beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond blaft naar kinderen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond blaft naar kinderen, dan is dat natuurlijk heel vervelend. Kinderen kunnen erg schrikken van een blaffende hond, en terecht. 

Waarom blaft je hond naar kinderen? 

Er zijn een aantal redenen voor een hond om te blaffen naar een kind, zoals:

  • Je hond vindt kinderen spannend
  • Opwinding, zeker bij rennende kinderen
  • Gillende kinderen kunnen een vocalisatie van de hond uitlokken
 

Daarnaast zijn er nog redenen voor een hond om te blaffen, die niet per se samenhangen met het feit dat het om een kind gaat. Een hond zou dit ook kunnen doen bij volwassenen:

  • Je hond wil spelen en krijgt geen aandacht
  • Het kind heeft iets van de hond, bijv. een speeltje
  • Etc.
 

In dit laatste geval: blaffen is voor een hond één van de weinige manieren om zich uit te drukken/ iets kenbaar te maken. Honden kunnen dus blaffen om heel veel redenen. 

Blaft de hond in een bepaalde situatie niet naar volwassenen, maar wel naar kinderen? Dan heeft de hond dus een andere beleving bij het kind.

Hond blaft naar eigen (klein) kind

Is het een eigen kind waarnaar de hond blaft en blaft de hond niet naar andere (vreemde) kinderen? Dan zit het hem duidelijk in de relatie met dit kind. Een hond kan blaffen uit enthousiasme, maar ook vanuit spanning of zelfs angst. De lichaamstaal van de hond vertelt je meer over de motivatie en emoties van de hond. Het is belangrijk dit goed te kunnen inschatten. Blaft de hond vanuit spanning of angst, dan kan dit ook gevaarlijke situaties tot gevolg hebben. Bijvoorbeeld omdat de hond angstagressie inzet. Wees dus voorzichtig, weet wat je doet en zoek eventueel hulp.

Hond blaft naar kinderen buiten

In dit geval gaan we er vanuit dat de hond blaft naar kinderen die hij niet kent, die je tijdens de wandeling tegen komt of passeert. Reageert je hond niet op volwassen passanten, maar wel op kinderen? Dan heeft hij dus specifiek iets met of tegen die kinderen. Ook hier geldt: herken de lichaamstaal van je hond, daar kan je namelijk aan aflezen of je hond bijvoorbeeld blij of onzeker is. Een hond die blaft naar een kind, leer je bij voorkeur om kinderen te negeren. Immers: een te enthousiaste hond heeft niets te zoeken bij (kleine) kinderen en een hond die kinderen spannend vindt al helemaal niet. Kinderen kunnen onverwachte dingen doen, onverwachte bewegingen maken, de hond kan hiervan schrikken. Zoek liever gecontroleerde trainingssituaties op. 

Hond leren kinderen negeren

Blaft je hond naar kinderen tijdens het wandelen, met welke motivatie dan ook, leer je hond dan om kinderen te negeren. Gaat het om je eigen (klein) kinderen, ga dan aan de slag met training van gedrag (ook in huis) en associatie

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen