beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond overenthousiast tijdens wandelen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond overenthousiast is tijdens het wandelen, kan dat lastig zijn. Je hond trekt mogelijk (hard) aan de lijn, gedraagt zich wild of luistert niet goed. Enige rust en controle tijdens het wandelen is natuurlijk wel prettig.

Overenthousiasme tijdens het wandelen

Wat creëert dit overenthousiasme? Is het het energielevel van je hond, of is je hond overenthousiast naar bijvoorbeeld mensen of andere honden. Komt het overenthousiasme wanneer je naar een bepaald gebied gaat? Wat is daar waar je hond zo enthousiast over is.

Het kennen van de oorzaak en de motivatie van gedrag, is belangrijk wanneer je het gedrag wilt veranderen. 

Honden kunnen ook overenthousiast raken of lijken door een bepaalde overprikkeling. Het overenthousiasme is dan eigenlijk een uiting van spanning.

Jonge honden zijn vaak overenthousiast, of honden die gefokt zijn om aan het werk gezet te worden. Krijgt een energieke hond niet de uitdaging (fysiek én mentaal) die hij nodig heeft, dan kan dit overenthousiasme veroorzaken. Maar ook stress en spanning, kunnen aanleiding zijn voor druk en oncontroleerbaar gedrag. De juiste balans vinden tussen uitdaging en voldoende rust is dus belangrijk. 

Enthousiasme in goede banen leiden tijdens de wandeling 

Dit enthousiasme in goede banen leiden is belangrijk. Je wilt je hond een bepaalde rust aanleren tijdens het wandelen en hem leren wat volgens jou gewenst en ongewenst gedrag is, bijvoorbeeld:

  • Snuffelen kost je hond energie én brengt rust. Dit kan dus heel erg helpen om je overenthousiaste hond wat rust te leren tijdens de wandeling. Gebruik bij voorkeur een wat langere lijn.
  • Leer je hond om mensen en andere honden niet al te enthousiast te begroeten, niet iedereen zit hier immers op te wachten. Het is dus belangrijk dat je hond ook kan negeren
 

Ontspannen wandelen bestaat uit een aantal aspecten, zoals: wandelen zonder trekken, niet op alles en iedereen afrennen, lekker je eigen ding doen. Je hond kan dit niet zomaar, in dat geval zal je met dit gedrag aan de slag moeten om je hond te leren hoe jij wil dat hij zich gedraagt tijdens de wandeling. 

Ontspannen wandelen

Je overenthousiaste hond leren om te ontspannen tijdens het wandelen. Leer je hond bepaalde afleidende prikkels te negeren, zoals andere honden en vreemde mensen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen