beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond overprikkeld

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Misschien heb je er weleens over gehoord: een hond kan overprikkeld raken. Maar waar raakt een hond door overprikkeld en hoe weet je dat dit aan de hand is?

Hond overprikkeld tijdens wandelen

Een hond die overprikkeld raakt tijdens het wandelen, is vaak niet meer rustig, ontspannen of geconcentreerd. Hij kan verschillend gedrag laten zien, zoals bijv:

 • Bijten in de lijn
 • Happen in voeten of kleding van de begeleider
 • Gras of planten eten
 • Graven
 • Rondjes rennen of heel druk doen
 • Geïrriteerd reageren
 

Een lijn werkt natuurlijk beperkend en kan ervoor zorgen dat de aangelijnde hond niet het gedrag kan vertonen (bijvoorbeeld rondjes rennen) dat hij op dat moment graag wil. 

Even ‘gek doen’ kan ervoor zorgen dat de hond kan ontladen of ontprikkelen. Is de hond aangelijnd, probeer dan de hond op een andere manier tot rust te laten komen. Zodat het gedrag vanuit overprikkeling stopt. Deze gedragingen kunnen natuurlijk ook voortkomen vanuit een andere motivatie. Wil je hier hulp bij, dan kan je op zoek gaan naar een goede gedragstherapeut.

Overprikkelde hond kalmeren

Hoe doe je dat, je overprikkelde hond weer tot rust laten komen? 

 • Laat hem even uitrazen
 • Zet het gedrag om in een rustige (!) activiteit
 

Uiteraard kan je proberen de overprikkeling een volgende keer te voorkomen, bijv. door:

 • Wandelingen kort en ontspannen houden
 • Drukke activiteiten vermijden
 • Snuffelen tijdens de wandeling aanmoedigen

Overprikkelde hond uitlaten

Het kan een uitdaging zijn om een overprikkelde hond uit te laten. Zorg dat je de wandeling ontspannen houdt en maak bij voorkeur gebruik van een langere lijn.

Laat je hond vooral lekker snuffelen, dit werkt stressverlagend én kost hem veel energie. Twee vliegen in één klap dus. 

Ga na of je hond zijn energie voldoende kwijt kan op een dag en voldoende goede rust krijgt. Die balans vinden voor jouw hond is belangrijk. 

Overprikkelde hond bijt

Een overprikkelde hond kan gaan happen of bijten.

Bij pups is het vaak een teken van overprikkeling wanneer ze hard bijten. Maar ook volwassen honden kunnen happen in kleding of ledematen bij overprikkeling. Een hond aan de lijn kan je van je af houden, om het happen te voorkomen. Probeer de hond tot rust te brengen. Lukt dit niet zelfstandig, zoek hier dan hulp bij. 

Overprikkelde hond medicatie

Er zijn voor honden veel stressverlagende middelen verkrijgbaar. Zorg eerst dat je de basis goed hebt voor jouw hond; de juiste combinatie tussen uitdaging en ontspanning. Sommige honden zijn erg prikkelgevoelig en raken snel overprikkeld. Naast de nodige aanpassingen, kan je ondersteunende middelen gebruiken, zoals Bach bloesem druppels, Adaptil verstuiver (feromonen) of Zylkène.

Bovengenoemde middelen zijn vrij verkrijgbaar en dus te bestellen zonder dierenartsbezoek. Échte medicatie gaat in overleg met je dierenarts na advies van een goede gedragstherapeut

Ontspannen wandelen met je hond

Voorkom overprikkeling tijdens de wandeling door zoveel mogelijk ontspannen te wandelen met je hond:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen