beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe maken honden kennis?

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Hoe honden kennis maken is anders dan hoe wij, mensen, dat doen. Honden hebben een super goede neus en gebruiken die ook bij de kennismaking. Dit doen honden als ze een andere hond tegenkomen. Maar ook als een hond een persoon ontmoet, snuffelt hij vaak eerst even. We vinden het gênant als onze hond aan kruizen snuffelt, maar voor honden is dit de normaalste zaak van de wereld. 

Snuffelen onder de staart

Honden maken vaak kennis door bij elkaar onder de staart te snuffelen. Veel hondeneigenaren vinden dit gênant en vermanen hun hond dan om door te lopen en ermee te stoppen. De hond kan dan niet op zijn natuurlijke manier kennismaken met de andere hond. Het is dus toch een goed idee om je hond dit gewoon te laten doen. 

Hoe maken honden kennis?

Het is anders dan hoe wij het doen, maar daardoor niet fout. Het onderzoeken van geur bij een kennismaking, hoort bij natuurlijk hondengedrag. 

Ontspannen kennismaking 

Sommige honden gaan liggen bij een kennismaking. In veel gevallen is er dan geen sprake van een erg ontspannen ontmoeting. Als honden goed met andere honden overweg kunnen, dan is het laten snuffelen aan elkaar tijdens het loslopen een goed idee.

Je ziet dat de honden om elkaar heen lopen. Dit is sociaal gedrag. Op andere honden afrennen in een rechte lijn, is dat niet. Aan het einde van de opname rent een van de honden weg. Dit betekent einde kennismaking. 

Sommige honden zullen niet goed reageren op dergelijke interactie, je hond andere honden leren negeren kan dan een goed idee zijn. Wil je hond geen interactie met andere honden, forceer dat dan niet. Wij hoeven ook niet met iedereen onderweg kennis te maken als we daar geen behoefte aan hebben. 

Vindt een hond een andere hond spannend, dan kan hij daardoor op verschillende manieren reageren. Dat noemen we ook wel coping. Een hond kan bijvoorbeeld willen vluchten, bevriezen of aanvallen (bij honden ook vaak ‘uitvallen’ genoemd). Gaan honden met elkaar spelen, dan is het goed om te herkennen of beide honden plezier beleven aan deze interactie. Spel is altijd wederkerig. Dat betekent dat de honden elkaar om beurten uitdagen. Wanneer al het initiatief van één hond komt, is het de vraag of de andere hond het spel net zo leuk vindt. 

Honden aan elkaar voorstellen

Een kennismaking tussen honden die elkaar niet kennen, moet je soms goed begeleiden. Hoe je dit doet, kan erg afhankelijk zijn van de desbetreffende honden:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen