonder dierenartsbezoek. Échte medicatie gaat in overleg met je dierenarts na advies van een goede gedragstherapeut

<< Pup bijten afleren >>
<< Zoek een gedragstherapeut >>
<< Redirectie agressie >>

Heb je nog vragen? Mail gerust naar info@hondentaak.nl


Meer leren over hondengedrag en -training? Misschien is een online cursus iets voor jou:

Bekijk hier alle online hondencursussen >>