beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Puppy bijten afleren

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je puppy bijten afleren: hoewel puppy’s er ontzettend lief uit zien, hebben ze ook vlijmscherpe tandjes. Bijten is geen afwijkend gedrag voor puppy’s. Met andere woorden: het is vrij normaal dat een puppy bijt. Echter: het kan zeer doen en je moet er iets mee. Hoe ga je goed om met je bijtende puppy? 

Wat te doen als je puppy in je handen bijt?

Een pup verkent, net als een baby met hun mond, de wereld met zijn bek. Het is dus niet raar dat een pup in dingen bijt, zowel binnen- als buitenshuis. Meubels, vloerbedekking, gordijnen, takjes, blaadjes, steentjes, maar ook handen, sokken (met tenen erin) en broekspijpen. Dit alles kan ook de reden zijn dat kleine kinderen hun puppy al snel niet meer zo leuk vinden en zelfs een beetje eng.

Puppy bijten afleren

Het goede nieuws is: dit gedrag houdt vanzelf een keer op. Wanneer? Je kunt verwachten dat het bijten minder wordt wanneer je pup zijn puppy gebit gaat wisselen voor een volwassen gebit. Meestal begint dit rond de leeftijd van 4 maanden. Het is dus niet de bedoeling dat je je puppy dit bijten gaat afleren door hem te corrigeren, het gedrag gaat namelijk vanzelf over. Sterker nog: ga je je erg richten op het afleren van het bijten, dan is de kans groot dat je het gedrag van je pup eerder kwaad dan goed doet. Een gespannen pup is een drukke pup. Straffen leidt vaak tot wantrouwen en heeft dus geen positief effect op het gedrag van je bijtende puppy. Raakt je puppy gespannen door correcties, dan is de kans groot dat hij zelfs meer gaat bijten. Het tegengestelde effect dus!

Rust, reinheid en regelmaat

Heb je kinderen, dan is de kans groot dat deze drie R-en (rust, reinheid en regelmaat) je bekend voorkomen. Ze gelden evengoed voor je pup. Een pup slaapt veel, is gebaat bij duidelijke regels die hem op een rustige manier worden uitgelegd. Bij pups is voorkomen van ongewenst gedrag heel belangrijk. Op die manier voorkom je ook dat bepaald ongewenst gedrag een gewoonte wordt. Pups die te weinig rust en slaap krijgen, kunnen drukker gedrag vertonen. Waar bijten vaak een onderdeel van is. Zoek dus een goede balans van socialisatie en rust. Zorg ervoor dat je je pup voldoende bezigheden biedt, maar ook zeker voldoende rust. Je pup heeft rust en slaap nodig om prikkels te verwerken en om te groeien. 

Hoe red je je met een bijtende puppy in huis?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de bijt fase met je puppy goed door te komen:

  • geen onnodige aandacht geven aan dit gedrag 
  • weglopen bij de pup als hij te fanatiek bijt
  • de pup (op bepaalde momenten) weghouden bij voeten en handen
  • alternatieven aanbieden waar wel in gebeten mag worden, zoals een Kong

Puppy bijten afleren meubels

Hoe ga je om met een pup die bijvoorbeeld bijt in (waardevol) meubilair? Voorkomen is beter dan genezen. Zet meubels weg die je kunt wegzetten en scherm meubels af die niet uit de ruimte van de pup verwijderd kunnen worden. 

Alles leren over puppy gedrag en -training

Meer leren over en aan je puppy? In de puppy cursus leer je alles over het gedrag van je pup en de eerste belangrijke focus punten voor opvoeding en training én het voorkomen van problemen in de toekomst. In deze cursus gaan we ook verder in op het omgaan met puppy bijten, en als cursist kan je bovendien al je vragen rechtstreeks stellen aan mij:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen