Ontspannen wandelen met je hond

Ontspannen wandelen met je hond kent vele aspecten. Laten we beginnen bij het begin, het aanleren.

Ontspannen wandelen betekent dat je hond de ruimte krijgt om hond te zijn. Dat betekent: op zijn eigen tempo lopen, struinen en snuffelen. Snuffelen is voor de hond een basisbehoefte, het is onderdeel van zijn sociale leven. Hij ruikt soortgenoten, het geeft hem informatie over zijn omgeving. Bovendien: snuffelen kost energie én werkt het stress verlagend.

Om je hond de gelegenheid te geven om te snuffelen, is het handig om daar een langere lijn voor te gebruiken. Een lijn met een lengte van 3 meter is goed te hanteren en geeft de hond voldoende ruimte. Vaak is een vast lijn makkelijker dan een flexi lijn die uitschuift als de hond trekt, zeker als je hond soms onverwacht ergens op af wil gaan.

Ontspannen wandelen met je puppy

Heb je een jonge pup dan wil deze misschien helemaal nog niet meewandelen. Een stukje optillen en terug naar huis laten lopen werkt vaak wel! In het begin is alles voor je puppy buiten nieuw en spannend. Laat je puppy dus lekker rondkijken. Neem beloningen mee op pad die je pup erg lekker vindt, zodat je kunt belonen als je pup wél goed meeloopt aan de lijn.

Als je meer wilt leren over het aanleren van gewenst gedrag aan je puppy, volg dan een puppy cursus.

Wandelen zonder trekken

Het wandelt ontspannen als je je hond leert om aan de lijn niet te trekken. Dit is voor jou en voor je hond prettiger en het creëert direct rust tijdens de wandeling. 

Ontspannen wandelen met je hond

Gebruik je een langere lijn, dan resulteert dat in veel gevallen al in een minder trekgedrag. Daarnaast is het belangrijk dat je hond geen succes heeft van het trekken en dat hij leert dat niet trekken hem meer oplevert. Een hond herhaalt gedrag dat voor hem succesvol is. Als je daar consequent mee om gaat, zal je hond het snel leren.

Wil je je hond aanleren om niet aan de lijn te trekken tijdens het wandelen, dan kan je daarvoor een cursus wandelen zonder trekken volgen.

Uitvallen aan de lijn

Los van de essentie van ontspannen wandelen, zijn er ook honden die specifiek reageren op dingen in hun omgeving. Dat kunnen zijn: andere honden, voorbijgangers, fietsers, kinderen, etc.

In dit geval is het belangrijk om in deze specifieke situaties te oefenen en je hond beter gedrag aan te leren in reactie op deze 'prikkels'. Je kunt dit uitval gedrag van je hond afleren. Het gaat er hierbij om dat je hond op de juiste manier leert omgaan met alles wat hij onderweg tegenkomt.We kunnen de hond ander, gewenst, gedrag leren. Hierbij is het ook weer belangrijk dat de hond geen succes ervaart van het gedrag dat we niet willen en wel succes ervaart van het gedrag dat we wel willen. Dat klinkt heel simpel, maar is het niet voor iedereen. Dus vraag hulp als het jezelf niet lukt. 

Uitval gedrag wordt naar mate de tijd vordert niet vanzelf beter. Integendeel zelfs. Dergelijk gedrag wordt na verloop van tijd juist erger, zonder de juiste aanpak. Dit geldt vaak ook voor blaffen tijdens het wandelen.

Het resultaat: Ontspannen wandelen met je hond. Het heeft misschien wat voeten in de aarde, maar als het dan eenmaal lukt heb je er een hondenleven plezier van: lekker ontspannen wandelen met je hond:


Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl

Verder lezen: