beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Interactie tussen honden

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Één van de onderdelen van hondengedrag die ik ontzettend interessant vindt, is de interactie tussen honden. Daar is zo ontzettend veel over te leren, eigenlijk ben je nooit uitgeleerd als het op dit onderwerp aankomt. 

Wat is goede interactie tussen honden?

Een hond die heel sociaal gedrag naar soortgenoten vertoont, zie je op een beleefde manier kennis maken, spelen en toenadering zoeken. Staat de andere hond daar niet voor open, dan zal een hond die de hondentaal goed leest, daar direct op acteren.

Zouden alle honden zich zo naar elkaar gedragen, dan zouden we weinig problemen ervaren tijdens loslopen en op straat tijdens het uitlaten. 

Helaas is de werkelijkheid niet zo rooskleurig en gaan ook in hondenland, veel individuen over elkaars grenzen. Hoeveel honden zouden er in een situatie als deze, gewoon doorlopen? 

Terwijl het hondje dat daar ligt, heel duidelijk aangeeft dat hij geen toenadering wil. Voorafgaand aan het filmen gromde de tegemoetkomende hond. Mijn honden willen hier niet voorbij. De andere hond heeft namelijk duidelijk gecommuniceerd. Zij zien het niet zitten om deze hond te passeren op dit smalle pad en ik geef ze groot gelijk. 

Interactie tussen honden leidt niet zelden tot discussies tussen hondeneigenaren. Zo vinden sommigen dat honden het samen maar moeten uitzoeken. Deze hondeneigenaren bemoeien zich het liefst zo min mogelijk met het gedrag van hun hond.

Het andere kamp wil juist gedrag in goede banen leiden en de hond sturing geven. Ik zit zelf absoluut in het tweede kamp. Dit heeft ermee te maken dat ik dagelijks zie wat er van komt als honden geen begeleiding krijgen. 

Willen honden altijd contact maken met elkaar?

Sommige honden vinden alles en iedereen leuk, zij zullen niet genoeg andere honden en vreemde mensen kunnen begroeten tijdens de wandeling. Maar dit geldt zéker niet voor elke hond. Er zijn heel wat honden die tijdens hun wandeling bij voorkeur met rust worden gelaten. Of zeer selectief zijn met welke andere honden ze willen spelen. En met de rest niet. Dit is hun goed recht. Een hond die niet wil spelen en zijn eigen ding wil doen, moet met rust gelaten worden. De andere hond dient hier simpelweg respect voor te hebben.

Dit is een blog van Hondentaak. Wij bieden Online Hondencursussen om het gedrag van je hond te verbeteren.

Hondentaal herkennen

De belangrijkste vaardigheid om interactie tussen honden te kunnen beoordelen én in goede banen te kunnen leiden, is kennis van de hondentaal. 

Een hond kan niet praten zoals wij, maar wel zoals zichzelf. Er valt heel veel af te lezen aan een hond. Aan de hand daarvan kan je goed beoordelen of een hond zich prettig voelt, wat hij wilt etc. We gaan vaak voorbij aan de subtiele signalen die honden geven om deze dingen kenbaar te maken. 

Hondentaal leren?

Ben je geïnteresseerd in hondentaal en wil je het graag leren spreken? Dan is het volgen van deze workshop van 1,5 uur een goed begin:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen