Hond valt uit naar andere honden

Je hond valt uit naar andere honden: dit is voor jou een lastig probleem en voor je hond ook niet echt een pretje. Hoe komt het en wat kan je eraan doen?  Heb je enig idee waarom je hond dit doet? De oorzaak dat je hond uitvalt naar andere honden, is vaak te vinden in het moment dat dit gedrag is begonnen. Echter, voor die tijd was er waarschijnlijk al iets anders aan de hand.

  Waarom kan mijn hond niet met andere honden?

  Enkele mogelijke oorzaken:

  • frustratie
  • angst/ onzekerheid
  • erfelijke aanleg

  Je hond valt uit naar andere honden, omdat dat gedrag hem iets oplevert. Honden vertonen bepaald gedrag met een bepaalde motivatie. Ze vertonen gedrag met een reden. Kan je nagaan welk succes jouw hond behaalt met zijn gedrag? Bij uitvallen komt het er vaak op neer dat de hond de andere partij liever kwijt dan rijk is en er dus naar uitvalt. De andere hond als het ware wegjaagt. Als dat lukt door uit te vallen, zal je hond dit gedrag herhalen. Oeps, je hond heeft gedrag aangeleerd wat je hem niet graag had willen leren. Wat nu?

  Hond valt uit naar andere honden

  Oorzaak frustratie

  Als frustratie de oorzaak is van gedrag, dan zal het helpen om tegemoet te komen aan de dagelijkse behoeften van je hond. Frustratie kan ontstaan door een gebrek aan bezigheid of een overschot aan stress. Ook kan een beperking van de bewegingsvrijheid aan de lijn, leiden tot frustratie. Dit los je op door je hond meer ruimte aan de lijn te geven. Een korte lijn geeft misschien het gevoel van controle, maar het tegendeel is vaak waar.

  Mogelijke oorzaak dat je hond uitvalt naar andere honden; angst/ onzekerheid

  Je hond heeft nodig:

  • meer begrip
  • meer sturing

  Het is belangrijk dat je begrijpt dat het gedrag van je hond ontstaat door angst of onzekerheid, zodat hier respectvol mee om gaat. Je kunt je voorstellen dat bijvoorbeeld het corrigeren van een angstige hond heel averechts zal werken. Hij is immers al bang en van straf wordt hij alleen maar banger. Zijn gedrag is geen keuze, maar zelfbescherming. Wat heeft je hond nodig? Begrip van jou en sturing van zijn gedrag. Een duidelijke aanwijzing wat er van hem verwacht wordt op een niveau dat hij aan kan.

  Oorzaak erfelijke aanleg

  In dit geval vertonen ouders en/of nestgenoten vergelijkbaar gedrag en is jouw hond wellicht geen fan van andere honden? Misschien wordt jouw hond nooit een sociale hond, maar in dat geval kan je hem nog altijd sociaal wenselijk gedrag leren, namelijk: vermijden.

  Je hond valt uit naar andere honden en je wilt dit oplossen

  Het goede nieuws is dat je jouw hond ander gedrag kunt aanleren! Ik help dagelijks hondeneigenaren met dit gedrag. Wil jij met je hond aan de slag?

  Vraag hier de gratis video aan: