beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden

Redirectie

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Redirectie, dit heeft te maken met een hond die in stressvolle situaties bijvoorbeeld hapt in zijn riem of eigenaar. De hond reageert zijn frustratie af. Redirectie vindt dus vaak plaats als een hond stress ervaart en spanning opbouwt, maar geen toegang heeft tot zijn eigenlijke doelwit.

Wat is redirectie?

Redirectie is een vorm van agressie, waarbij de hond zich richt op iets anders dan de trigger van zijn spanning. Vaak zie je dit bij een hond in een situatie waarin hij is aangelijnd, ofwel wordt beperkt in zijn vrijheid.

Hij kan zijn spanning niet op een andere manier kwijt en zoekt iets in zijn buurt waar hij wél toegang toe heeft en waar hij zich op kan afreageren.

Dat kan zijn eigenaar zijn, of zijn lijn, of een graspol of wat dan ook. 

Hoe herken je dit?

De hond ervaart veel stress of spanning. Die spanning kan worden veroorzaakt door een algemene overprikkeling of door een ter plaatse aanwezige ‘prikkel’. 

In het eerste geval is er veel opgebouwde frustratie en spanning in de hond zelf. De oorzaak hiervan kan liggen in bijvoorbeeld fysieke ongemak, te weinig goede rust of verveling

In de tweede geval, kan je hond gestresst raken van bijvoorbeeld een andere hond, een persoon, maar ook door een ander dier. Je hond wil daarop af (niet altijd met de beste bedoelingen) en wanneer dat niet lukt, bouwt hij spanning op die hij nergens in kwijt kan. Een reactie kan dan zijn dat de hond zich richt op iets in zijn omgeving.

Redirectie wordt ook wel ‘omgerichte agressie’ genoemd.

De hond richt zijn agressie op iets waar hij wél toegang toe heeft, wat dat ook is. Dit betekent niet dat hij slechte bedoelingen heeft met datgeen, het betekent vooral dat hij een manier zoekt om zich af te reageren. Zijn spanning kwijt te raken. 

Omgaan met redirectie gedrag

Belangrijk is om goed te begrijpen wat de eigenlijke oorzaak is van dit gedrag van je hond. Het gedrag is in het geval van redirectie, niet direct gericht op degene die, of hetgeen dat, nu het doelwit is. We moeten dus eerst op zoek naar de echte oorzaak:

Wat is de oorzaak van de spanning? Wie of wat is het eigenlijke doelwit voor de hond?

Het antwoord op die vraag, vertelt je waar de focus in training op moet komen te liggen.

Ontspannen wandelen met je hond

Voorkom redirectie door zoveel mogelijk ontspanning te creëren tijdens je wandeling:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Previous
Next

Verder lezen

Hondentraining tips

Hondentraining tips

Deze hondentraining tips leggen de basis voor een succesvolle hondentraining. 6 Geavanceerde hondentraining tips Veel nieuwe hondeneigenaren volgen een beginners

Lees verder >>