beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond valt uit naar andere honden

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond valt uit naar andere honden: dit is voor jou een lastig probleem en voor je hond ook niet echt een pretje. Hoe komt het en wat kan je eraan doen?  Heb je enig idee waarom je hond dit doet? De oorzaak dat je hond uitvalt naar andere honden, is vaak te vinden in het moment dat dit gedrag is begonnen. Echter, voor die tijd was er waarschijnlijk al iets anders aan de hand.

Waarom kan mijn hond niet met andere honden?

Enkele mogelijke oorzaken:

  • frustratie
  • angst/ onzekerheid
  • erfelijke aanleg
 

Je hond valt uit naar andere honden, omdat dat gedrag hem iets oplevert. Honden vertonen bepaald gedrag met een bepaalde motivatie. Ze vertonen gedrag altijd met een reden. In deze gratis video leer je meer over uitvallen:

Kan je nagaan welk succes jouw hond behaalt met zijn gedrag? Bij uitvallen komt het er vaak op neer dat de hond de andere partij liever kwijt dan rijk is en er dus naar uitvalt. De andere hond als het ware wegjaagt. Als dat lukt door uit te vallen, zal je hond dit gedrag herhalen. Oeps, je hond heeft gedrag aangeleerd wat je hem niet graag had willen leren. Wat nu?

Oorzaak frustratie

Als frustratie de oorzaak is van gedrag, dan zal het helpen om tegemoet te komen aan de dagelijkse behoeften van je hond. Frustratie kan ontstaan door een gebrek aan bezigheid of een overschot aan stress. Ook kan een beperking van de bewegingsvrijheid aan de lijn, leiden tot frustratie. Dit los je op door je hond meer ruimte aan de lijn te geven. Een korte lijn geeft misschien het gevoel van controle, maar het tegendeel is vaak waar.

Mogelijke oorzaak dat je hond uitvalt naar andere honden; angst/ onzekerheid

Je hond heeft nodig:

  • meer begrip
  • meer sturing
 

Het is belangrijk dat je begrijpt dat het gedrag van je hond ontstaat door angst of onzekerheid, zodat je hier respectvol mee om gaat. Je kunt je voorstellen dat bijvoorbeeld het corrigeren van een angstige hond heel averechts zal werken. Hij is immers al bang en van straf wordt hij alleen maar banger. Zijn gedrag is geen keuze, maar zelfbescherming. Wat heeft je hond nodig? Begrip van jou en sturing van zijn gedrag. Een duidelijke aanwijzing wat er van hem verwacht wordt op een niveau dat hij aan kan.

Oorzaak erfelijke aanleg

In dit geval vertonen ouders en/of nestgenoten vergelijkbaar gedrag en is jouw hond wellicht geen fan van andere honden? Misschien wordt jouw hond nooit een sociale hond, maar in dat geval kan je hem nog altijd sociaal wenselijk gedrag leren, namelijk: het negeren van andere honden

Hond valt uit naar andere reuen

Honden kunnen uitvallen naar ALLE andere honden, of naar specifieke honden. Bijvoorbeeld alleen naar reuen. Bij ongecastreerde reuen onderling hebben we daar zelfs een naam voor, namelijk: reu-reu agressie. Al dat testosteron kan er weleens toe leiden dat honden elkaar in de haren vliegen. Leer je hond in dit geval zeker om andere reuen te negeren. Er wordt vaak gedacht dat castratie gedrag oplost, maar bezint eer ge begint. Castratie doet soms meer kwaad dan goed, het kan veel invloed hebben op gedrag en niet altijd de beste invloed. Lees hier verder over wel of niet castreren

Hond valt steeds uit naar andere honden

Gebeurt het steeds weer, dat je hond uitvalt naar andere honden? Dan is het belangrijk om ofwel deze situaties uit de weg te gaan, ofwel aan de slag te gaan met training. Hoe langer je hond dit gedrag vertoont, des te heftiger het vaak wordt. Je hond ervaart succes van het gedrag, omdat hij daarmee persoonlijke ruimte creëert. Laat je niet verleiden je hond te corrigeren voor dit gedrag, het is geen lange termijn oplossing maar symptoombestreiding. De kans dat dit gedrag zomaar ineens beter wordt, is echt nihil. Leuker kunnen we het helaas niet maken. Maar gelukkig is dit gedrag wél te verbeteren.

Uitvallen naar andere honden afleren

Het goede nieuws is dat je jouw hond ander gedrag kunt aanleren! Ik help dagelijks hondeneigenaren met dit gedrag en vaak gelukkig met veel succes. Wil jij met je hond aan de slag? De juiste training helpt jou en je hond op de juiste manier omgaan met dit gedrag. De cursus Sociale Hond leert je stap-voor-stap dit gedrag van je hond veranderen: 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen