Hoe maken honden kennis?

Hoe honden kennis maken is anders dan hoe wij, mensen, dat doen. Honden hebben een super goede neus en gebruiken die ook bij de kennismaking. Dit doen honden als ze een andere hond tegenkomen. Maar ook als een hond een persoon ontmoet, snuffelt hij vaak eerst even. We vinden het gênant als onze hond aan kruizen snuffelt, maar voor honden is dit de normaalste zaak van de wereld. 

Snuffelen onder de staart

Honden maken vaak kennis door bij elkaar onder de staart te snuffelen. Veel hondeneigenaren vinden dit gênant en vermanen hun hond dan om door te lopen en ermee te stoppen. De hond kan dan niet op zijn natuurlijke manier kennismaken met de andere hond. Het is dus toch een goed idee om je hond dit gewoon te laten doen. Het is anders dan hoe wij het doen, maar daardoor niet fout. Het onderzoeken van geur bij een kennismaking, hoort bij natuurlijk hondengedrag. 

Sommige honden gaan liggen bij een kennismaking. In veel gevallen is er dan geen sprake van een erg ontspannen ontmoeting. 

Als honden goed met andere honden overweg kunnen, dan is het laten snuffelen aan elkaar tijdens het loslopen een goed idee. Sommige honden zullen niet goed reageren op dergelijke interactie, je hond andere honden leren negeren kan dan een goed idee zijn. Wil je hond geen interactie met andere honden, forceer dat dan niet. Wij hoeven ook niet met iedereen onderweg kennis te maken als we daar geen behoefte aan hebben. 

Vindt een hond een andere hond spannend, dan kan hij daardoor op verschillende manieren reageren. Dat noemen we ook wel coping. Een hond kan bijvoorbeeld willen vluchten, bevriezen of aanvallen (bij honden ook vaak 'uitvallen' genoemd). Gaan honden met elkaar spelen, dan is het goed om te herkennen of beide honden plezier beleven aan deze interactie. Spel is altijd wederkerig. Dat betekent dat de honden elkaar om beurten uitdagen. Wanneer al het initiatief van één hond komt, is het de vraag of de andere hond het spel net zo leuk vindt. 

 Hoe maken honden kennis?

Je hond leren zich sociaal gewenst te gedragen naar andere honden en/ of vreemde mensen tijdens te wandelingen? De cursus Sociale Hond helpt je stap-voor-stap dit gedrag te verbeteren:


Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl