Hond blaft naar mensen

Een hond die blaft naar (sommige) mensen komt nogal eens voor. In dit artikel ga ik in op een aantal verschillende situaties waarin honden vaak naar mensen blaffen en wat het kan betekenen wanneer je hond dit gedrag vertoont. 

In eerste instantie is het belangrijk om de situatie, de context, te kennen. Honden kunnen namelijk blaffen naar voorbijgangers tijdens het wandelen, blaffen naar mensen die op bezoek komen, blaffen vanuit de tuin als er iemand langsloopt, maar het komt ook vaak voor dat honden alleen blaffen naar specifieke personen. Denk aan kinderen, of mensen die lopen met een stok, fietsers, of mensen met een bepaalde huidskleur. Het lijkt soms haast of je hond discrimineert. 

Help, mijn hond discrimineert

Als je de indruk hebt dat je hond discrimineert, wat regelmatig voorkomt, dan zijn er 2 oorzaken heel aannemelijk voor dit gedrag van je hond. 

Stel dat je hond bijvoorbeeld alleen maar blaft naar mensen die een hoofddoek dragen, een donker huidskleur hebben of in een rolstoel zitten. Het komt allemaal voor en vaak is het voor de eigenaar een bron van schaamte. Waarom blaft je hond alleen naar specifieke mensen?

  • Een gebrek aan socialisatie: onbekend maakt onbemind. Simpel gezegd: je hond heeft in zijn jeugd geen kennis gemaakt met specifieke type mensen en is er dus simpelweg niet bekend mee. De manier voor een hond om te zeggen "wat is dit?", is blaffen. En ja, je hond kan er dan ook op af rennen. 
  • Een trauma: reageert je hond vriendelijk op heel veel verschillende soorten mensen, maar blaft hij naar een bepaald type persoon? Dan kan het zijn dat je hond met een vergelijkbaar persoon een slechte ervaring heeft opgedaan. Dat noemen we een trauma en een dergelijke ervaring kan afwijkend gedrag veroorzaken naar een specifieke persoon of een specifieke groep personen die lijken op de veroorzaker van het trauma.

Hond blaft naar mensen

Vriendelijk voor vrouwen, hond blaft naar mannen

Een onderscheid tussen de reactie van een hond op mensen van een ander geslacht, komt tevens vaak voor. Je hond reageert vriendelijk op vrouwen, maar moet niets hebben van mannen. Blijft op een afstand, blaft naar mannen, het is een veelgehoord onderscheid. Het kan te maken hebben met bovenstaande leerervaringen, maar ook de zachtheid van het merendeel van de vrouwen kan hier een rol spelen. Vrouwen hebben over het algemeen een hogere stem en een minder indrukwekkend voorkomen. Honden kunnen zich door een man eerder bedreigd voelen dan door een vrouw. 

Waarom blaft mijn hond naar mensen?

In het geval van bovenstaande voorbeelden, heeft het blaffen naar mensen vaak een relatie met onzekerheid of angst van de hond. Dit gedrag wordt vaak niet herkent als zodanig. Hij weet niet goed waar hij aan toe is en/ of wil zichzelf beschermen. Je hond kan niet praten, maar wel blaffen. De lichaamshouding en de communicatie van je hond, zullen meer vertellen over hoe hij zich voelt. Herken je de situatie van je hond niet goed, dan kan je meer leren over hondentaal om je hond beter te begrijpen. Vermoed je dat angst mogelijk een rol speelt, vraag dan deze video aan en leer meer over het gedrag én de emoties van je hond. 

Hond blaft naar mensen die hij kent

Het is niet altijd duidelijk waarom een hond blaft. Zo wordt onzekerheid zeker niet altijd herkent als oorzaak van blaffen. Maar blaffen naar mensen kan in een andere context net zo goed te maken hebben met enthousiasme en aandacht vragend gedrag. Bijvoorbeeld als je hond een bekend persoon ziet op straat waar hij erg graag naartoe zou willen, maar hij wordt beperkt doordat hij is aangelijnd. Blaffen kan dan een logische reactie zijn van je hond. Anders dan bij blaffen vanuit onzekerheid, gaat het hier echt om gedrag vanuit een positieve emotie. In de regel kan je dan zeggen, dat je de hond gewenst gedrag kunt leren door hem te geven waar hij om vraagt op momenten dat hij zich gewenst gedraagt. Bij het aanleren van zelfbeheersing, ook wel impulscontrole genoemd, leer je de hond dat het loont om zich te bedwingen. Als je meer wilt leren over het beïnvloeden van het gedrag van jouw hond, vraag dan hier de gratis mini-cursus aan:Hond blaft naar mensen op straat (voorbijgangers)

Veel honden blaffen ook vanuit huis naar mensen op straat. Of de hond blaft vanuit de tuin naar voorbijgangers. Dit gedrag is goed af te leren/ om te buigen naar beter (gewenst) gedrag. 


De juiste training helpt je om dit gedrag van je hond te veranderen. De cursus Sociale Hond neemt je stap-voor-stap mee om op de juiste manier met dit gedrag aan de slag te gaan:


Heb je een vraag? Mail gerust naar info@hondentaak.nl

Verder lezen: