beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond bijt kind

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond een kind bijt, is dit uiteraard geen gewenste situatie. We moeten deze situatie bekijken door de ogen van de hond en door de ogen van het kind, om te begrijpen wat er gebeurt. Hoe kunnen we deze situatie in de toekomst voorkomen?

Cursus Hond – (klein) Kind →

Een kwestie van schuld?

We zijn soms snel geneigd om te zeggen ‘dat de hond dit niet mag doen’. Een hond gedraagt zich op een bepaalde manier, met een reden. Het is dus vooral belangrijk om na te gaan waarom de hond het kind heeft gebeten.

Wanneer onze emotie overheerst, kunnen we erg emotioneel reageren op een situatie waarin de hond een kind bijt. Logisch, want een dergelijk voorval is nogal heftig om te ervaren. Eenmaal gekomen van de schrik, is het vooral belangrijk dat we kijken:

  • Wat is er precies gebeurt?
  • Waarom beet de hond?
  • Hoe kunnen we veiligheid garanderen?
 

Het garanderen van veiligheid, is onze nr. 1 prioriteit. Wanneer dit in orde is, kunnen we kijken hoe we de hond beter gedrag kunnen aanleren. We kijken hier uiteraard ook naar de eventuele rol van het kind en de rol van de ouders, die e.e.a. in goede banen moeten leiden. Concluderen ‘dat de hond dit nooit meer mag doen’ en de hond enkel straffen voor zijn gedrag, is geen lange termijn oplossing en kan de situatie en het gedrag van de hond zelfs verergeren. 

De rol van het kind en de rol van de hond

We moeten deze situatie als het ware door de ogen van de hond zien, om een eerlijk beeld te schetsen van wat hier aan de hand is:

  • Is er iets voorgevallen?
  • Welke ervaringen heeft de hond opgedaan?
  • Wat is het aandeel van het kind?
 

Uiteraard kunnen we een klein kind niet verantwoordelijk houden voor zijn of haar gedrag. Hetzelfde geldt in zekere mate voor een hond. Een hond heeft beperkte communicatie middelen tot zijn beschikking en een kind zal hier voor een groot deel geen boodschap aan hebben. De vraag is dus vooral: hoe zorgen we dat beide (kind en hond) vredig samenleven? Ouders en grootouders spelen hierbij een grote rol. Zij zijn verantwoordelijk om hier op de juiste manier mee om te gaan.

Hond bijt kind, aan de slag met het gedrag

Om te voorkomen dat de hond een kind (nog eens) bijt, zullen we met de situatie en het gedrag aan de slag moeten. Ik help je hier graag bij. Wat is er gebeurd, waarom heeft de hond gebeten, hoe garanderen we veiligheid en hoe zorgen we ervoor dat kind en hond in de toekomst vredig samenleven?

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen