beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontspannen wandelen met je hond

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Ontspannen wandelen met je hond kent vele aspecten. Laten we beginnen bij het begin, het aanleren.

Ontspannen wandelen betekent dat je hond de ruimte krijgt om hond te zijn. Dat betekent: op zijn eigen tempo lopen, struinen en snuffelen. Snuffelen is voor de hond een basisbehoefte, het is onderdeel van zijn sociale leven. Hij ruikt soortgenoten, het geeft hem informatie over zijn omgeving. Bovendien: snuffelen kost energie én werkt het stress verlagend.

Om je hond de gelegenheid te geven om te snuffelen, is het handig om daar een langere lijn voor te gebruiken. Een lijn met een lengte van 3 meter is goed te hanteren en geeft de hond voldoende ruimte. Vaak is een vast lijn makkelijker dan een flexi lijn die uitschuift als de hond trekt, zeker als je hond soms onverwacht ergens op af wil gaan.

Ontspannen wandelen met je hond

Ontspannen wandelen met je puppy

Heb je een jonge pup dan wil deze misschien helemaal nog niet meewandelen. Een stukje optillen en terug naar huis laten lopen werkt vaak wel! In het begin is alles voor je puppy buiten nieuw en spannend. Laat je puppy dus lekker rondkijken. Neem beloningen mee op pad die je pup erg lekker vindt, zodat je kunt belonen als je pup wél goed meeloopt aan de lijn.

Als je meer wilt leren over het aanleren van gewenst gedrag aan je puppy, volg dan een puppy cursus.

Wandelen zonder trekken

Het wandelt ontspannen als je je hond leert om aan de lijn niet te trekken. Dit is voor jou en voor je hond prettiger en het creëert direct rust tijdens de wandeling. 

Gebruik je een langere lijn, dan resulteert dat in veel gevallen al in een minder trekgedrag. Daarnaast is het belangrijk dat je hond geen succes heeft van het trekken en dat hij leert dat niet trekken hem meer oplevert. Een hond herhaalt gedrag dat voor hem succesvol is. Als je daar consequent mee om gaat, zal je hond het snel leren.

Wil je je hond aanleren om niet aan de lijn te trekken tijdens het wandelen, dan kan je daarvoor een cursus wandelen zonder trekken volgen.

Uitvallen aan de lijn

Los van de essentie van ontspannen wandelen, zijn er ook honden die specifiek reageren op dingen in hun omgeving. Dat kunnen zijn: andere honden, voorbijgangers, fietsers, kinderen, etc.

In dit geval is het belangrijk om in deze specifieke situaties te oefenen en je hond beter gedrag aan te leren in reactie op deze ‘prikkels’. Je kunt dit uitval gedrag van je hond afleren. Het gaat er hierbij om dat je hond op de juiste manier leert omgaan met alles wat hij onderweg tegenkomt.

We kunnen de hond ander, gewenst, gedrag leren. Hierbij is het ook weer belangrijk dat de hond geen succes ervaart van het gedrag dat we niet willen en wel succes ervaart van het gedrag dat we wel willen. Dat klinkt heel simpel, maar is het niet voor iedereen. Dus vraag hulp als het jezelf niet lukt. 

Uitval gedrag wordt naar mate de tijd vordert niet vanzelf beter. Integendeel zelfs. Dergelijk gedrag wordt na verloop van tijd juist erger, zonder de juiste aanpak. Dit geldt vaak ook voor blaffen tijdens het wandelen.

Het resultaat: Ontspannen wandelen met je hond. Het heeft misschien wat voeten in de aarde, maar als het dan eenmaal lukt heb je er een hondenleven plezier van: lekker ontspannen wandelen met je hond.

Wandelen met een langere lijn

Door je hond uit te laten aan een langere lijn, zorg je vaak voor meer ontspanning. Een lijn zou niet moeten dienen voor controle over het gedrag van je hond:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen