beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond hapt naar kind

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als een hond hapt naar een kind, bedoelen we daarmee dat de hond hapt in de lucht. Happen is iets anders dan bijten. Agressief gedrag bij honden kent een opbouw. Een hond die in eerste instantie alleen hapt, kan dus zeker ook echt gaan bijten. Hoe dat komt, leg ik je hieronder verder uit.

Waarom hapt de hond naar het kind? 

Happen is een vorm van agressief gedrag. Agressie kent een opbouw. Een hond zal in eerste instantie in bijna alle gevallen, subtiel hebben laten merken de situatie niet zo prettig te vinden. Kinderen snappen deze communicatie niet. Ook niet alle hondeneigenaren zijn goed bekend met deze subtiele signalen. Een hond heeft beperkte communicatie middelen. 

Werken subtiele signalen niet om de situatie te veranderen, dan zal de hond duidelijker moeten spreken. Ook dan zijn er vaak eerdere signalen van agressie, zoals grommen, lip optrekken etc. Werkt ook dat niet, dan zal de hond gaan happen. Happen is een duidelijke waarschuwing. Ook 1 die veel eigenaren wél zien als een duidelijk signaal. Als ook naar het happen niet wordt ‘geluisterd’, dan is er een kans dat de hond overgaat tot echt bijten.

Hond hapt naar het gezicht van het kind

Zeker in situaties waarin het kind met de hond probeert te knuffelen, is het gezicht van het kind zeer dicht bij de hond. Lang niet alle honden houden van knuffelen. Kinderen houden er vaak erg van om de hond stevig vast te houden. Kindergezichten zitten al vrij snel op dezelfde hoogte als de kop van een hond. Het kan dan gebeuren dat de hond hapt naar het gezicht van het kind. Natuurlijk schrik je daarvan. 

Naast een agressieve insteek, kan het happen naar het gezicht van het kind, ook een poging zijn van de hond om het gezicht van het kind te likken. Ook hier kan de hond verschillende bedoelingen hebben, van leuk contact maken tot duidelijk maken dat hij wil dat het kind afstand neemt. 

Sommige honden happen, wanneer er lucht in het gezicht van de hond geblazen wordt. 

Hond hapt naar de hand van het kind

Happen naar de hand van het kind, kan een aantal betekenissen hebben. Op het moment dat het kind iets eetbaars vast heeft, kan de hond een poging doen dit af te pakken. Simpelweg omdat hij hetgeen het kind in de hand heeft, ook wel lust.

Een jonge hond kan happen naar handen vanuit speels gedrag en omdat hij gewend is dat er wordt gespeeld met handen. Lees dan verder bij puppy bijten afleren

Happen naar de handen kan echter ook een defensieve oorzaak hebben. Hierbij geeft de hond niet prettig te vinden, bijvoorbeeld als het kind de hond aait. We zijn vaak in de veronderstelling dat een hond aaien altijd fijn vindt, dit is echter zeker niet het geval. 

Hond straffen?

Je zult waarschijnlijk geneigd zijn om je hond te straffen in een situatie als deze. Echter, dit zal niet veel goed doen. Je hond heeft aangegeven dat de situatie voor hem niet prettig is. Deze communicatie afstraffen zal niet veel veranderen aan dat gegeven. Sterker nog: door het gedrag te bestraffen in deze situatie, krijgt de hond een negatievere associatie. Hij zal het kind daardoor niet beter accepteren. Maar wat moet er dan wél gebeuren?

Veiligheid garanderen 

Wat je eerste prioriteit is, is veiligheid in de situatie garanderen. Wanneer de hond het gevoel heeft dat hij de situatie kan controleren door agressie in te zetten, leert hij om dat gedrag te herhalen. Voorkom dat. Zorg dat je alle partijen een gevoel van veiligheid kunt garanderen. 

Signalen herkennen

Leer subtiele signalen herkennen. Je hier gratis aanmelden voor de week van de stresssignalen, is een goed begin. Zorg dat je heel goed leert kijken naar je hond, zodat de allereerste tekenen van ongemak direct duidelijk voor je zijn. 

Gedrag veranderen 

Naast het garanderen van veiligheid en het herkennen van aankondigende signalen, wil je waarschijnlijk ook graag dit gedrag veranderen? Gedrag dat voor je hond succesvol is, zal hij willen herhalen. Om dit gedrag te veranderen is dus het een en ander nodig. Wil je leren hoe je het gedrag van je hond kunt verbeteren? Neem dan eens een kijkje bij de cursus Sociale Hond de cursus Hond – (klein) kind

Happen naar kinderen op straat

De cursus Sociale Hond is geschikt als je hond op straat ongewenst gedrag vertoont naar kinderen:

Happen naar eigen (klein) kind

De cursus Hond – (klein) kind is geschikt wanneer je wilt werken aan de relatie tussen je hond en je eigen (klein) kind:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen