beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond blaft om aandacht

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond blaft om aandacht, hoe ga je daar dan mee om? In dit artikel kijken we naar de manier waarop een hond leert en hoe je je hond ander gedrag kunt aanleren.

Je hond blaft om aandacht?

Hoe weet je nu zeker dat dit de reden is dat jouw hond blaft

  • Hij blaft naar je, wanneer hij geen aandacht krijgt
  • Hij bedelt om aandacht, door te blaffen en eventueel door middel van ander gedrag
  • Zodra je hond aandacht krijgt, stopt hij met blaffen
  • Op momenten waarop je hem geen aandacht geeft, begint hij te blaffen
 

Misschien is deze aandacht ook specifiek? Wil je hond misschien dat je met hem speelt, of dat je een balletje gooit? 

Wat leert je hond? 

Wat een hond heeft geleerd, die blaft om aandacht, is dat jij reageert wanneer hij blaft. Het blaffen wordt daardoor beloond. Je zou kunnen zeggen: het blaffen is voor je hond zeer succesvol, want (bewust of onbewust) beloon je het blaffen. 

Mijn puber hond blaft om aandacht →

Dit gedrag komt vaak voor bij (jonge) honden met veel energie, die nog niet precies hebben geleerd welk gedrag er van hen verwacht wordt.

Hoe om te gaan met een hond die blaft om aandacht?

Als je je hond beter gedrag wilt aanleren, dan kan je je hond dit op de volgende manier leren:

Je wilt je hond eigenlijk leren, dat hij om aandacht mag vragen (zonder te blaffen) en dat wanneer jij hem negeert, hij dan stopt met het vragen om aandacht. Hoe doe je dat?

  • Geef je hond aandacht op momenten dat hij (nog) niet blaft 
  • Begint hij te blaffen, geef dan geen aandacht. Het is verleidelijk om nu “nee” tegen je hond te zeggen. Bedenk dat dat ook een vorm van aandacht geven is
 

Dit is een aanpak die een hond heel goed begrijpt. Het is voor ons vaak moeilijk om een blaffende hond écht geen enkele vorm van aandacht te geven. 

Leren communiceren met je hond?

Wederzijds begrip en een sterke band ontstaat door heel goed onderling te communiceren – elkaar heel goed te begrijpen. Je kunt dit bereiken door met je hond Oefeningen te doen en zo te leren hoe jij je hond dingen aanleert en hoe je elkaar heel goed leert begrijpen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen