Redirectie

Redirectie, dit heeft te maken met een hond die in stressvolle situaties bijvoorbeeld hapt in zijn riem of eigenaar. De hond reageert zijn frustratie af. Redirectie vindt dus vaak plaats als een hond stress ervaart en spanning opbouwt, maar wordt begrenst om de oorzaak van deze spanning te onderzoeken of bereiken. 

redirectie

Wat is redirectie?

Redirectie is een vorm van agressie, waarbij de hond zich richt op iets anders dan de trigger van zijn spanning. Vaak zie je dit bij een hond in een situatie waarin hij is aangelijnd, ofwel wordt beperkt in zijn vrijheid.

Hij kan zijn spanning niet op een andere manier kwijt en zoekt iets in zijn buurt waar hij wél toegang toe heeft en waar hij zich op kan afreageren.

Dat kan zijn eigenaar zijn, of zijn lijn, of een graspol of wat dan ook. 

Hoe herken je dit?

De hond ervaart veel stress of spanning. Die spanning kan worden veroorzaakt door een algemene overprikkeling of door een ter plaatse aanwezige 'prikkel'. 

In het eerste geval is er veel opgebouwde frustratie en spanning in de hond zelf. De oorzaak hiervan kan liggen in bijvoorbeeld fysieke ongemak, te weinig goede rust of verveling

In de tweede geval, kan je hond gestresst raken van bijvoorbeeld een andere hond, een persoon, maar ook door een ander dier. Je hond wil daarop af (niet altijd met de beste bedoelingen) en wanneer dat niet lukt, bouwt hij spanning op die hij nergens in kwijt kan. Een reactie kan dan zijn dat de hond zich richt op iets in zijn omgeving.

Redirectie wordt ook wel omgerichte agressie genoemd.

De hond richt zijn agressie op iets waar hij wél toegang toe heeft, wat dat ook is. Dit betekent niet dat hij slechte bedoelingen heeft met datgeen, het betekent vooral dat hij een manier zoekt om zich af te reageren. Zijn spanning kwijt te raken. In veel gevallen zien we redirectie agressie bij honden die uitvallen naar soortgenoten of naar voorbijgangers. Vraag hier gratis de video aan voor meer informatie over dat gedrag.

Heb je een vraag? Mail naar info@hondentaak.nl