beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond bijt baas

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond jou (zijn baas) bijt, dan kunnen hier verschillende dingen aan de hand zijn. Waarom een hond zijn eigenaar zou bijten, kan ontstaan door verschillende situaties of ervaringen. We bespreken er hieronder een aantal. 

Hond agressief naar baas

Een pup bijt, dat is normaal puppy gedrag. Zodra de pup gaat wisselen, wordt dit bijten normaliter steeds minder. Een (jonge) hond kan zeker bij wild spel gaan happen. Zorg dat je je spel stopt zodra er gehapt wordt, speel nooit met je handen en speel op een rustigere manier als je weet dat wild spel je (jonge) hond aanzet tot bijten in kleding of ledematen. 

Hond gromt naar baas

Angst agressie kan ontstaan doordat de hond vanuit angst defensief gedrag leert vertonen. Die actieve manier van reageren noemen we de coping stijl van de hond. Een hond kan leren dat het nodig is zichzelf te verdedigen. Merkt de hond dat dit gedrag het juiste resultaat voor hem heeft, dan zal hij dit hoogstwaarschijnlijk blijven herhalen. De agressie kan door dit succes dat je hond ervaart van zijn eigen gedrag, snel verergeren. 

Zoek je hierbij hulp? De cursus Agressie naar Eigenaar helpt je verder →

Negeren van subtiele signalen

Een hond die zich oncomfortabel voelt, toont dit. Vaak zijn dit in eerste instantie subtiele signalen. Ga je daar als eigenaar aan voorbij, dan zal de hond duidelijkere taal moeten spreken. Bij honden betekent dit al snel een vorm van agressie, zoals grommen, lip optrekken, snauwen/ uitvallen, happen etc. Het begrijpen van hondentaal is dus voor elke hondeneigenaar super belangrijk.

Heb je het idee dat je hond bijt zonder waarschuwing? Dan is het de vraag of dit daadwerkelijk zo is, of dat je misschien aankondigend gedrag over het hoofd ziet (of hebt gezien).

Hond dominant naar baas

Heb je geleerd dat je je hond vooral flink moet corrigeren voor ongewenst gedrag? Op die manier met je hond omgaan (zelf agressie vertonen) kan beantwoord worden op dezelfde manier (agressie van de hond richting jou). Opvoeden/ ’trainen’ op deze manier werd vroeger veel gedaan. Inmiddels kennen we meer succesvolle manieren om prettig samen te leren leven met onze hond. 

Hond met pijn bijt zijn baas

De hond die gromt wanneer hij wordt geaaid, geeft hiermee aan dat hij ongemak ervaart. Hij kan het aaien onprettig vinden, bijvoorbeeld door lichamelijk ongemak. 

Een veel gemiste oorzaak van agressief gedrag, is pijn, of ander lichamelijk ongemak. Zeker bij een hond die van de ene op de andere dag agressie vertoont, moet gedacht worden aan een fysiek probleem. Honden laten pijn niet snel zien, het maakt hen zwak. Aan ons de schone taak om heel erg alert te zijn op kleine veranderingen bij de hond, die kunnen wijzen in de richting van lichamelijk ongemak

Redirectie

Vanuit een stress reactie, kan een hond bijten in hetgeen dat bij hem dicht in de buurt is. Bijvoorbeeld de baas dus. Denk aan een situatie waarin de hond tijdens een aangelijnde wandeling iets ziet dat hem erg van zijn stuk brengt. Hij kan niet weg, de lijn voorkomt dat de hond kan afreageren op iets anders dan de baas. In dit soort gevallen kan de baas gebeten worden door de hond. De agressie was echter in eerste instantie niet gericht op de baas. Het is in deze situatie zaak om te gaan trainen met hetgeen dat de hond van zijn stuk brengt. De agressie naar de baas hangt hier in dit geval namelijk samen mee. We noemen deze vorm van agressie redirectie

Bezit

Een hond kan zijn baas bijten als het gaat om het beschermen van zijn bezit. Je hond ‘leren dat zijn spullen van jou zijn’, kan heel verkeerd uitpakken. Spullen van je hond afpakken vanuit een dominante positie, leert je hond argwanend te raken. Ook je hand in de voerbak doen, wat je misschien vroeger geleerd hebt te doen, kan leiden tot bezitsagressie bij je hond. Het is eigenlijk heel logisch. Tegenwoordig gaan we dus anders om met bezittingen van de hond. 

 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

bange hond

Bange hond

Bange hond; sommige honden zijn angstig aangelegd. Redenen waardoor je hond angstig is, kunnen bijvoorbeeld zijn: Erfelijk: angst is erfelijk.

Lees verder >>